Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Most pedig mintha szaporodnának azok az emberek, akiket dühít a kivágott erdőbe eszkábált lombsétány, vagy éppen egy ilyen baráti kiruccanás

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Napsugaras szép reggelt kívánok, lehetőleg szél és hideg nélkül! Tegnap azt olvastam, hogy nagy változás jön a Foodpandánál. Mivel meglehetősen kíváncsi természet vagyok, trappoltam megnézni, mi lesz az a nagy változás. Ha jól értem, akkor az égvilágon semmi, csak a neve lesz más. Szerintem új szolgáltatások, a meglévők fejlesztése, ilyesmi lenne a változás – és még csak nem is különösebben nagy változás, inkább csak igazodás a piac elvárásaihoz -, de az, hogy ezentúl majd Foodora lesz, nehezen sem nevezhető akár nagynak, akár kicsinek.

Ellenben a bátonyterenyei polgármester és baráti körének falubuszos németországi kirándulása tényleg apróságnak számít ebben az országban. A lovagkereszttel kitüntetett településvezető nem is értette, mi a fene baj lenne azzal, hogy ők meccsre mennek – jelzem, közpénzen -, hiszen neki van egy polgármesteri kerete, amibe ez simán belefér. Végül mostanra jutott odáig, hogy ha már őt ilyen méltatlan támadás éri ezért, üsse kavics, kifizeti az üzemanyagköltséget, hogy a rosszakarói megnyugodjanak. Azon nem csodálkozom, hogy a polgármester egyáltalán nem érti, mi a probléma azzal, hogy ő és barátai a szomszédos település közösségi buszával, a saját településük kasszájából fizetett üzemanyaggal és autópálya matricával ugrottak el meccset nézni Németországba. Az lep meg, hogy ez szemet szúrt a helyieknek, felháborodtak rajta, erkölcstelen lépésnek tartják. Eddig az volt a szokás, hogy nem is értik, mi ezzel a gond, illetve ezek miért ne lophatnának, hiszen eddig is lopott mindenki, ezután is lopni fog mindenki. Most pedig mintha szaporodnának azok az emberek, akiket dühít a kivágott erdőbe eszkábált lombsétány, vagy éppen egy ilyen baráti kiruccanás. Az sem kizárt, hogy jogilag volt lehetősége erre a polgármesternek, az azonban biztos, hogy erkölcsileg súlyosan kifogásolható, és kifogásolják is a település lakói. Szokatlan jelenség. Azt nem merem még feltételezni, hogy spontán módon kifejlődik az emberekben valamiféle polgári mentalitás, és egyszercsak elvárásokat támasztanak az általuk fizetett közalkalmazottakkal szemben, hogy elkezdik felismerni a korrupcióra utaló jeleket, és ez felháborítja őket, de az irány mintha ez lenne. Márpedig ez önmagában nagyobb veszélyt jelenthet a rezsimre nézve, mint az összes ellenzéki párt együttvéve. Az ilyesféle eszmélés ugyanis nyílegyenesen a jogállamiság és a demokrácia irányába sodorhatja a társadalmat. Remélhetőleg időben kapcsol a kormány, és belevésik az alaptákolmányba, hogy polgármester és attól felfelé mindenki köteles sajátjaként bánni a közvagyonnal, rátaposni az emberek fejére, és évente legalább négy alkalommal belerázni a rongyot a társadalom arcába. Beosztástól függően ezt teheti közösségi busszal, vagy – a hatalom másik végén – három darab luxusrepülővel. A lényeg, hogy immunizálni kell a társadalmat, szokják csak meg, legyen természetes, hogy az ő képviseletükre felesküdötteknek mindent lehet, és ez ellen senki nem tehet semmit.

A Médiatanács vizsgálja Bencsik András HírTv-ben tett kijelentését, melyben üdvözölte melegek kivégzését – tudta meg a Magyar Hang.

Az őszintén érdekelne, hogyan zajlik egy ilyen vizsgálat. Összeülnek az okosok, és megvitatják, hol van a határa a véleménynyilvánítás szabadságának? Hogy abba még belefér-e, ha valaki nyilvánosan, a televízióban hirdeti az eszmét, mely szerint teljesen rendben van, ha megölik a melegeket? Vagy azt vizsgálják, hogy Bencsik nertárs kijelentése mennyire jelenti azt, amit mi érteni vélünk, és mennyire jelent valami teljesen mást, és hogy a kivégzés – amennyiben csak akkor alkalmazzák, ha összeházasodnak a melegek – belefér-e az európai, keresztény, konzervatív, heteroszexuális, fehér kultúrkörbe? Mi a retkes lótúrót vizsgálnak ezen? És ha jutottak valamire, annak mi lesz a következménye? Kimossák Bencsik száját szappannal? Megbírságolják a HírTv-t? Kitiltják Bencsiket a stúdióból? Bocsánatot kell kérnie? Ha igen, akkor kitől? A melegektől? Csak az ugandai melegektől? Netán tőlünk, az ország polgáraitól? Európától? Úgy izgulok!

És a végére egy semennyire nem meglepő hír. Most kezd tudatosulni az emberekben, hogy cefetül rá lehet faragni a babaváró hitelre. Teljesen mindegy, hogy megszülettek-e a vállalt utódok, ha a hitel lejárta előtt elválik a házaspár, büntetőkamatokkal együtt kell visszafizetni a kölcsönt, ami majdnem megháromszorozza a havi törlesztőt. Ugyanez van, ha a futamidő lejárta előtt külföldre költöznek. Nem olvasták el az apróbetűs részt, most pedig majd lehet töprengeni, hogy bármennyire megromlott is a kapcsolat, öt évet ki kell húzni közös fedél alatt, addig nem lehet sem elválni, sem új életet kezdeni, sem más országban karrierépítésbe kezdeni. A születendő, vagy már megszületett gyerek bőrére felvett hitel hozadékát is a gyerek fizeti meg, mert nem éppen ideális helyzet, ha az első öt évet úgy kell leélnie, hogy a szülei gyűlölik egymást, állandó a feszültség. Mert ha rájönnek a szülők, hogy csapdában vannak, ez nem nagyon tud más véget érni. Ha pedig majd egyszer az ország is rájön, hogy csapdában van, akkor lesz érdekes a dolog. Hátha ezt is megéljük.

További jó ébredezést, szép napot kívánok mindenkinek. Mi szokásunk szerint hamarosan jövünk vissza.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.