Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Hány, a jogaiért kiálló magyarnak kell még könnygázt fújni az arcába?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Fogynak a tanárok, növekszik az arányosan arcba fújt könnygáz mennyisége (egy szavuk nem lehet, örüljenek, hogy nem sósavat kaptak az arcukba), a kilátások gyászosak – gyengülő forint, magasabb infláció, munkájukat elveszítő tízezrek -, de csattog a karikás ostor, dübörög a sikerpropaganda, dőlnek a milliárdos osztalékok a fideszes janicsárképzőhöz és már azt is letagadják, amit néhány órával azelőtt a pofájukra vettek. Egyvalami még ezeken is túl állandó: semmi, de a világon semmi nem tántoríthatja el a rezsimet attól, hogy beleszarjon a jogállamisági feltételek teljesítésébe.

Március végén arról szóltak a hírek, hogy a drága jó Orbán-kormánynak nem sikerült teljesítenie az Európai Bizottságnak tett  kötelezettségvállalásokat, és Navracsics Tibor okleveles tenyérjóson kívül, aki már annyi mindent jósolt, hogy az évszakok egymásutánisága adja a másikat (minden évszakban elmondta, hogy a következő évszakban már tuti biztos, hogy megérkeznek az uniós források), senki nem kívánta megjósolni, hogy mikor lesz megállapodás a Magyarországnak járó mintegy 28 milliárd euró felszabadításáról. Hétfőn aztán előkerült a takarásból a válófélben lévő igazságügyi miniszter asszony, és sikerként harangozta be az uniós pénzekről szóló megállapodást. Mintha az már létre is jött volna. És bár az Európai Bizottság, amely eddig sem óhajtott jóslatokba bocsátkozni, ezúttal is óvatosan kommentálta azt, amit Varga Judit hallelujázva előadott a Didier Reynders igazságügyi biztossal folytatott megbeszélése után, olvasom így április végén, hogy Amnesty International Magyarország, az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság, a K-Monitor, a Társaság a Szabadságjogokért és a Transparency International Magyarország által kiadott közös közleményben azt írják: a felét sem teljesítette a kormány az uniós jogállamisági feltételeknek. Amiket ugye március végéig kellett volna teljesíteni, de április végén is vesztésre állunk.

Akinek Soros jut eszébe a felsorolt, komoly munkát végző civil szervezetekről, az ne fáradjon, kapcsoljon át nyugodtan egy másik csatornára, például hallgassa meg hogy Pityinger művész úr szerint ki nem szarja le a számokat és a tényeket. Akinek viszont a 28 milliárd euró hűlt helye fölé görnyedve nem a fényes siker az első dolog, ami eszébe jut arról, hogy

  • a 27 szupermérföldkő közül 13-at teljesítettek, 7-et csak részben teljesítettek, 7-et pedig egyáltalán nem,
  • hogy a 20 további mérföldkő és cél közül, amelyeknek legkésőbb 2023 első negyedévének végéig kellett volna teljesülniük, 8-at teljesítettek, 9-et csak részben, 3-at pedig nem teljesítettek,
  • illetve hogy az operatív programokkal és az Alapjogi Chartával kapcsolatban azonosított 4 aggályos terület közül egyiket sem kezelték,

az tegye fel magának a kérdést, hogy milyen kifogása lehet Orbánnak és az őt szolgáló udvartartásnak arra, hogy Navracsics Közelamegállapodás Tibor és Varga Előreigyunkazunióspénzekre Judit és a kormány meg sem próbálta az ország fejlődését IS szolgáló uniós pénzek felszabadítását elérni? Hogy a korrupcióellenes fellépésből hogyan lett a korrupció üldözésével semmilyen módon össze nem függő spicliskedést favorizáló panasztörvény, hogy miért nem történt nemhogy előrelépés a szexuális kisebbségek jogait illetően, de egyenesen súlyosbodott a helyzet, hogy nemhogy a tanárok béremelésének biztosításán dolgoznának, de drasztikusan kussolásra akarják bírni őket, hogy az állam alól kiszervezett és fideszes pártkatonák kezére játszott egyetemek autonómiájának visszaállításáért miért nem tettek egy hanyag mozdulatot se, vagy hogy ahol Rogán Antal rezzenéstelen arcbőrére ráfér, hogy nem ismeri azt a Schadl Görgyöt, aki a börtönből is még mindig a végrehajtók főnöke, történt-e akár egyetlen kapavágás az igazságszolgáltatás függetlenségének irányába? Egyáltalán hallott valaki az elmúlt hónapban egy büdös szót az Integritás Hatóság fantázianevű kamuintézmény eddigi verejtékes munkájáról, hallotta bárki, hogy éjt nappallá téve dolgoznak például azon, hogy kiderítsék, amit Polt Péternek nem sikerült, hogy ki a franc lehet az a bizonyos Ádám, Tóni és Barbara?

