Április 23,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Mindenre van magyarázat

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Mostanában vált az egyik kedvencemmé a magyarázni (magyarázkodni) szó. Az etimológiai szótár szerint a szó jelentése magyarra, azaz érthető nyelvre tesz át, bár a magyarázat azzal indul, hogy elhomályosult összetétel, majd próbál finnugorkodni egy kicsit, miszerint a manysi elnevezésből eredeztethető, ami az egyik finn-ugor ősnép neve, és természetesen ebből ered maga a magyar szavunk is.

(Ennek kapcsán pár kulturális tényt szeretnék megemlíteni, mielőtt tovább megyek: a finn-ugor nyelvelméletet a 48-49-es szabadságharc után erőltették ránk, az egész az indo-germán nyelvelmélet mintájára készült, a 20. század végén a finn-ugor népek összlétszámát, kb 21 millió főre tették, ebből kb. 15 millióan magyarok, 4 millióan finnek, a maradék pedig eloszlik kb. 15-20 vagy több népecske között, akik még a 20. században is halász-vadász-gyűjtögető életmódot folytattak. Jellemzően a kevésbe fejlett népek veszik át a fejlettebbektől, illetve a létszámbeli fölénnyel rendelkező népektől a nyelvet, azaz szavakat, kifejezéseket, nyelvtani formulákat. Ráadásul a finn-ugor nyelvekkel ellentétben a magyar agglutináló nyelv, azaz egymás után ragasztja a ragokat. Ragozhatnám tovább is, de nem erről akartam írni.) 

Nos… hogy érthetővé tegyem, a magyarázni, magyarázkodni szavaink a saját népünk elnevezéséből ered, és mostanra már mindenképpen a magyarok alapkarakterét is jelölik. Nem hiszem, hogy van még egy nép a világon, amely ezeket a szavakat a saját népnevéből képezi. Vagyis mi vagyunk a magyarok, híres mesterségünk pedig az, hogy mi aztán mindent meg tudunk magyarázni. Bebizonyítjuk, hogy a fehér az fekete és fordítva is. Kész csoda, hogy bárkivel, bármely néppel jó viszonyt tudtunk ápolni valaha is, hiszen nyilvánvalóan mindenkinél okosabbak vagyunk, de ha nem akkor is megmagyarázzuk, hogy miért igen. Sőt! Lehet, hogy inkább azt kellene írnom, hogy mindenki más tök hülye, legalábbis a minket vezető politikusaink ezt próbálják nekünk bemagyarázni, főleg ha a szövetségeseinkről van szó.

Szóval itt van ez a sok hülye, akiknek – legalábbis úgy tűnik – elegük van a sok okoskodásból, abból, hogy megbízhatatlanná váltunk, abból hogy a saját szövetségeseinknek teszünk keresztbe, de persze mindig megmagyarázzuk, hogy az nem úgy volt, vagyis akárhogy is, de ők a hülyék. Sikerült elvesztenünk az Unió bizalmát, de még nagy barátunkét, Lengyelországét is. Sikerült nehezebb helyzetbe hoznunk magunkat azzal, hogy az USA felmondta a kettős adóztatás megszüntetéséről szóló egyezményt, leginkább azért, mert kekeckedtünk a nemzetközi minimum-adóval, emiatt az amerikai befektetők feltehetően inkább más országokat fognak preferálni, illetve nehéz helyzetbe kerülnek olyan magyar cégek, akik az USA-ban folytatnak, folytatnának üzleti tevékenységet, és akkor még itt vannak azok a magyarok is, akik az amerikai tőzsdéken kereskednek vagy kereskednének. Viszont ha már az amerikai cégeknek nem fogunk kelleni, akkor már próbáljuk meg kiszorítani valahogy a német cégeket is. Ok, az autógyártók maradhatnak még, ha már annyi állami támogatással megszórtuk őket, de nem csodálkoznék azon, ha esetleg elkezdenénk abban gondolkodni, ha már olyan okosak vagyunk, hogy lecseréljük őket valamilyen kínai autógyárra, no meg persze Ladákat is lehetne itthon gyártatni. (Nem tudom, hogy létezik-e még a Volga, de az lenne az igazán szép, ha lecserélnék a német szolgálati autókat is régi vágású Volgákra.)

