Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A Mi Hazánk népszerűségének megvan az oka

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A Telex egyik újságírója elvegyült a Mi Hazánk májusi majálisán, ahol megpróbálta megtudni, hogy valóban igaz-e az, hogy a fiatalok körében valóban ez a párt vált a legnépszerűbbé. A felmérések ugyanis erről árulkodnak, noha a második helyen befutó Magyar Kétfarkú Kutya Párt csupán egy százalékkal van lemaradva a szélsőjobboldali párttól. Ez a két párt homlokegyenest eltérő alternatívákat kínál fel a fiatalok számára, ami egyébként meg is látszik a támogatókon, hiszen ezen a majálison sem a frissen végzett egyetemisták vagy tanárok voltak többségben. De egy társadalom ilyen, nem csak felsőoktatásban szocializálódott emberek alkotják azt, hanem sok kétkezi munkás vagy épp munkanélküli is van közöttük, akik ugyanúgy szavazni fognak négyévente, ezért számukra is kell valamiféle alternatívát kínálni. Nos ezen emberek számára sem a Momentum, sem a DK nem kínál valódi alternatívát, hiszen leginkább azzal vannak elfoglalva, hogy üzengessenek egymásnak, vagy jobb esetben valahogy láthatóvá tegyék magukat a jövő évi önkormányzati és EP-választások előtt.

Véleményem szerint a legnagyobb probléma az ellenzéki oldalon az, hogy nincs egy valódi alternatívát felkínáló párt sem, mindenki csak kapkod. Nincs egy olyan párt sem, amely évek óta kiáll a programja mellett, és sikerült bizalmat kiépítenie a választók körében. A DK épp azzal van elfoglalva, hogy feleméssze a teljes ellenzéki oldalt – mondjuk az a néhány törpepárt nem jelent túl nagy problémát a Gyurcsány vezette DK-nak -, másnak olyan valódi beleszólása pedig nem nagyon van az itteni politizálásba. Van persze egy-két ismertebb és elismertebb politikus mondjuk a Momentumban, de összességében a párt erőtlen, amit a Mi Hazánk is megérzett. Egy évekkel ezelőtt még jelentéktelen párt nőtte ki magát ma annyira, hogy a parlamenti küszöböt is sikerült átlépniük. Nem lehet már félvállról venni a tevékenységüket, amit egyébként jól mutat az is, hogy a fiatalok körében az üzeneteik egyre többeknél találnak táptalajra, értő fülekre.

Azért a Mi Hazánk a legnépszerűbb párt a fiatalok körében, mert az az alternatíva, amit mi kínálunk, nem egy kisebb kijavítása a rendszernek, hanem egy totálisan alternatív jövőkép Magyarország számára, minden tekintetben. A mostani magyar rendszer olyan problémákkal küzd, hogy a fiatalok számára elképesztő bizonytalanságot jelentenek. Nem látják magukat öt év múlva, nem tudják elképzelni, miből lesz lakásuk, hogy tudnak majd pályakezdőként úgy munkát vállalni, hogy mindenhol tapasztalatot várnak el.

Emellett a jövőkép mellett pedig immár évek óta kiállnak a Mi Hazánk politikusai, amivel lehet nem egyetérteni, de igaz. Toroczkai László pedig egyre nagyobb támogatottságnak örvend, ami akár a szociális média platformokon létrehozott profiljaiból is leszűrhető, akár pedig abból, hogy mennyien értenek egyet a szavaival. Orbán fiókpártjának tekintik őket sokan – ezzel mondjuk én sem feltétlenül vitatkoznék -, de ha így haladnak, idővel akár saját identitást is létrehozhatnak maguknak, akár még alternatívát is kínálva sok magyar számára. Ez persze egy óriási tragédia lenne, mert annak ellenére, hogy vannak olyan felvetéseik, amelyekkel egyet lehetne érteni, teljességgel elfogadhatatlan az a rasszista, kirekesztő mentalitás, amely a pártot jellemzi. Soha nem kerülhet hatalomra olyan párt ebben az országban, amely ilyen nyíltan kiáll a rasszizmus és a kirekesztés ellen, noha azért a Fidesz is hasonlóképpen működik, bár ott inkább a háttérben mondják ki azt, amit a Mi Hazánk vezetői akár nyílt rendezvényeken vagy éppen a parlamentben is el mernek mondani.

A legnagyobb tragédia az ebben az országban, hogy a Fidesz teljesen leuralta a politikát, amit pedig meghagyott, azzal nem tudnak mit kezdeni az ellenzékiek. Itt nem csupán alacsony pártfinanszírozásról kell beszélni, vagy az átírt választási törvényről, hanem bizony arról is, hogy az ellenzék képtelen valódi alternatívával, koherens világképpel előállni, amely megrengethetné a Fideszt. Mert annak ellenére is, hogy a teljes ellenzék összefogott a legutóbbi választáson, a választók többsége még így sem hitt bennük eléggé ahhoz, hogy rájuk voksoljanak. Ez normális esetben azt jelentené, hogy lemondanak a pártok vezetői, és önkritikát gyakorolva kvázi a nulláról kezdik újra a pártok felépítését. Itt nem ez történt, noha voltak azért olyanok, akik eltűntek a politikai színtérről, de az jól láthatóan már nem jött össze, hogy valamilyen programot is ki tudjanak dolgozni. Persze volt többeknek is egy vagy több száz oldalas tervük arra, hogy mit tennének, ha hatalomra kerülnének, de a magyarok nem fogják elolvasni ezeket, nekik rövid, velős üzenetekre van szükségük.

Sajnos a magyar politika jelenleg le van butulva, amit el kell fogadni, és sajnálatos módon alkalmazkodni is kell hozzá. De nem olyan formában, hogy ostoba üzenetekkel bombázzuk a szavazókat, hanem úgy, hogy a korábbi üzeneteket egyszerűsítve kommunikálunk velük. Ezt a Mi Hazánk vélhetően megtette, hiszen pártjuk támogatottsága egyre növekszik, míg a korábban viszonylag komoly pártok egyszerűen eltűnőben vannak. A DK kinőtte magát a legerősebb ellenzéki párttá, és vélhetően ezzel ismételten létrejöhet a kétpártrendszer Magyarországon. Lesz a Fidesz és a DK, senki más. Pedig egy fejlett, nyugati demokrácia alapja a sokszínűség és az, hogy koalíciós kormányzás alakuljon ki, de ilyenről itt egészen biztosan nem beszélhetünk majd. Az egyetlen kérdés az, hogy a Mi Hazánk képes lesz-e felnőni a Fidesz mellé, ezzel egy még rosszabb Magyarországot létrehozva, vagy a DK képes lesz esetleg stratégiát váltani, és valódi alternatívát ajánlani a baloldalon.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.