Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Az árak emelkedését már régen nem követi a minőség

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Rekord! Idén már márciusban elkezdték a magyarellenes “sajtótermékek” a Balaton elleni lejárató kampányt.

A teletext nevű dollármédium azzal indította a hetet, hogy a balatoni lángos ezen a nyáron már tényleg megfizethetetlen lesz.

Balatoni gyerekként szeretném megnyugtatni a teletextes firkászokat!

Attól, hogy minden évben megírjátok a megfizethetetlen lángos történetét, a magyar emberek enni fognak lángost a Balatonon, akkor is ha a fejetek tetéjére álltok.

Értem én, hogy nektek az a feladatotok, hogy minden ellen hergeljetek, ami magyar, a miénk és sokat jelent nekünk, hiszen ezért kapjátok külföldről a fizetést.

Mondjuk arra kíváncsi lennék, hogy mit csinálnának azzal az “újságíróval”, aki mondjuk Horvátországban a horvát tengerpart ellen hangolja az embereket.

Nem lenne szép vége…

Bohár Dániel kormánypárti propagandista minapi posztját idéztem fentebb, noha kénytelen voltam kitörölni azt a 47 darab emojit, amelyet a fiatalos propagandista fontosnak vélt elhelyezni a posztjában. De nyilván így lehet elérni a fiatalokat, mert ha teli van pakolva mindenféle emojikkal, akkor a fiatalok is sajátjuknak érzik a posztot. Nem véletlen az sem, hogy az összes fideszes „influenszer” is megjelent a poszt alatt, hogy felemeljék társukat, és még többekhez juthasson el ez a nagyon mély gondolat. De miről is van itt szó? A G7 lap megvizsgálta, hogy mennyivel drágulhat idén a lángos a Balaton mellett, ami rögtön ki is verte a biztosítékot a propagandistáknál, hiszen hogy jönnek ahhoz ezek a firkászok, hogy utánanézzenek, hogy a sajt árának megduplázódása, az olaj árának emelkedése és úgy általában minden alapanyag drágulása, vagyis az Európában párját ritkító magyar élelmiszer-infláció milyen hatással lehet a lángos árának változására a magyar tengernél. Noha a cikkben semmi olyan nincs, ami ne lenne igaz, olyan pláne nincs, hogy azt javasolnák, menjen Horvátországba az, aki olcsóbban akar nyaralni, de ez nyilván nem érdekelte a propagandistákat.

A Balaton egy igen drága nyaralóhely, ezen kár vitatkozni. Egy valóban szép természeti kincsről van szó, amelynek megvan a maga hangulata, ezért senkit sem szeretnék lebeszélni arról, hogy odalátogasson. Alapvetően az is igaz lenne, hogy aki ott költi el a pénzét, az a magyar gazdaságot támogatja, de ez ma már messze nem igaz, hiszen olyan senkiháziakat támogat ezzel, mint Mészáros Lőrinc, aki lényegében felvásárolta a fél Balatont és adófizetők milliárdjait zsebelte be. A Balatonnál ma már kevés olyan vállalkozó van, akinek valóban óriási segítség az, hogy nyaranta odaérkeznek vélhetően százezrek, akik a tó szépségeit kívánják kiélvezni. De ha összehasonlítjuk azt, hogy az ottani árakért mit is kapunk, akkor nem véletlenül beszélhetünk arról, hogy sokszor egy külföldi utazás jobban megéri. Hiszen lehet, hogy az árak hasonlóak, de azért cserébe szolgáltatás is jár és jó esetben a tengerparton süttethetjük a hasunkat és úszhatunk a tiszta vízben, és nem a NER-t hizlaljuk tovább ezzel.

Még egyszer hangsúlyoznám: a Balatonnak megvan a maga bája, de egyszerűen nem hasonlítható egy tengerparti nyaraláshoz az élmény, hiszen teljesen más dolgokról beszélünk. De a G7 még csak nem is a balatoni nyaralásnak ment neki, hanem egyszerűen közölte a lángos árának változását, ami egyébként is magától értetődő, hiszen mindenki szembesülhetett azzal, hogy az elmúlt időszakban mindennek megemelkedett az ára és leginkább Magyarországon. Mert ugyan máshol is volt és van is infláció, valamint az élelmiszerárak is emelkedtek, de nem olyan mértékben, mint idehaza. Már csak ezért is feltételezhető egyébként, hogy külföldi nyaralóhelyekkel összehasonlítva Magyarország még drágábbá válhatott az elmúlt évben. Ettől persze még nem fog megszűnni a hazai turizmus. Minden évben lesznek olyan magyarok, akik a magyar tengerhez mennek le nyaralni és ott költik el a pénzüket, hiszen sokan nosztalgiából járnak oda, vagy azért, mert logisztikailag megoldhatóbbnak tartják azt, hogy egyszerűen bepakolnak a kocsiba és leautóznak a Balatonhoz, mint hogy mondjuk repülővel elutazzanak valahova. Lesznek tehát emberek, akik ugyanúgy fogják enni a néhol túlárazott lángost és ki fogják fizetni a százezreket a nem túl színvonalas szállásért, de ez nem azt jelenti, hogy egyébként ne lenne ideje annak, hogy fejlesszenek ezeken a helyeken. De könnyebb a mellünket verni és a hazafiassággal jönni ahelyett, hogy inkább úgy érnénk el, hogy magyarok is utazzanak az országon belül, hogy minőségi szolgáltatást nyújtunk és nem nézzük őket teljesen hülyének.

Nem azzal van baj tehát, hogy a lángos drágult, hiszen ez magától értetődő, a gond ott kezdődik, hogy sokan hülyének nézik a Balatonra utazó turistákat. Ez pedig sajnos a magyar mentalitásból (is) következik, amire nem lehetünk olyan büszkék. Persze nem most fog megváltozni a balatoni turizmus, de ahelyett, hogy a kormányszócsőként létező szerencsétlenek hada egyből hazaárulásnak állítják be a tények közlését, vagy azt, hogy valaki esetleg kritikát mer megfogalmazni az ott tapasztaltakkal kapcsolatban, inkább elgondolkodhatna azon, hogy azért lenne min javítani. Önmagában az, hogy a Balatonon minden évben százezrek nyaralnak, még nem jelenti azt, hogy minden a legnagyobb rendben van. Az árak emelkedését a minőség már régen nem követi, ezen kellene változtatni.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.