Továbbá, packáztunk egy darabig a finnekkel, a svédekkel még mindig, Norvégiával már régóta, hiszen volt képük nem utalni a Norvég Alapból nekünk járó pénzeket. Erről jut eszembe, össze lehetne szedni egy csokorba azokat a nagy jelentőségű országgyűlési határozatokat, mint például azt, hogy a norvégok márpedig tartoznak nekünk, vagy hogy a legújabbat említsem, hogy mimagyarok a béke pártján állunk. Itt van még ez a Brüsszel is, aki mindig belénk köt, például a jogállamiság kapcsán (persze mi azt is tudjuk, hiszen épp elégszer elmagyarázták nekünk, hogy a brüsszeliták valójában a gyerekeinkkel akarnak buzulni, meg a keresztény kultúránkat akarják eltörölni), pedig már megmagyaráztuk nekik, hogy a jogállamnak nincs is definíciója. Nem is értem, hogy minek kellett tizenvalahány törvényt módosítanunk azért, hogy hátha megkapjuk azokat a pénzeket, amik ugyancsak járnak nekünk. Szerintem elég lenne egy újabb országgyűlési határozatot hozni, hogy márpedig mi jogállam vagyunk és kész. Aztán lehet lobogtatni. Nesztek! Van még kérdés? Ez amúgy azért is jó lenne, mert az ellenzék nyilván nem fogja megszavazni, ezért máris rájuk lehet fogni, hogy lám az ellenzék nem csak háborúpárti, hanem jogállamellenes is. Rögtön két legyet lehet ütni egy csapásra.

Azt is már megmagyarázták nekünk jó előre, hogy amit egyesek naivan lopásnak gondolnak, az  valójában az erős nemzeti tőkés réteg megteremtése. Az persze nyilván véletlen, hogy pont egyes családtagokról és haverokról derült ki, hogy mennyire nagy tehetséggel bírnak az ilyen tevékenységhez. No meg már azt is megmagyarázták, hogy ugyan ötöd áron kapjuk az oroszoktól a gázt, de a brüsszeli szankciók miatt mégis mi vesszük a legdrágábban. És persze az is tudható, hogy az infláció is Brüsszel miatt ilyen nagy, mint ahogy azt is megmagyarázták párszor, hogy valami azért lesz drágább, mert helyből jó sokat kell venni belőle. Arról meg ne is beszéljünk, hogy tejóég, mi lenne, ha a Gyurcsány… Ezekben a fejtegetésekben az a legszebb, hogy úgy tűnik, hogy se ők, se a hívek nem észlelik a beismerését annak, hogy így is szar az egész. Persze ha valami jó dolog történik, – bár most hirtelen nem jut eszembe semmi konkrét, – az természetesen az ő érdemük.

Úgy tűnik, mimagyarok már annyira megszoktuk, hogy mindig szar az élet, hogy nekünk már az is elég, ha valaki megmagyarázza, hogy most épp ki és mi miatt van ez így. Meghalt Mátyás, oda az igazság. Na, azóta szar minden. Egy ideig a törökök miatt, aztán a Habsburgok miatt, aztán a háborúk miatt, aztán a komcsik miatt, most meg Brüsszel (meg persze Gyurcsány, Soros) miatt. Valahogy majd csak túléljük ezt brüsszeli rabigát is, de aztán majd biztos jön valaki más, neadjisten a klingonok vagy legrosszabb esetben a pirézek. A lényeg, hogy majd azt is megmagyarázzuk.

Egy fodrász a minap azt mondta nekem, hogy ha ő elszúr egy hajat és szőke helyett zöld lesz, akkor hiába magyarázza meg, hogy ki miatt vagy mi miatt lett ilyen, a vendéget nem fogja érdekelni, csak az, hogy így nem maradhat, szóval azonnal csináljon valamit a hajával, hogy legalább az utcára ki tudjon menni. Meg itt van az a régi történet, miszerint valamelyik hollywoodi stúdió kiírta valamikor a múlt században, hogy nem elég, hogy magyar vagy, tehetségesnek is kell lenned.

Ezen gondolatíven maradva üzenem a politikai vezetőknek, hogy nem elég magyarázni, magyarázkodni, magyarkodni, most már csinálni is kéne valamit. Esetleg valami újat, ami nekünk is jó, ugyanis a lopásból, hazudozásból, magyarázkodásból már elegünk van. Például le is lehet mondani.

 CHF.Scarface

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.