Február 21,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


600 millió eurós hitelt adunk a világ egyik leggazdagabb országának

Szijjártó Péter Szaúd-Arábia külügyi államtitkárával találkozott, akivel fontos kérdéseket vitattak meg. Ilyen a terrorizmus, valamint a migráció kérdése is, amelyekben Szijjártó szerint a két ország hasonló állásponton van. De a külügyminiszter szerint humanitárius akciókra is szükség van azért, hogy megszűnjenek a migráció kiváltó okai. Szijjártó úgy véli, nagyszerű lenne, ha a két ország közös akciókat indítana. Már csak azt nem értem, hogy mit gondolt ez a nagyszerű ember, mégis kivel beszél? A szaudi vezetés nem az emberségéről híres (lásd Jamal Khashoggi meggyilkolása), sem arról, hogy bármennyire is lázba hoznák őket az emberi jogok.

De persze ez nem akadály, mint ahogy az sem, hogy a világ egyik leggazdagabb államának 600 millió eurós hitelkeretet biztosítsunk a gazdasági együttműködés ösztönzésére. A kérdés már csak az, hogy vajon Orbánék mit remélnek a kapcsolattól? Mert mi nem az USA vagyunk, nincs szükségünk embertelen mennyiségű kőolajra, és eladó fegyvereink sincsenek. Akkor mégis miért kötünk szövetséget egy olyan országgal, amely nyíltan sárba tiporja az emberi jogokat?

Szijjártó Péter Ádil bin Ahmed al-Dzsubeir szaúd-arábiai külügyi államtitkárral találkozott, majd a megbeszélésüket követő sajtótájékoztatón kiemelte: azonosították azokat a pontokat, amelyekben Magyarország és Szaúd-Arábia hasonló álláspontot képvisel. Ilyen a migráció és a terrorellenes küzdelem – mondta.

A migrációt illetően kifejtette: lényeges a határok védelme, fontos, hogy a segítséget odavigyék, ahol a baj van, továbbá az, hogy a migráció kiváltó okait kell kezelni és fel kell lépni az embercsempészet ellen. Ha a Közel-Keleten biztonsági kockázatok vannak, az újabb migrációs hullámokat indíthat el Európa irányába – mutatott rá Szijjártó Péter. A külügyminiszter kitért arra, hogy a migráció kiváltó okainak megszüntetéséhez humanitárius akciókra van szükség, Magyarország ilyeneket indít a Hungary Helps program keretében. A humanitárius támogatások ügyében párbeszéd indul a két ország között, így néhány közös akciót is indíthatnak majd – fűzte hozzá.

A terrorellenes küzdelemről elmondta: folytatni kell az erőfeszítéseket, a cél az Iszlám Állam terrorszervezet végleges legyőzése. Megjegyezte, Magyarország nem akarja, hogy a nukleáris fegyverrel rendelkező országok száma növekedjen. Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy Szaúd-Arábia a vízhiány miatt speciális kihívással áll szemben, szükséges a vízügyi infrastruktúra fejlesztése, ami a magyar technológiák és mérnöki tudás számára komoly lehetőségeket jelent.

A gazdasági együttműködés ösztönzésére 600 millió eurós hitelkeret nyitottak az Eximbanknál – közölte. Azt is mondta, hogy a két ország diplomáciai akadémiája és külügyi intézete közötti kapcsolatokat dinamizálják a jövőben, hogy jobban megérthessék egymás térségét.

Ádil bin Ahmed al-Dzsubeir hangsúlyozta: Magyarország és Szaúd-Arábia kölcsönösen előnyös együttműködést építhet ki például a tudomány és az oktatás területén, szorosabbra fűzhetik gazdasági kapcsolataikat és közösen léphetnek fel nemzetközi szervezetekben. Emlékeztetett: idén ünnepelik a 25. évfordulóját a két ország diplomáciai kapcsolatfelvételének. Egy azzal kapcsolatos kérdésre, hogy sajtóhírek szerint a szaúd-arábiai trónörököshöz köthető Jeff Bezos telefonjának feltörése, a külügyi államtitkár kijelentette: ezek a sajtóhírek alaptalanok és nevetségesek. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.