Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Csak akkor lenne szánalmasabb, ha kiderülne, hogy még fizetett is azért, hogy meghívják

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap reggel Dohába utazott, ahol Katar miniszterelnökének meghívására hivatalos látogatáson vesz részt, valamint Katar emírjének meghívására felszólal a katari gazdasági fórumon – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A miniszterelnöki delegáció tagja Varga Mihály pénzügyminiszter és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is.

A sajtófőnök közlése szerint a katari tárgyalások napirendjén a kétoldalú energetikai, gazdasági és pénzügyi együttműködés fokozása, újabb beruházási lehetőségek feltérképezése valamint a világpolitika aktualitásai szerepelnek. A magyar delegáció célja Magyarország energiabiztonságának fokozása, az ukrajnai háború kapcsán pedig a békés, diplomáciai rendezés támogatása, a káros szankciós és háborús politika erőltetése helyett. 

Tisztában vagyok vele, hogy ez egy abszolút mínuszos hírnek tűnik vasárnap és hétfő délelőtt is, meg majd akkor is mínuszosnak tűnhet, amikor mellé pakoljuk a Katarból érkező termelési propagandajelentéseket, de a látszat több irányból is csal. A Havasi-féle propaganda bullshit-en innen és túl. Először azt hittem, hogy még mindig nem ért véget a futball világbajnokság, és valami történelmi meccs lesz Katarban, amiről nem lehet lemaradni. Nem erről van szó. Pedig már Dzsudzsák Balázs is összetörte magát, vagy legalábbis a csuklóját. Igaz, nem a nagy erőlködésben, hanem a módfelett nagy gólörömben, jól van az így is. Ám hogy komolyra fordítsuk, mielőtt megrökönyödnénk azon, hogy újfent minő kiváló társaságba keveredett a felcsúti rendeleti kormányzó Ruanda és Banglades között demokratikusan megválasztott vezetői közé szorulva.

Valahol igen szomorú, hogy egy keresztény miniszterelnök, jelen esetben az Európai Unió legkorruptabb, egyben legdurvább inflációjával sújtott, cserébe egyik legszegényebb országának keresztény, családbarát miniszterelnöke a vasárnapot nem a saját lábán stabilan álló nagycsaládja körében tölti, hanem repülőre ül, hogy közel 3800 kilométert légvonalban lebirkózva, egy, az emberi jogokat lábbal tipró, a vendégmunkásokat kizsákmányoló, ellenben a világ egyik legnagyobb kőolaj- és földgázkészletével rendelkező diktatúrában muszlim monarchiában szóra emelkedjen. Gondolom, mivel üzleti ügyekkel nem foglalkozik, mivel ez egy gazdasági fórum, és mivel mindenhez is ért, majd kétoldalúan és sokoldalúan elmagyarázza ezeknek a gazdasági fellendülés minden csínját. Marhára életszerű. Hogy az Európai Unió egyik okleves, számos gazdasági mutató tekintetében súlyosan leszakadó szegényházának első embere Katarban osztja az észt gazdasági kérdésekben. Már ha nem tanulmányi kirándulásra megy, megtudakolni, hogyan lehet legkönnyebben, a legnagyobb alkotmányos költség mellett közpénzből futball vébét vásárolni, vagy olcsó, kizsákmányolható vendégmunkásokat szerezni Európa Magyarországra tervezett akkumulátornagyhatalmának működtetésére.

Jó, persze, meghívták, nem tehetett mást, mennie kellett. Különben is nem sok ilyen hely van már a hanyatló, dekadens Nyugaton, ahova még meghívják előadni, tárgyalni, feltérképezni, fontoskodni. Érthető, hogy kapaszkodnia kell az összes lehetőségbe, ami az el nem szigetelődés mítoszát erősíti az el nem szigetelődésében egyébként vakon hívő, de idővel talán elbizonytalanodásra hajlamos híveiben. Ennek ellenére azok a kérdések egyáltalán nem mínuszos kérdések, hogy ez a kétes kiruccanás vajon miért vág az életébe ennek a nyomorult országnak, miért pont most, amikor maga alá fosott Európa gazdasági gőzmozdonya, egyáltalán mi dolga van a saját népe elől folyamatosan menekülő korrupt autokratának Katarban, és mi a fenéért nem Berlinbe, Stockholmba, Strasbourgba vagy Brüsszelbe repül? Ha már Navracsicsnak sehogy nem sikerül hazahozni azokat az uniós forrásokat, amelyekhez a korrupciós aggályokkal kapcsolatos kormányzati beleszarás okán mai napig nem fér hozzá az ország. Különösen úgy mi indokolja ezt a közpénzégető kirándulást, hogy Szijjártó március elején már bokázott egyet Katarban? (Igaz, annak a közpénzégetésnek is nagyjából annyi látható haszna volt, hogy eldicsekedhetett azzal, hogy Katar frissen kinevezett miniszterelnöke, aki természetesen az ő jóbarátja, elsőként őt fogadta Dohában, és akkor lezsírozta állítólag azt is, hogy a katari LNG-gáz belátható időn belül hozzájáruljon az ország energiabiztonságához, mint az ötször olcsóbb orosz gáz, ami n-szer drágább.)

