Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Én még olyan diktátorról életemben nem hallottam, aki önként és dalolva eltakarodott volna a húsosfazék mellől

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Napsugaras szép reggelt kívánok! Tegnap is ült a parlament (sajnos nem ott, ahol sokan örömmel látnánk), és az ország, a gazdaság és a társadalom számára is égetően fontos ügyekben hoztak döntéseket. Mint például:

A parlament 130 igen, 25 nem és 29 tartózkodó szavazattal elfogadta az egyes törvényeknek a köztársasági elnök jogállásával összefüggő módosítását.

 A törvény célja, hogy az államfő hivatala vezetői struktúrájának, valamint szervezeti és működési rendjének kialakítása során ténylegesen gyakorolhassa az őt megillető szervezetalakítási szabadságot. Az államfő meghatározza hivatalának szervezeti tagolódását és vezetői rendjét, kinevezi hivatal vezetőit és gyakorolja felettük a munkáltatói jogokat.

Rögzítették azt is, hogy köztársasági elnök hivatali szervezetének elnevezése Sándor-palota. (MTI)

Eddig szegény köztársasági elnökök nem gyakorolhatták ezeket a jogokat? Schmitt Pálnak, Áder Jánosnak és a többieknek is a kormány mondta meg, mit csinálhat, ki lesz a titkárságvezető és a portás? Fura. Hogy mindez mennyiben függ össze azzal, hogy köztársasági elnöki hivatal, vagy Sándor-palota az elnevezése, azt még nem sikerült megértenem, de majd igyekezni fogok.

Völner Pál tegnap volt kedves befáradni a bíróságra, ami nagyon szép tőle, mert két esetben nem tette ezt meg. Természetesen minden vádat tagad, ő világ életében munkából élt, már zsenge gyermekkorában is libákat és teheneket legeltetett, hogy pénzt keressen. Ez biztosan így van, egy ártatlanul megvádolt, szorgalmas embert hurcol meg a magyar igazságszolgáltatás. Gondolom, a vádakat bizonyítani is kell, és ha nincsen mit bizonyítani, bocsánatkérés, jóvátétel és harsonaszó jár az ártatlannak. Ha azonban vannak bizonyítékok, akkor gáz van. Meglátjuk, ki mivel áll elő.

Orbán Viktor Katarban például azzal állt elő, hogy majd a felesége fogja eldönteni azt, hogy ő mikor vonul vissza. Demokratikusan, szavazással. Ezért igazán kár volt odáig repülnie, itthon is mondhatta volna, hogy a büdös életben nem tervezi a visszavonulást. Jó, amúgy is tudtuk, csak mégis eléggé megrázó hallani. Bár én még olyan diktátorról életemben nem hallottam, aki önként és dalolva eltakarodott volna a húsosfazék mellől. Miért is tenné, ha a báránykáinak így tökéletes, ahogy van?

Navracsics Tibor is megszólalt. Kivételesen nem újabb dátumot hirdetett meg, amikor majd mindjárt jön az uniós pénz, hanem egy halom ökörséget hordott össze hűvös halomba.

Nemzedékváltás történik, Európa a mai fiatalok számára egy online tér, mémekben fogalmazzák meg a politikai üzeneteket, leegyszerűsített, sarkos üzenetek ütköznek egymással, ez polarizálódás, radikalizálódás felé viszi Európát – jelentette ki Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Magyar Atlanti Tanács közgyűlése előtt A jövő Európája címmel tartott előadásában kedden a Magyar Tudományos Akadémián.

