Május 17,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A 42 ezer milliárdos államadósság biztos nem fér bele egy táblázatba

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,159,984 forint, még hiányzik 1,840,016 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Idén januárban 1500 milliárd forinttal csökkentette a kormány az adókat

– ezt közölte Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán szombaton. Minden közepes képességű könyvelők gyöngye a Beszéljenek a számok! című okostáblázatban a 2009-es adóügyi helyzetképet vetette össze a 2022-essel, bemutatva a 2010 óta végrehajtott adócsökkentéseket. Egyszóval mindazt, ami egy marhára sorsdöntő, történelmi választás előtt pár hónappal (Magyarországon az összes választás ilyen, amióta harcban állunk reggeltől estig) kedvező fénytörésbe helyezi a kormányt és remélhetőleg szavazatokat hoz a Pártnak. Az külön menő a táblázatban, hogy belekerült az adóelkerülés mértéke az áfában tétel is, miközben a világbajnok magyar áfát elfelejtette méltatni a miniszter úr.

Kicsit hiányolom a bezzeggyurcsánybajnaizást, de tényleg csinos ez az 1500 milliárdos (1500 000 000) táblázat, be kell ismernem. Főleg, hogy semmi okom letagadni a számokat. Persze van némi hiányérzetem, mint minden tisztességes hazaárulónak, mivel szerintem a táblázat úgy lett volna teljes, ha ennek a további kampányízű pénzszórásokkal megtámogatott, világsikernek számító adócsökkentésnek a fedezetét is táblázatba öntötte volna a miniszter úr.

Úgy általában is jó lenne mondani valami hihetőt arról, hogy mi lesz a választás után, amikor kiderül, hogy nem volt elég megállítani Gyurcsányt, Sorost, Brüsszelt és Márki-Zay Pétert, de alighanem elveszítettük a harcot nem csak a járvánnyal, de az inflációval, korrupcióval és az államadósság csökkentésével szemben is. Nem az ünneprontás miatt, de van itt egy egészen friss, alig pár napos adat (via MNB-jelentés) a 42 ezer milliárdos (42 000 000 000) államadósságról, amiről szintén készültek szép grafikonok, ha már a számok nyelvén beszélgetünk:

Tudom, hogy Varga Mihály a napokban azt mondta a pártsajtónak, hogy minden marhára rendben van, hasít a gazdaság, növekedés van, stabilitás van, egyensúly van, úgyhogy az államadósság bruttó hazai termékhez viszonyított aránya ismét csökkenő pályára áll, az idei évre várható 79,9 százalékos szintről 2025-re tíz százalékponttal javulhat. Mondjuk lehet, hogy én is ilyeneket mondanék, ha egy választást kellene megnyernem mindenáron három hónap múlva azzal a teljesítménnyel és azokkal bűncselekménnyel határos disznóságokkal a hátizsákomban, amelyeket 12 év alatt elkövettem. Viszont azért járvány ide vagy oda, ezt a 2010-2011-es szinten elszállt államadósságot úgy sikerült összehozni, hogy 12 éve konjunktúra van, dübörög a gazdaság: zászlóshajó, motor, jobban teljesít, előre megy, nem hátra, stb.

Lábjegyzet: 2011 júniusában a GDP-arányos államadósság 80 százalék felett volt. Orbán Viktor akkor azt mondta: „egy nemzetet kétféleképpen lehet leigázni: karddal vagy adósággal”; és csak az lesz sikeres, aki képes tartósan csökkenteni az államadósságot, ezért azt tűzte ki célul, hogy 50 százalék alá csökkentsék az államadósságot. Ebből az lett, hogy 4 milliárd dollárnyi kötvényt bocsátott ki az állam tavaly ősszel, miközben a járványmentes közel 10 évnyi békeidőben a közelébe nem sikerült kerülniük az 50 százalékhoz.

De ne kalandozzunk el. Ami kifejezetten az adócsökkentés kritikáját illeti: Szijjártó, Varga és a slepp ellenkező tartalmú állításai ellenére a helyzet az, hogy amikor a járvány idején az Orbán-kormány azzal volt elfoglalva, hogy kitömje az arra egyáltalán rá nem szoruló holdudvarát vissza nem térítendő támogatásokkal, amikor a fideszes állam vagyonát gyarapították és a kormány presztízskiadásaira költöttek, miközben a keményen lenézett kisembert azzal etették, hogy nincs ingyen leves, akkor az Európai Unió és a világ hanyatló nyugati fele úgy általában ennél jóval nagyobb mértékű támogatásokkal segítette a polgárokat, a vállalkozásokat a túlélésben. Tehát míg a járványügyi korlátozások idején, amikor valóban segíteni kellett volna, unortodoxék szűkmarkúskodtak, közteherviselést kiabálva egyenesen megszorítottak, most, amikor már rég nincsenek semmiféle korlátozások, szándékosan növelik a költségvetési hiányt, és hitelből osztogatnak. Nyilván azért, mert áprilisban választás lesz, amelynek megnyeréséért semmi nem drága. Ha nyernek fasza, ha nem nyernek, utánuk az özönvíz. A számokat meg majd mindenki a hajára kenheti.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!