Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nem kellene ostobán véleményt formálni

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A kis hableány körül a mai napig nagy a felháborodás, hiszen a Disney úgy döntött, hogy egy fekete színésznő játssza el majd Ariel szerepét. Hogy ezzel mégis mi a probléma? Sokak szerint az, hogy már megszoktuk, hogy Ariel fehér bőrű, vörös hajú lány, akiért gyermekek millió rajonganak, miért kellett ezen változtatni a woke jegyében? Véleményem szerint a woke ideológiának ehhez vajmi köze van, hiszen a rendező szerint sem azért választották a fekete színésznőt, mert fekete, hanem azért, mert őt tartották a legalkalmasabbnak a szerepre. A történet ennyi kellene hogy legyen, semmivel nem több. De nem, az embereknek problémát kellett ebből is csinálniuk, hiszen fekete színésznő játssza el Ariel szerepét, ami felháborító. Szerintem ez több, mint nevetséges, hiszen teljesen mindegy, hogy fekete, fehér, kék vagy zöld ember játssza el ezt a szerepet, ha egy film rossz, akkor rossz.

Én nem láttam az filmet, és nem is nagyon tervezem megtekinteni, mivel távol esik az én érdeklődési körömtől, de nem is formálok véleményt arról, hogy miként kellene kinéznie Arielnek, hiszen az a történet szempontjából teljesen mindegy. Hiszen egy a tengerben élő lényről van szó, aki félig nem is ember, akkor meg nem teljesen mindegy, hogy milyen színű a bőre? Bár egyébként is teljesen mindegy kellene legyen az ember bőrszíne, hiszen az nem határozza meg senkinek a karakterét. Az ember vagy jó, vagy nem az, teljesen mindegy az etnikai háttere. Erre különben az egyik által diákom is rávilágított a minap, aki megkérdezte, hogy mi a véleményem az új kis hableányról? Mondtam neki, hogy nincs véleményem, még nem is láttam. Erre újra megkérdezte, hogy de mit gondolok róla? Mondom: semmit sem, mivel nem láttam. Erre mondta, hogy köszöni, végre valaki nem a főszereplő bőrszíne alapján, a film megnézése nélkül formál véleményt.

Egy 13 éves gyerekről van szó, és már neki is elege van a felnőttek rasszista viselkedéséből, így belegondolni sem merek abba, hogy a társadalom milyen rétegeihez jutott el ez a fajta gondolkodásmód. Mindenből etnikai kérdést csinálunk ahelyett, hogy egyszerűen az alapján ítélnénk meg valakit, hogy miként viselkedik. Engem már  A Gyűrűk Ura sorozat kapcsán sem hozott lázba az, hogy vannak benne fekete tündék és törpök, hiszen ameddig a történet jó, addig magasról teszek arra, hogy milyen színű a színész bőre. Ha meg rossz maga a sorozat, akkor ugyanúgy teljesen mindegy a szereplők bőrszíne, hiszen a film vagy a sorozat általában vett értékén ez nem változtat. De A kis hableány azért nem egy Oscar esélyes alkotás, ezért olyan sokat nem is érdemes várni tőle. Emiatt beszélni sem kellene ennyit róla, hiszen azt normális esetben bemutatták volna a mozik, pár hét alatt megnézi, aki csak akarja, és a történetnek itt vége is van.

De azzal, hogy woke ideológiáról beszélnek a nagyokosok, A kis hableány, pontosabban annak főszereplője a kritikák kereszttüzébe került. A szomorú az, hogy nem a színészi teljesítménye, hanem a bőrszíne miatt, amit azért a 21. században igazán jó lenne már végre kinőni. Mikor fogjuk elfogadni azt, hogy az emberek különböző módon néznek ki, más dolgokban hisznek és sokszor másként szeretnek, de attól még ugyanolyan emberek lehetnek. Jók vagy rosszak. Aminek semmi köze nincs semmihez. Ha egy 13 éves gyerek is megérti ezt, és már neki is elege van a felnőttek acsarkodásából, akkor úgy vélem, eljutottunk arra a pontra, amikor változtatni kellene. Rohadtul el kellene felejteni a rasszizmust és nem kellene azonnal woke ideológiát kiáltani csak azért, mert egy általunk fehérnek képzelt karakter hirtelen feketévé válik. Maga a mese szerzője, Hans Christian Andersen sem írta le sem Ariel etnikumát, sem pedig a bőrszínét, egyszerűen mi ezt szoktuk meg, mivel annak idején fehér bőrrel és vörös hajjal ábrázolták, ami úgy vélem, azért annyira nem meglepő.

Egy olyan dolog miatt háborodtak fel tehát az emberek, ami egyébként sem volt kőbe vésve. Ahelyett, hogy leminősítik a filmet, menjenek el és formáljanak saját véleményt a film megtekintése után, mint ahogy azt más filmek esetében is megtennék. Kétlem, hogy óriási meglepetést okozna A kis hableány, de legalább elmondhatják, hogy elmentek és megnézték azt, ezért megvan a kialakult véleményük azzal kapcsolatban. Aki viszont soha nem is látta és csak azért pontozza le, mert fekete benne Ariel, az a múltban él. Már egy 13 éves gyermek is meghaladta őt, ezért jó lenne, ha elgondolkodna azon, hogy mennyire normális az ő viselkedése felnőtt létére. De sajnos nem csak erről az egy filmről van itt szó, hiszen sokan azt látják, hogy a woke ideológia berágta magát Hollywood szövetébe. És még ha ebben lenne is némi igazság, akkor sem hiszem, hogy A kis hableány ezen ideológia áldozatává vált. Egyszerűen csak úgy válogattak színésznőt Ariel szerepére, hogy nem volt szempont a színésznő bőrszíne. Akkora tragédia ez?

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.