 Navracsics Tibor azt mondta: egész Európában a radikálisabb pártok előretörése látható, a korábban középre tartó pártok vagy radikalizálódnak, vagy gyengülnek. Már a liberális pártok is egyre radikálisabb üzeneteket fogalmaznak meg, „a kereszténydemokrácia pedig az ellenzékiség szinonimája lett, és a szociáldemokraták sem állnak sokkal jobban” – tette hozzá a miniszter. Rámutatott: ezért egyre élesednek a viták.
    Ma Európában és az egész világon egy határhoz érkeztünk, azok a körülmények, amelyek az elmúlt időszakban komfortossá tették a világunkat, megváltoznak – közölte a miniszter. Rámutatott: most telik el egy emberöltő a közép-európai demokratikus átmenetek óta, nemzedékváltás szemtanúi vagyunk, s ez alapvető minőségi változást hoz.
    A mostani fiatal családanyák, családapák „belenőttek” a demokratikus és egységes Európába, valamint és az online forradalomba, már máshogy látják a világot, a problémákat, ez az első meghatározó tényező Navracsics Tibor szerint.
    A második fontos pont, hogy minden jel azt mutatja, válságba kerül a kereszténydemokrácia és a szociáldemokrácia konszenzusa, együttműködése, amely eddig példátlan stabilitást és ennek következtében jólétet hozott Európának, egzisztenciális biztonságot a tömegeknek – folytatta a miniszter. A harmadik tényezőként az orosz-ukrán háborút említette, kiemelve: 1945 óta nem folyt olyan háború a kontinensen, amit a második világháború egyik résztvevője vívott volna.
    Az orosz-ukrán háború alapvető kérdéseket vet fel Európa biztonságával kapcsolatban, és azt üzeni, hogy „Európa sebezhetetlenségének mítosza végleg megsemmisült” – mondta Navracsics Tibor. Megjegyezte: kiderült, hogy az emberiség mégsem képes tanulni a történelemből, hiszen ha valaki tanulhatott volna a történelemből, az a Szovjetunió utódállama.
    Alapvető fontosságúnak nevezte, hogy „a háború fegyverszünettel megálljon, hogy a méltányos és igazságos békére irányuló tárgyalások meginduljanak”, mert ha a háború eszkalálódik, a jövő Európája veszélybe kerül.
    A miniszter szerint ugyanakkor Európa jövője azon is múlik, sikerül-e Európát kulturális közösséggé tenni. „Ez egy máig beteljesületlen ígéret, és ez magyarázza az unión belüli konfliktusokat; ha értenénk egymás kultúráját, akkor a politikai viták jelentős része megtakarítható lenne – vélte Navracsics Tibor.
    Hozzáfűzte, a nyugat-európai diákok úgy nőnek fel, hogy nem tanulják a közép-európai történelmet, számukra „Bécsnél vége van az európai civilizációnak”. Ezért „nekünk kell megismertetni magunkat” – hangoztatta a miniszter.
    Leszögezte: Európának az alappillérekre kell támaszkodnia, legfőképpen a kereszténységre, mint kultúrára. (MTI)

Hát szerintem meg a kereszténydemokrácia nem lett az ellenzékiség szinonimája, valamint nem a liberálisok radikalizálódnak, hanem – Magyarországon legalábbi – a Fidesz lett olyan szélsőjobbos, hogy attól jobbra már csak a világűr van. Ha a liberálisok már nem virággal és dalocskákkal igyekeznek megváltoztatni a kormány döntéseit, az csak azért van, mert nem maradt már más lehetőségük, kénytelenek hangosabban elmondani, hogy mit akarnak. Igaz, Orbánéktól aztán olyan hangosan mondhatják, ahogy csak akarják, kormányék szarnak rájuk, de nem biztos, hogy ez mindig így lesz. Akit sarokba szorítanak, az előbb vagy utóbb vagy beletörődik, vagy megvadul. A fiatalokra nem annyira jellemző a beletörődés, ami rendben is van így. Egymás kultúrájának megértéséhez pedig nem az állandóan hergelt birkákon át vezet az út. Marhára nehéz úgy megismerni más népek kultúráját, ha egy fél ország fosik mindentől, amit nem ismer, pláne, ha a saját kormánya ijesztgeti a vadakkal és hazudja azt, hogy más országokban már mindenki kipusztult. Megértem, hogy nincsen könnyű dolga Navracsics Tibornak (sem), de az picit erős, hogy a fiatalok annyira egysejtűek lettek, hogy már mémekkel kommunikálnak, ettől pedig radikalizálódtak, amitől már csak a kereszténység mentheti meg Európát. Mert a sok beszédnek lényegében ez vala az alja.

A jóreggeltnek pedig ez a vége. Jó ébredezést, szép napot kívánok mindenkinek. Mi szokás szerint hamarosan jövünk vissza az első beszólással.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.