Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Igen, közeledik az önkormányzati választás

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Úgy tűnik, az a tény, hogy a fővárost csődbe viszi a kormány, egyre inkább kezd valósággá válni. Egy, a Telexnek adott minapi interjúban Karácsony Gergely főpolgármester elmondta, hogy eljött annak az ideje, hogy valami érdemi lépést tegyenek annak érdekében, hogy egyrészről a társadalom is szembesüljön azzal, hogy ők hónapok óta nem véletlenül beszélnek a csőd lehetőségétől, másrészről pedig a kormánynak is fel kell fognia, hogy ha súlyos megvonásokat alkalmaz, viszont súlyosan alulfinanszírozza Budapestet, akkor előtt-utóbb meglesz annak az eredménye. Mert hát akár tetszik, akár nem, Budapest az ország motorja, mivel az itt megtermelt GDP messze meghaladja bármely más térségét. Mégis az itt megtermelt milliárdok jelentős részét a kormány egyszerűen elveszi, és szétosztja leginkább azon önkormányzatok között, amelyek jól választottak a korábbi választáso(ko)n. Ez alatt azt értem, hogy a Fidesz mellett tették le a voksukat, amiért ide érkeznek a fejlesztések is.

Több százmilliárdról van itt szó végső soron, ami alapvetően nem annyira nagy összeg, ha azt nézzük, hogy volt pénz a Vodafone felvásárlására és Tiborcz István kitömésére is. Lehet persze, hogy az államkassza üres, de azért olyan dolgokra a mai napig van pénz, amelyek fontosak a NER számára. A főváros pont nem ilyen, mivel azzal, hogy az önkormányzati választások előtt kivéreztetik Budapestet, talán elérhetik, hogy a főváros lakói leszavazzák Karácsony Gergelyt, és még akkor is kormánypárti jelölt fog ott nyerni, ha egyébként a mai napig nem álltak elő egyetlen épkézláb jelölttel sem. A cél nem más, mint Karácsony megbuktatása, amely eddig nem járt túl nagy sikerrel, de talán most, hogy tényleg látható eredményei lesznek az elképesztő elvonásoknak, elérhetik a céljukat. Emiatt állt elő Karácsony azzal a tervével, hogy még egy „csőd” előtt figyelmezteti a lakosokat a helyzetre.

Ha pedig valaki nem tudná, akkor hamarosan kapni fog egy főpolgármesteri levelet. Minden 14 évnél idősebb budapesti állampolgárnak levelet küldök, és megkérem, hogy vegyen részt az első budapesti lakógyűlésen.

Ehhez egy egyéni azonosítóval lehet majd csatlakozni a lakogyules.budapest.hu oldalon keresztül. Többek között azt a kérdést fogom feltenni, hogy mit tegyek, ha választanom kell a kormányzati elvonások kifizetése és a közösségi közlekedés fenntartása között. Én tudom a választ, de szeretném a budapestiekét is tudni.

Erre a Telex újságírója felvetett azt, hogy Orbán Viktor is hasonló leveleket szokott küldeni a magyaroknak, ez mégis miben lesz más? Itt tartunk, és ez szerintem elég nagy baj. Egy valódi problémákat nevesítő kérdéssort egy független újságíró a kormánypropaganda eszközeként használt nemzeti konzultációhoz hasonlítja. A probléma szerinte itt van, hiszen ezzel lényegében elérte a célját a propaganda, hiszen azt legitimnek tekinti már egy ilyen magát komolyan vevő újság is. De lépjünk ezen túl, lehet, hogy a cél a provokáció volt, lehet, hogy az újságíró, úgy érezte, hogy ez olyannyira a munkaköri leírásába tartozik, hogy érvényt kell neki szereznie.

Ennél fontosabb, hogy Karácsony Gergely tehát kerek-perec ki fogja mondani, hogy lehet választani a közösségi közlekedés fenntartása és a kormányzati elvonások kifizetése között. Még akkor is fontos ez, ha kérdéses, hogy egyébként van-e egyáltalán törvényi lehetősége arra Karácsonynak, hogy megtagadja ennek a sarcnak a kifizetését, amelytől Orbán milliárdokat remél. Olyan milliárdokat, amire most óriási szüksége van, mivel az Európai Uniótól a mai napig egy forint sem érkezett azért, mert a magyar kormány nem tartja be a legalapvetőbb jogállamisági szabályokat sem.

Az tény, hogy Karácsony és úgy általában a főváros ügyeit átlátó vezetés már igen régóta arra figyelmeztet, hogy nagy baj lesz, ha a kormány nem változtat a harácsolási gyakorlatán és nem csökkenti azon adók mennyiségét, amelyekre igényt tart. Mert több elvonásról döntöttek, mint amennyi bevétele a fővárosnak megmaradt, ezért finanszírozhatatlanná vált a főváros működése. Ezt szerintem elég könnyen lehetne bizonyítani, de valamiért parttalan viták sorába állnak be Karácsonyék, ezzel teret adva akár Tarlós Istvánnak is, aki szerint mindig a városvezetés tehető felelőssé azért, ha egy város csődbe megy. Teljesen mindegy, hogy alapvetően gazdasági kérdésről van szó, amelyet nem lehet semmilyen jó kampánnyal jobbá tenni. Ha a kormány több pénzt vesz el a fővárostól, mint amekkora bevétele annak van – mert nyilván erre is megvan a lehetősége –, akkor mégis hogyan lehetne változtatni? Mit tehetne Karácsony? Pótolja ki saját zsebből azt a hiányzó pár (tíz)milliárd forintot? Mert Tarlós biztosan megtenné, hiszen olyan kiváló főpolgármestere volt ő Budapestnek, hogy a fényes sikereire a mai napig emlékezhetünk.

Persze nem hiszem, hogy ez a fajta kampány komoly eredményeket tudna elérni, de legalább próbálkozik valamivel a fővárosi vezetés. Mert akár fel is tehetnék a két kezüket és megadhatnák magukat, de jól láthatóan nem ilyen fából faragták őket, ezért kitartanak a végsőkig. Kérdés nyilván, hogy a fővárosi szavazók miként vélekednek majd jövőre és megmaradnak-e az ország józan eszének, vagy ők is csatlakoznak a narancsködhöz, ami ma már belepi a teljes vidéket. Amennyiben Budapest is elesik, már tényleg semmiféle reménye nem lesz a változásra. Még egy jó ideig legalábbis egészen biztosan nem.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.