Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A vidék meg közben lepusztul

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A következő években újabb 500 ezer munkáskézre lesz szükség Magyarországon a leendő beruházások miatt, ezért elengedhetetlenül szükség lesz harmadik országból érkező munkavállalókra – többek között erről is beszélt Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az új székesfehérvári munkásszálló átadásán, írta az MTI.

Czomba szerint a magyarok „zsigerből” nem szeretnek költözni, márpedig a betöltetlen munkahelyek jellemzően mobilis munkaerőt kívánnak.

(…) Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere arról beszélt, hogy a munkásszállón lakó, más országból érkezett emberek ugyanúgy Székesfehérvár polgárai, mint a magyarok, ráadásul ők is családjaik egzisztenciájáról gondoskodnak, miközben a város fejlődését segítik, hiszen adót fizet a cégük és ők maguk is. Cser-Palkovics szerint a munkaerőpiaci helyzet folyamatos javulása magával hozta a munkaerőhiány kialakulását, amelyre az egyik megoldási lehetőség a külföldi munkavállalók foglalkoztatása lehet, ehhez azonban elengedhetetlen a 21. századi szálláslehetőség biztosítása, amit most a Videoton megtesz.

Tehát félmillió külföldi munkavállalóra lesz szüksége az országnak, hiszen annyi munkahelyet hoztak létre – legtöbbször uniós források igénybevételével -, amennyihez már sokszor nem találnak munkaerőt. Czomba Sándor szerint ez azért is fordulhat elő, mert a magyarok zsigerből nem szeretnek költözni. Aha, zsigerből nem szeretnek költözni, semmi köze a történetnek ahhoz, hogy iszonyatosan megemelkedtek az albérletek árai, és sokan egyszerűen nem engedhetnék meg maguknak egy másik városban történő újrakezdést. Mert az egy dolog, hogy mondjuk az anyuka vagy apuka egy távoli városban kap munkát, de mi van a család többi tagjával? Ők is fognak munkát találni? Lesz megfelelő iskola? Ott lesznek a rokonok, akik ki tudják őket segíteni? Meg egyáltalán, létezik megfelelő tömegközlekedés az új otthon és a korábbi között, amelyet igénybe vehetnek, hogy meglátogathassák az ott élő rokonaikat?

A helyzet az, hogy a nertársak a nagyvárosokba viszik a munkahelyek jelentős részét ahelyett, hogy a vidéki, kisebb településekkel tennének valamit. Ahelyett, hogy helybe vinnék a munkát, inkább hatalmas gyárakat építenek a nagyvárosi infrastruktúrától többé vagy kevésbé elérhető távolságban, és elvárják, hogy a vidéki kisvárosok és falvak lakói éljenek a lehetőséggel, és mindent hátrahagyva költözzenek a nagyvárosokba. Ha ez elő is fordulna, vajon az ottani infrastruktúra is támogatná ezt a változást? Már csak azért is kérdezem ezt, mert számtalan településen fordult már elő, hogy mondjuk nem volt elegendő ivóvíz, vagy az áramfelvétel növekedése miatt áramszünetek alakultak ki. Azért az nem úgy van, hogy hozunk munkát az országba, aztán mindenki alkalmazkodjon ehhez. Ha pedig erre nem hajlandóak, akkor majd hozunk külföldi munkavállalókat, hiszen való igaz, hogy például az Ukrajnából érkezők valószínűleg örülni fognak a lehetőségnek, amivel semmi gond nincs, és természetes, mivel egy háború sújtotta országból érkeznek.

Az lenne a kormány feladata, hogy tegyen végre valamit az elszegényedő, elöregedő falvakkal és kisvárosokkal is, hiszen ha a dolgok nem változnak, akkor évtizedeken belül (vagy már sokkal korábban?) teljesen lepusztul a vidék. Lesznek persze nagyobb, fejlettebb központok, ahol lesz munkalehetőség is és az infrastruktúra is megfelelő, de ezzel lényegében a vidék halálos ítéletét írják alá. Mi lesz a kisebb településen élő százezrekkel, milliókkal? Mert az EU nem arra adott pénzt, hogy a megyeszékhelyeket felvirágoztassák, de egyébként minden mást hagyjanak meg az enyészetnek. Az nem megoldás – legalábbis sokak számára egészen biztosan nem ez a megoldás -, hogy a kormány külföldi munkaerőt hoz az országba, hiszen való igaz, hogy a foglalkoztatottság papíron igen jól áll Magyarországon, de azért akadnak még olyan társadalmi rétegek, amelyeknek esélyük sincs megfelelő munkát találni. Vagy azért, mert túl idősnek találják őket a munkaadók, vagy azért, mert olyan régióban élnek, ahol a tömegközlekedés és úgy általában az infrastruktúra nem megfelelő. Ezen kellene változtatni, és ha még ennek ellenére sem sikerül elegendő embert találni a frissen létrehozott munkahelyekre, akkor jöhetnének a külföldi munkavállalók. És igen, akkor joggal örülhet mindenki, hiszen akkor elérjük, hogy már mindenkinek van munkája ebben az országban.

Persze alapvetően jó hír az, hogy új munkahelyek jönnek létre, csak megint az a kérdés, hogy milyen munkahelyek ezek? Mert nem mindegy, hogy a jövőnek tekinthető IT területén, vagy kétkezi munkát igénylő munkahelyekről beszélünk. Persze utóbbiból is kell elegendő, ez nem vitás. Nem akarhat mindenki az IT-szektorban dolgozni, van akit a kétkezi munka sokkal jobban érdekel, és szívesebben szerel meg egy gázcsövet, mint hogy megtanuljon kódolni. De ha az ország jövőjéről van szó, akkor érdemes olyan munkahelyekbe is fokozottan fektetni, amelyek komoly hozzáadott értéket generálnak. Ezzel tud ugyanis a gazdaság nőni és fejlődni. Ezt a kormányzatnak kellene felismernie, de mivel az összeszerelőüzemek hazájává vált Magyarország és újonnan az akkumulátorgyártás Mekkájává kívánják tenni az országot, azért erre igen kevés remény van.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.