Tudom, hogy unalmas vagyok a hülye kérdéseimmel, sőt, igazából nem is igazi kérdések ezek, mert ennél sokkal fontosabb, hogy kivel jött össze a jóminiszterasszony válófélben lévő ura, vagy hogy akkor az ötös számú gyűlöletgenerátor hirdetett, vagy nem hirdetett békemenetet az általa korábban demens vénembernek, migráns marhának és gazembernek nevezett Ferenc pápa magyarországi látogatása alkalmából (miközben a valódi kérdés az, hogy mi a fene köze van ennek a diktatórikus, korrupt kurzusnak a katolikus egyházfő által képviselt értékrendhez, és miután semmi közük hozzá, mennyire kell alulmúlniuk saját magukat is ahhoz, hogy Ferenc pápából is politikai hasznot akarjanak húzni), de azért egy gondolatkísérletet talán még a legelvakultabb vadhajtásnak is megérne ez a 28 milliárd eurós hazaárulási téma.

Ha most ilyen körülmények között, ilyen előzmények mellett bárki más lenne kormányon, és Orbán Viktor pártja ellenzékből védené a hont Budapesten és Brüsszelben, akkor vajon hány hívő, illetve gondolkodó magyar ember gyomra venné be, hogy azért nem érkeznek az uniós források, mert az ellenzékben lévő Orbán Viktor és pártja Brüsszelben akadályozza, hogy a pedagógusok könnygáz helyett megkapják a béremelésüket? Ha most nem a Fidesz és a KDNP romlott érdekházassága kormányozná Magyarországot, és egy másik kormányról állítanák ki szakmai szervezetek a bizonyítványt, hogy még a felét sem sikerült teljesítenie annak, amit nagy pofával beígért, akkor elvárható lenne, hogy csont nélkül benyelje az ország, hogy valójában a Brüsszelben áskálódó Orbán Viktor pártja akadályozza az aknamunkájával, hogy a mimagyaremberek megkapják azt a pénzt, ami megilleti őket? Egyáltalán rendben lenne, ha egy bármilyen színezetű kormány ezt hazudná a magyaroknak, vagy a korábbi kordonbontók már rég felgyújtották volna a fővárost?

Nagyon kíváncsi lennék arra, hogy hány, a jogaiért kiálló magyarnak kell még könnygázt fújni az arcába ahhoz, hogy az Orbán-kormány komolyan vegye a jogállamisági feltételeket. Jó, persze hogy álkíváncsiság ez részemről, mert pontosan tudom, hogy akinek a már többször lejárt határidőig még a látszatát sem sikerült összehoznia annak, hogy saját magán kívül az ország fejlődése is érdekli, az ezután már biztosan nem fogja összeszarni magát igyekezetében. Bármennyire becsülöm a fent felsorolt civil szervezetek munkáját, nem értek egyet azzal a megállapításukkal, miszerint a kormánynak továbbra is lehetősége van arra, hogy orvosolja a problémákat, és lépéseket tegyen egy tisztességesen és a polgárok érdekeinek megfelelő hatékonysággal működő állam irányába. Pontosabban ebből annyi igaz, hogy a korrupció kormányának lehetősége az van, csak élni nem fog vele. Annak ellenére sem, hogy ezek a mérföldkövek is legfeljebb a felszínét kapargatják a véresen komoly problémáknak, és még ezeket a korrupt, rothadó diktatúra felszínét kapargató feltételeket sem bírták maradéktalanul teljesíteni. Minek is tennék, hiszen a brutális infláció tolja a szekerüket, még mindig van bőven lehúzható bőr az adófizetőkről, és ameddig Kínának ki lehet árusítani az országot brutális piaci hitelekért cserébe – hogy még a mostani könnygázzal megkínált diákok unokái is fizethessék -, addig nincsenek lépéskényszerben. Hogy utána mi lesz, most senkit nem érdekel, mire meg észbe kapna az ország, már tökmindegy lesz. Na majd akkor lehet indítani egy rohadt nagy békemenetet.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.