Pontosabban: ezek nem jó kérdések. Azért nem, mert az, ami Orbán életébe vág az a legritkább esetben sem vág az ország életébe. Az ország például soha nem fogja megtudni – bár valószínűleg ez a legkevesebb -, Havasi Bertalan sajtóelhárító tegnapi tájékoztatása sem szólt erről, hogy pontosan hány nemkormánygéppel sikerült a hivatalosan háromtagú delegációnak levegőbe emelkednie. Ami hagyján, de abban is csak haloványan érdemes bízni, hogy a tegnap közpénzszolgálati jelleggel a Kossuth rádióban habzó külügyminisztert azért nem várták meg, mert ő majd egy külön kerozinégető szárnyas izével utólag csatlakozik a főnökéhez. Mínuszos hír, de azért van annak egy diszkrét szarszaga, hogy ez nem mellesleg az a Katar, amelyik uniós politikusokat kent meg, amely politikusokat aztán Orbán Viktor és az ő karaktergyilkos propagandaüzeme véres kardként hurcolt körbe a nyilvánosságban, hogy lám, ilyenek ezek a rohadék brüsszeliták, höhöhö, ők akarnak minket jogállamiságból és korrupcióellenességből kioktatni. Szóval az probléma, amikor baloldali képviselők elfogadják a kenőpénzt (akik ellen nem mellesleg azonnal eljárás indult), akkor látványosan fröcsögünk, hogy le kell csapolni a brüsszeli mocsarat, höhöhö, azzal viszont nincs semmi probléma, amikor Völner Pál egy muszlim olajnagyhatalom korrumpál és kavar Európában. Nyilván.

Tehát mit keres Orbán és a két másik gazdasági zseni Katarban? Hát nem úgy tűnik, hogy a demokratikus, dübörgő jóléti államok hatékony működtetésének receptjét. Vagy lehet, hogy ameddig nem figyeltem oda Paraguayban, Ghánában, Ruandában, Grúziában és Bangladesben is kitört a jólét, a demokrácia és a jogállam? De ha nem, akkor miért nincs a felszólalók között egyetlen fajsúlyos ország vezetője sem? Miről lehet e díszes, megtisztelő társaságban előadást tartani? Hogy miképpen kell békeidőben gazdaságilag tönkretenni egy országot, ahova több Marshall-segélynyi uniós támogatás érkezett néhány év alatt? Hogy hogy lehet a régió egykori éllovasát az ársapkás csirkefarhátig amortizálni? Hogy mennyi időbe telt és mit kellett ahhoz tenni, hogy Magyarországon 24% legyen az a háborús-szankciós infláció, amely érdekes módon más országokat elkerült? Vagy hogy mi a módja az infláció elleni vakcina beadásának? Hogy mennyivel kell túlárazni a közbeszerzéseket, hogy egy közepesen sikertelen gázszerelőből Forbes-listás milliárdos legyen? Hogy a Forbes-listás milliárdos aztán hogyan lopja ki a vasbetonból a vasat, hogy ne bukjon le? Vagy mit kell tenni, ha lebukott? Vagy miről? Hogy hogyan kell hazavágni a nemzetstratégiai ágazatokat, és közben közpénzből finanszírozott milliárdos propagandával kétharmados választást választás után nyerni? Hogy miért érdemes pedagógusbéremelés helyett könnygázt fújni a tüntető diákok arcába? Netán hogy több évnyi rendeleti kormányzással a zsebben hogyan kell Brüsszellel és a tetszhalott ellenzékkel elvitetni a balhét azért, mert Magyarország kormánya nem hajlandó megemelni a tanárok fizetését? Vagy tök másról van szó? Esetleg van még mit kiárusítani az országból Katarban is? Vagy csak el kell szavalni a világ túlsó felén is, hogy azonnali tűzszünet és béke kell, rohadjon meg a háborúpárti Brüsszel a szankcióival?

Teljesen mindegy. Szánalmas ez úgy, ahogy van (valamiért nem is posztolt a katarozásról indulás előtti hátizsákos képet a főnök), csak akkor lenne szánalmasabb, ha kiderülne, hogy még fizetett is azért, hogy meghívják és felszólalhasson. Pedig ha valami, ez sokkal életszerűbbnek tűnik, mint hogy az országát súlyos válságba taszító Orbán bármilyen gazdasági kérdésben eligazítást tartson bárkinek. Az egyetlen dolog, ami életszerűnek tűnik, hogy erre a senkit nem érdeklő gazdasági fórumra is azért ment, hogy a rajongói előtt a világpolitikai tényező szerepében tetszeleghessen. Ha már az Európai Unióban a szövetségeseit is maga ellen fordította. Az meg a rajongóit egyáltalán nem érdekli, egy részük talán fel sem fogja, hogy ez a hiteles gazdasági szakember a saját országát szépen, lassan, módszeresen tönkretette 13 év alatt.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.