Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Elkéstünk

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Előbb a snooker világbajnokságon, majd a Formula-E világbajnokságon tüntettek a fosszilis energiahordozók felhasználása ellen klímaaktivisták, az akció híre bejárta a sajtót. Utóbbi ugyan autóverseny, de azt tudni kell, hogy ez az FIA – amely a Formula-1-et is szervezi – elektromos versenysorozata, ezért kissé érthetetlen, hogy a snooker után ismételten egy olyan sportot sikerült választaniuk, amelyeknek semmi köze a fosszilis energiahordozókhoz. Persze itt vagyunk és beszélünk róluk, amivel talán valamilyen szinten sikerült elérniük a céljukat, de ha belegondolunk, nem járnának jobban, ha a nagy kitermelőkhöz mennének? Shell, BP, Exon és még lehetne sorolni azon vállalatokat, amelyek felelősek ezen anyagok előállításáért. De még csak azt sem hiszem, hogy ha rájuk helyezik ezek az aktivisták a nyomást, akkor bármi is megváltozik, a valódi döntéseket a megválasztott képviselők, politikusok hozzák meg, noha sok országban ezen döntések hátterében az olajlobbi áll.

Ez egy olyan erős érdekcsoport, amely ellen semmi esélye sincs sem az aktivistáknak, sem senki másnak, hiszen a döntéshozás mögött ők állnak. Persze papíron a politikusok azok, akik aláírnak bizonyos rendelkezéseket, de a legnagyobb olajvállalatok azok, akik eldöntik, hogy miként is kívánnak hozzájárulni a változásokhoz. Tudom persze, hogy sürgető lenne a mielőbbi váltás, hiszen a tudósok szerint már így is kifutottunk az időből, de sajnálatos módon a pénz beszél, tehát ameddig az olajipar egy ezermilliárdos piac, addig akár tetszik, akár nem, mi elszenvedői leszünk ennek az állapotnak. Idővel változik a helyzet persze, hiszen egyre nagyobb mértékben kezdtek átállni az országok a megújuló energia felhasználására, de még ennek üteme sem elég gyors ahhoz, hogy megmentsük magunkat. Nem a Föld fog tönkremenni, hiszen az megtisztítja magát, hanem mi, emberek kerülünk majd bajba.

De ennek okozói mi magunk vagyunk, ezért mást nem hibáztathatunk. Mi égettük fel a Föld energiatartalékait és mi töltöttük meg a légkört mérges gázokkal. Mi voltunk azok is, akik óriási erdőterületeket vágtunk ki, és mi szennyezzük be az ivóvizeinket és tengereinket is. A tudósok már a 80-as években figyelmeztették a Föld lakosságát és a politikai vezetést is arra, hogy ha nem változtatunk sürgősen, akkor el kell, hogy fogadjuk azt, hogy milliós számban fogunk eltűnni a Föld felszínéről. Nos, ennek már több, mint 40 éve, és már most is érezni a hatásokat. Egyes területek elsivatagosodnak, más területeken villámárvizek pusztítanak. A hurrikánok és tornádók egyre gyakoribbak és erősebbek, miközben a szárazság és az emiatt kialakult élelemhiány évente százezrek, ha nem milliók életét követeli. Tudtuk, hogy mi következik, de nem voltunk hajlandóak változtatni a megszokott életünkön, nem is beszélve a kapzsi politikusokról és olajipari vezetőkről.

Értem én, hogy változást szeretnének a klímaaktivisták, de véleményem szerint csak nevetség tárgyává teszik magukat, pláne ha olyan helyeken tiltakoznak, ahol nem elképesztő mértékű a fosszilis üzemanyagok felhasználása. Mert vannak például repülő showk, vagy épp gyorsulási versenyek, ha már valóban tiltakozni szeretnének ezen fölösleges károsanyag-kibocsátás ellen. Mondjuk véleményem szerint még ezeknek sem lenne túl sok értelme, de legalább lenne valamiféle alapja a tiltakozásnak, ellentétben a snookerrel és az elektromos autóversennyel. És persze egyetértek azzal, hogy azonnali változtatásra lenne szükség, de még egyszer elmondom, ez alapvetően nem rajtunk, egyszerű állampolgárokon múlik, hanem a legnagyobb cégeken. Mert ott van a szelektív hulladékgyűjtés, amelynek felelősségét a Coca Colától kezdve a Nestlén keresztül szinte mindenki a felhasználókra próbál hárítani, miközben ők nem akarnak változtatni, mivel annak hatására kisebb lenne a nyereségük.

Az igazság az, hogy a pénz a legfontosabb, ezért ezen óriásvállalatok egyike sem fog érdemben változtatni a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásán, egészen addig, ameddig erre rá nem kényszerítik a kormányok. Ez egyébként Európában talán még el is képzelhető, de az Egyesült Államokban, ahol az olajlobbi olyan erős, mint semmi más, véleményem szerint álom kategória. Az igazság az, hogy már elkéstünk és kénytelenek vagyunk elfogadni azt, hogy bármit is teszünk, az már nem fogja olyan mértékben befolyásolni a környezetünket, hogy a klímakatasztrófa elkerülhető legyen. Lassíthatjuk persze annak bekövetkeztét, de azt megállítani már nem igazán tudjuk. Kérdés, hogy mennyien leszünk azok, akik képesek lesznek majd alkalmazkodni a megváltozott helyzethez és az is, hogy miféle migrációs hullámot tudunk majd még megfelelően kezelni. Ezek a következő évtizedek problémái lesznek, amelyek ugyan elkerülhetetlenek, de minél előbb felkészülünk rájuk, annál kisebb lesz azok pusztítása.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.