Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Tanárokra talán nagyobb szükség lenne

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Origo: A közelmúltban eddig nem látott toborzó kampányt indított a Honvédelmi Minisztérium. Miért van erre szükség? Hol tart most a toborzás?

Szalay: Felnőtt egy generáció, amelynek semmilyen élménye nincs már a honvédelem ügyével kapcsolatban azon kívül, hogy az édesapjuk katonasztorijain jót mulatnak. Be kell nekik mutatni, hogy ez a hadsereg már nem „az” a hadsereg, hanem egy modern, 21. századi, sok elemében digitális haderő, amely hazafias gondolkodású, bátor és lelkes magyar fiatalok összetartó közössége.

A KAMPÁNYFILMÜNK EGY LÉTEZŐ HADERŐT MUTAT BE. HA VALAKI CSATLAKOZIK HOZZÁNK, AKKOR AZOKKAL A RENDSZERESÍTETT ESZKÖZÖKKEL FOG TALÁLKOZNI, AMELYEKET EBBEN BEMUTATUNK.

Kifejezetten figyeltünk arra, hogy ne csak a legmodernebben felszerelt különleges műveleti katonák eszközrendszerét láttassuk, hanem minél valósághűbben mindent, ami a hozzánk csatlakozókat fogja várni a Honvédségnél.

A KAMPÁNYBAN SZÖVETSÉGBE HÍVOM AZOKAT A MAGYAR FIATALOKAT, AKIK IGAZI KATONÁK AKARNAK LENNI! MAGABIZTOSSÁGOT, ÖNBIZALMAT, BAJTÁRSAKAT, ADRENALINT FOG TALÁLNI A SEREGBEN!

Valóban felnőtt egy generáció, amelynek semmilyen „élménye” sincs már a honvédelem ügyével kapcsolatban, de ez valóban akkora tragédia? Én ugyanis nem éltem meg tragédiaként, hogy nem arra kellett hónapokat, vagy éveket pazarolnom az életemből, hogy valaki „megneveljen”. Mert hát a katonaság annak idején – de sokszor ma is – arról szól, hogy parancskövetővé tesznek, hogy elérik azt, hogy ne kérdőjelezz meg semmit, csak hajtsd végre a parancsot akkor is, ha esetleg ökörségnek tűnik. Betörnek úgy, hogy nem hagynak aludni, pihenni, és fizikailag, valamint szellemileg is teljesen lerombolnak, mint embert. Persze aki erre vágyik, az menjen csak el katonának, a kutya sem fogja meggátolni ebben, de azért ne oda lyukadjunk már ki, hogy jó lenne, ha újra nagyobb bevethető hadsereggel rendelkeznénk.

Nyilvánvalóan egy országnak szüksége van valamiféle hadseregre, ha bármi probléma kialakulna a határain kívül. Pláne azt látva, hogy az oroszok mire vetemedtek, jogosan merült fel a kérdés, hogy mi mit tennénk, ha ebbe az irányba kacsingatna ki Putyin. Nyilvánvalóan katonailag esélyünk sem lenne, de mivel a NATO tagjai vagyunk, ezért erre alapvetően nincs is szükségünk, hiszen más országok csapatai kisegítenének bennünket. Vélhetően van tehát elegendő katona, noha ha valaki újonnan csatlakozni akar, akkor ennek ne legyen semmiféle akadálya, ami ellen van a többség, az a kötelező katonaság, ami sehol nem működik jól. Talán Svájc, ahol akár szociális munkával is kiváltható a történet, van ahol pedig pénzzel vásárolhat magának szabadságot az ember, noha ezzel nyilván nem rendelkezik mindenki, ezért sokak életét a mai napig kettétöri a katonai szolgálat. Mert egyetemet végezve ahelyett, hogy az ember elhelyezkedne a munkaerőpiacon egy frissen felajánlott munkára, kénytelen bevonulni a seregbe, hogy ott az idejét elpazarolva már ne friss diplomásként próbálkozzon újra.

De nálunk ilyen már nincs és vélhetően nem is nagyon lesz, hiszen ha valami ellen, hát ez ellen a társadalom is tiltakozik. Mert hát próbálkozhat a honvédelmi miniszter azzal, hogy úgy adja el a hadsereget, mint valami modern, hazafiasan gondolkodó csoportot, de sokan irtóznak ettől. Mert ha valaki azzal próbál magához csalogatni, hogy itt hazafias gondolkodású, bátor magyar fiatalok vannak, akkor inkább kétszer is meggondolom, hogy akarok-e bármit is kezdeni ezzel. Mert hazafias, bátor fiatalok a nemzeti radikális oldalon szoktak lenni, mint ahogy az erőszakszervezetek is hozzájuk állnak a legközelebb. Rendőrnek sem az megy, aki békés gondolkodású, intelligens és célja az, hogy a különböző szociális rétegek helyzete jobb legyen, hanem olyan emberek, akik szeretnek erőt használni és azt hinni, hogy ők maguk a törvény. Nos a katonaságnál nem tudom, ez hogy megy, hiszen katona soha nem voltam és katona ismerősöm sincs, csupán olyat ismerek, akinek nagy álma a katonaság, bár ő meg holland, ezért ez kicsit más. A lényeg mégis az, hogy még ha fel is tételezzük, hogy egy modern hadsereget sikerült létrehoznia az új vezetésnek, ez alapvetően mégis miért vonzaná oda a fiatalokat?

Véleményem szerint a fiatalokat inkább a továbbtanulás felé kellene terelni és azt kellene elérni, hogy minél többen választhassák a felsőoktatást, amennyiben ez az álmuk. Nem a szakképzést, meg a katonaságot kellene erőltetni, hiszen ugyan ezekre is szüksége van egy társadalomnak, de nem választhatja mindenki ezt az utat. Tanárok ezrei hiányoznak az iskolákból, nem ezt kellene inkább előtérbe helyezni mondjuk a katonasággal szemben? Mert talán fontosabb az, hogy az iskolákban legyenek szakképzett tanárok, akik egy új, intelligensebb generációt ki tudnak nevelni, akik az ország jövőjét jelenthetik, mint hogy legyenek fiatalok a katonaságban. Persze ettől függetlenül, ha valaki az utóbbi karriert választaná, sok egészséget hozzá, de kormányzati szinten akkor is a hiányzó tanárokat kellene propagálni, hiszen az ország jövője szempontjából ez egy sokkal fontosabb dolog.

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.