Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A trágárság a probléma?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Donáth Anna vendégül látta a tavaly október 23-án beszédet mondó Pankotai Lilit, akitől beszéde miatt annak idején a saját iskolája is elhatárolódott, ezért más intézménybe iratkozott át. Az tény és való, hogy a beszédében voltak obszcén szavak, de ez mégis miért fontos? Kit érdekel, hogy egy gimnazista káromkodik akkor, amikor a mondanivalója a fontos? Az a mondanivalója, amely igenis betalált, mivel azt nem egy újságíró írta, sem pedig egy politikus, hanem egy diák, akinek elege van abból, hogy az az ország, ahol kénytelen felnőni, egyszerűen élhetetlen. Ide lehetne idézni számtalan sort a beszédből, de ezek közül az alábbit tenném ide, amely alapvetően is el kellett volna, hogy gondolkoztasson egyeseket, de jól láthatóan a nemzeti jobboldalon egyetlen dologra figyeltek fel, mégpedig arra, hogy egy lány fogta magát és káromkodni mert. Bezzeg ha Bayer mondott volna beszédet ugye, mert ha valami, hát az színvonal.

De ti, ki hirdetitek megállás nélkül, hogy minket védtek, csak hogy kortárst is idézzek: Miért cseszitek szét az országomat? Miért rúgjátok hasba az ápolót? Miért ültetik szamárpadba a tanárokat? Miért szarjátok szájba az álmodót és a főnökök, kik úgy választanak vezetőket, hogy kimennek a legközelebbi álkereszthez és megnézik, kinek a térde véresebb? Mindenki döntse el maga, ki. mi miatt és kinek térdepel”.

„De ti még a Sátánnak is túl férgek vagytok, mert a Sátán bátran vállalja magát, de ti hívőként letettek hitetlenek. És te miért fosztod ki az országot? Mikor kifosztod az országot, mi ezt ölbe tett kézzel nézzük? Ugye nem gondolod, elvtárs? És te, aki ezt végignézed, kinek drágább rongy élete, mint a haza becsülete. Évezredes az ing mit a legtöbb magyar most sem húz fel.

Ezek a sorok igenis okosan vannak megírva, amit egyébként az is tökéletesen bizonyít, hogy a baloldal is megpróbál lecsapni rá – mint annak idején Nagy Blankára -, és az is, hogy a jobboldal megpróbál kicsinálni. De mégis miért hoztam most ezt a témát elő? Azért, mert Huber Tamás, az Index újságírója úgy véli, hogy amikor egy ilyen trágár lány lehetőséget kaphat az Európai Parlamentben – értsd; oda Donáth Anna vendégeként érkezhetett -, akkor a baloldalnak esélye sincs semmire sem a jövőben. Hiszen nem az a fontos, hogy ki, mit mond, hanem hogy azt miként mondja. Nem viccelek, egészen komolyan ezt állítja a kormánypártivá tett Index újságírója azután, hogy a Fidesz utóbbi 10 évének politikai kommunikációja talán minden korábbi kormány kommunikációjánál mocskosabb, uszítóbb és hazugabb.

És itt nem Lili mondanivalójáról van szó, hanem a stílusról és a szóhasználatról. Mert ha Donáth Anna komolyan azt gondolja, hogy le a kalappal Lili előtt, és felkötheti a gatyáját minden mai politikus, mert az új generáció nemcsak felkészült, de mer és tud is vitázni, akkor ne csodálkozzon azon sem, ha a következő választást is kétharmaddal nyeri meg a Fidesz–KDNP.

Amíg azt látjuk, hogy a magyar politikai élet egyik oldalán a sok esetben megfontolatlan kommunikáció, az összeszedetlen, súlytalan, néha emelt hangvételű diskurzus dominál, addig nem igazán beszélhetünk arról, hogy egy ligában játszanának a felek.

Stílus és szóhasználat, ez itt a gond tehát. Az, hogy káromkodik ez a drága lány, akinek szebb szavakkal kellett volna elmondania azt, hogy ez az ország úgy szar, ahogy van. Akkor sokkal jobban átjött volna, ugye? Ha pátoszos hangvétellel, szép szavakkal mondja el azt, hogy ez az ország ma már érthetetlen. Ha ezt megteszi, akkor biztos átjött volna Mari néninek is Bivalypusztán, hiszen Mari nénit sértik a csúnya szavak, Ő olyat még sose hallott. Erre bizonyíték egyébként az is, hogy a Fidesz hívei az obszcén szavaktól természetesen teljesen elhatárolódva a következő kommentekkel köszöntötték Pankotai Lilit Brüsszelben:

Rátalált a sz@r a párjára.

Undorító vagy kis .icsa!!!!!!!!meg a nagy is!!!!!!!!

Donáth kisasszony őt is megnyálazta…?

Valóban, ezeknek a szavazóknak az kell, hogy az általuk megválasztott politikusok ne káromkodjanak és tudjanak érthetően beszélni. Nem a mondanivalójuk fontos, hanem az, ahogy azt kimondják. Bayer Zsolt, vagy Bencsik András erre tökéletes példa, hiszen mindketten igencsak ismertek a nemzeti oldalon és stílusuk is szépen megmutatja, hogy mire is van igény azon az oldalon. De ha egyébként mindketten fontos problémákra hívnák fel a figyelmet és vitákat indítanának, amelyeket követően valami megváltozhatna, akkor nem lenne ezzel probléma, de mivel egyrészről hazudnak, másrészről pedig céljuk nem más, mint megrendelésre uszítani, ezért nehéz őket komolyan venni. Pankotai Lilinek senki sem fizetett azért, hogy október 23-án elmondja azt, amit elmondott. Ő ezt azért mondta el, mert fontosnak vélte. Hogy aztán a Momentum és Donáth Anna is élt a lehetőséggel és találkozott vele Brüsszelben az nem annyira meglepő, hiszen a politika így működik. Ezért persze lehet szidni a politikusokat, de ez olyan, mintha egy színészt azért szidna valaki, mert színészkedni mert. Lehet persze, csak mi értelme van?

Pankotai Lili vélhetően nem fog Nagy Blanka sorsára jutni, de még túl fiatal ahhoz, hogy egyébként is bármiféle politikai pozíciót válasszon magával. Az viszont véleményem szerint üdvözlendő, hogy ő maga döntött úgy, hogy el akar menni Brüsszelbe és meg akarja nézni hogyan működik az EP. Lehet persze, hogy végső soron csak élt egy lehetőséggel és soha nem lesz belőle politikus, de legalább fiatalként megmutatta, hogy igenis lehet érdeklődni a politika iránt és igenis elérhető valamiféle változás, ha azt valóban akarjuk. Elvégre a fiatalok azok, akik talán változást hozhatnak ennek az országnak a jövőjében, mivel őket talán még nem fertőzte annyira meg a Fidesz propagandakampánya, mint sok idősebb, vidéki lakóét. Persze kérdés, hogy hány Pankotai Lilihez hasonló fiatal él ma az országban? Hányan vannak, akiket ennyire érdekel az ország sorsa?

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.