Április 23,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Választás

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Felrobbant a nyilvánosság annak a Nacsa Olivér nevű, hivatásos nevettetőnek a mondatai után, aki elmagyarázta, hogy a humorban nem ismer tréfát, a nő pedig tudja – vagy majd meg fogja tudni – hol a helye. Egyetértve azokkal, akik cizellált véleménye szerint Nacsa Olivér egy sötétlelkű bunkó, azt gondolom, ez az eset sokkal inkább szól másról.

A választásról szól. Arról a választásról, ami mindenkivel szembe jön egyszer-kétszer-többször az élete során.

Nem igaz az az állítás, hogy Nacsa Olivér nem (volt) tehetséges. Nagyon is az volt. A pályája ígéretesen indult, sokan segítették őt. Ám egyszer csak ott állt a választás előtt. Lehetett volna belőle független előadó, aki járja az országot, előadások, akár haknik is, dolgozik, jön-megy, de ő a könnyebbik, jóval könnyebbik utat választotta. Az interjúban látható büszkeséggel mondja el, hogy már több, mint háromszáz show ment le a köztévén tőlük (Bagi Ivánnal közösen), és erre egy másik hivatalos nevettető, Fábry Sándor volt csak képes eddig. Megvallom őszintén, nekem fogalmam sem volt, hogy nekik van műsoruk a köztévén – utánanéztem, van, Szálka, avagy Bagi és Nacsa megakad a torkán a címe – de azt, hogy valaki, egy köztévén futó, fizetett tapsolók előtt, bejátszott nevetéssel felvett, nulla nézettségű műsort tart sikernek, abba belegondolni is rossz.

A siker fokmérője, kedves Olivér, a piac. A piac beáraz. A szomszéd városka művelődési házába meghirdetett Bödőcs Tibor előadói estre pontosan fél óra alatt fogyott el az összes jegy. A nagy érdeklődésre való tekintettel meghirdetett második előadásra szintúgy. Na ez az, amitől te, kedves Olivér és Iván nevű cimborád féltetek. Inkább megnyalogattátok a felétek nyújtott kezet, és elhelyezkedtetek a kényelmes akolmelegben. Nem tudtátok, vagy nem akartátok tudni, hogy ezért a kényelemért időnként kérés érkezik. Kilépni az oltalmat jelentő enyhe szarszagból a való világba, bátorság kell. De, ahogy azt Pottyondy Edina mondja, te gyáva vagy. De még ez sem elég, haragszol is azokra, akik bátrak. A pénzeszsákokon ülve ugatsz rájuk.

Lázár Ervin Hétfejű tündér című meséjében két zenész lakik a szomszédban jobbról-balról: Rácegresi és Pácegeresi. Rácegresi boldog volt és jószívű, ennek megfelelően gyönyörűen tudott furulyázni, Pácegresi ellenben gonosz, besavanyodott emberré vált, és ennek következtében annyira nem tudott furulyázni, hogy már nem is akart; a furulyája is tömör arany volt, lyuk se volt rajta.

Ráczkevy Miklós

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.