Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nem világos, hogy ez volt-e a cél, mindenesetre gratulálunk Schiffer Andrásnak

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A TASZ közleményében „nagyon is jogos indulattól fűtött diákokról” ír. Szeretném megjegyezni, hogy amikor a TASZ jogvédő szervezet volt, sohasem vizsgálta, milyen indulatok fűtik a tiltakozókat. Abból indultunk ki, hogy a jogos és a jogtalan indulatoktól fűtött tiltakozókat ugyanazok a jogok illetik meg. Vannak emberi jogaink.

Ezeket a sorokat a politikától visszavonult Schiffer András ügyvéd és megmondóember posztolta a Facebook-oldalán, ahol semmilyen más érdemi mondanivalója nem volt a két nappal ezelőtti diáktüntetésről, amelynek szomorú fénypontjaként rendőrök arcon fújtak több diákot, illetve előállítottak többeket. Pedig Schiffer ügyvédként vélhetően azért megnyilatkozhatott volna az üggyel kapcsolatban, ha annyira van mondanivalója, de jól láthatóan az nem volt neki. Bezzeg most, amikor a TASZ – amely egyébként egy civil szervezet, nem pedig egy ügyvédi iroda – arról beszélt, hogy a diákokat jogos indulat fűtötte, akkor úgy érezte, hogy feltétlenül meg kell szólalnia. A mondanivalója lényege pedig nem más volt, mint hogy a TASZ ma már nem jogvédő szervezet, hiszen ki mert állni a diákok mellett. Ha ügyvédi iroda lenne, akkor lehet, hogy valóban érdekes megjegyzés lenne ez, noha kétlem, hogy egyébként törvénytelen lenne, legrosszabb esetben is etikátlan egy kissé.

Schiffer szerint vannak emberi jogaink, akár jogosak az indulataink, akár jogtalanok, ami ugyan igaz, csak azért van jelentősége. Ha itthon az igazságszolgáltatás független lenne – mint ahogy sajnos nem az -, akkor vélhetően lenne annak következménye, ami szerdán történt, de annak is lett volna, ami évekkel ezelőtt, 2018-ban a Parlament mögött történt. De ma Magyarországon a rendőröket megvédi a hatalom. Nem a törvények, vagy a jog úgy általában, hanem maga a hatalom, amelynek ökle ma a rendőrség. Értem én, hogy ügyvédi nyelven akar itt fogalmazni Schiffer, meg fontosabbnak tartja azt, hogy minden fél hallgattassék meg – nyilván ez így is van -, de naiv az, aki komolyan azt hiszi, hogy ebben az esetben valóban egyenlő jogok illetik meg a feleket. Egy rendőrnek mindig előbb lesz igaza, mint egy tüntetőnek. Ez egyszerűen tény, bárki bármit is mond. A rendőrök bevédik egymást, szemtanúi lesznek egymásnak még akkor is, ha fogalmuk nincs a történtekről, hiszen a bajtársiasság ezt megköveteli, ugye.

Az, ami szerdán történt a diákokkal nem meglepő, még csak nem is újdonság, a különbség csupán annyi, hogy most már ők is megtapasztalták, milyen az, amikor a hatalom parancsot ad ki a rendőrségnek, amelyik boldogan végre is hajtja azt. Mert hát ez itt egy rendőrállam, tele gondolkodásre nem hajlandó, ámde az erőszakot igenis élvező egyénnel, akik a törvény isteneinek képzelik magukat. Schiffer hiába akad fenn olyan félmondatokon, amelyhez hasonlót a Facebook-posztjában is emleget, hiszen a karhatalom ökleit akkor lehetne azonos szinten kezelni a diákokkal, ha valóban csak a munkájukat végeznék, és nem követnének el feltételezett törvénysértéseket. Persze egy rendőrt mindig fel fognak menteni sőt, még a kitüntetés sem kizárt ilyen esetekben, hiszen Orbánnak pont ilyen hadseregre van szüksége ahhoz, hogy megtarthassa a hatalmát, de ettől még a társadalom gondolkodni képes része a tüntetők mellé fog állni. Lehet, hogy nem a Fideszt fanatikusan imádó Mari néni, de akinek már régen elege van az ország jelenlegi helyzetéből, mert átlátja az ország jelenlegi helyzetét, az igen.

Szerintem Schiffer jobban tette volna, ha ezúttal kivételesen inkább csöndben marad, de Hont Andráshoz hasonlóan ő is szeret odamondani az orbáni rendőrállammal szemben állóknak, ezzel is azt mutatva, hogy ő nem követi a fősodort, nem birkaként gondolkodik, hanem bizonyos esetekben a teljhatalom igazát is hajlandó elismerni. Ez akkor lenne becsülendő, ha a másik fél, vagyis a regnáló rezsim szándékai nem lennének rosszak már a kezdetektől fogva, és a másik fél nem egy maffiakormányt jelentene, amely több mint 10 éve rombolja ezt a társadalmat. Engedtessék meg az, hogy igenis ki lehessen mondani, hogy a diákok jogosan tüntettek a Karmelita kolostornál és az odavezényelt rendőrök fellépése minimum megkérdőjelezhető. De idehaza pont erre van igény az egyik fél részéről, amely boldogan nézi, ahogy fiatalokat arcon fújnak könnygázzal, vagy gumibottal megvernek, hiszen megtanítják a kis rohadék libsinek, hogy hol is van a helye, merre van a demokrácia. Schiffer a fenti bejegyzésével pont az olyanokat szólítja meg, akik ezen tábort erősítik, amit mondjuk jól mutat az is, hogy feketeöves konteósok és mindenféle érdekes dolgokban hívők voltak azok, akiknek hozzáfűznivalójuk volt a bejegyzéséhez. Nem tudom, hogy ez volt Schiffer célja, illetve hogy ezt a célközönséget szerette volna megszólítani, de hogy innen már nehéz lesz visszafordulni, az egészen biztos. Mindenesetre megdolgozott érte.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.