Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ha a svédek hazudnak Orbán és Hende jogállamáról

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Hatalmas nagy a kísértés (nem!), hogy akkor én is megírjam a sorban körülbelül nyolcvanharmadik, nem középiskolás fokon kattintásvadász bejegyzést arról, hogy miért volt kínos és kellemetlen az a hétfői, előre megbeszélt parlamenti jelenet Gyurcsány Ferenccel és Ráczné Földi Judittal a főszerepben, illetve a megrökönyödött, kényszeredetten somolygó állampárt vezérkarával – Orbán, Gulyás, Rogán –  a háttérben. Kihagyom, meghagyom a sztárújságíróknak az olyan lapos közhelyek dicsőségét, mint hogy az újkori magyar parlamentarizmus egyik legkellemetlenebb pillanata, meg hasonlók. Nem mintha nem lenne valóban egy indokolatlan magas labda a magas labdákra semennyire rá nem szoruló Fidesznek ez az önmagán túlmutató, abúzusnak is beillő protokolláris öngól, de ha már a szekunder szégyennél tartunk, nem bagatellizálva egy jobb Magyarországban reménykedő demokraták (magamat is beleértve) szívfájdalmát, szerintem az ország történelmi leszereplésének néhány aktuális dimenziója picit fontosabbnak és megkerülhetetlenebbnek tűnik.

Az én felfogásom szerint például a kicsattanóan demokratikus Katarban az államvezetés ánuszát és cipőjét hízelegve, lihegve fényesítő, Katarból a demokratikus világnak beszóló fideszes külügyminiszter dohai szervilis bokacsattogtatása  megfejelve Hende Csaba és a fideszes különítmény skandináviai hisztikörútjával van annyira súlyos tényállás, mint a DK elnökének megnyilvánulása. Annak dacára is, hogy tagadhatatlan: egy nőnek akkor sem fogjuk le úgy a kezét, ahogy Ráczné Földi Juditnak Gyurcsány Ferenc, ha az illető mondjuk egy minden gyanú felett álló talpig becsületes honleány, ami sajnos a DK önérzetes offshore királynőjére pont annyira érvényes.

Természetesen az egyik vállalhatatlan tényállás nem teszi semmissé a másik vállalhatatlan tényállást, a harmadikról nem is beszélve. Gondolok itt arra, hogy az Orbán-Lévai páros közben nem aprózza el az alattvalók fejére ürítést: tényleg honvédségi utasszállítóval mentek toszkánai hosszú hétvégére, csak pechükre mindenhol élnek Európában kalandvágyó magyarok, nincs egy szeglete Firenzének vagy Velencének, ahol ne érné utol őket egy kalandozó magyar ember mobiltelefonjának lencsevége, úgyhogy. Bár ezt sem kötötték az alattvalók orrára, kiderült. Mint ahogy azt is a szlovák védelmi minisztertől kellett megtudnunk, hogy a korrupt, putyinista békepárti békegalambok háborúból kimaradó kormánya sajnos elfelejtette közölni a híveivel, hogy ukrán katonákat képeznek ki Magyarországon. Miután Szalay-Bobrovniczky operett honvédelmi miniszter az állítást, se megcáfolni, se megerősíteni nem volt képes, maradjunk annyiban, hogy nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél.

Szóval öröm és boldogság, hogy Toszkánában a magyar miniszterelnök ki mer menni az utcára és egy méteren belül nincs négy verőember körülötte, mint amikor épp a templomból jön és azért nem szabad tőle semmit kérdezni. De nem elég, hogy Magyarország külügyminisztere arra büszke és azt kürtöli világgá, hogy olyan fajsúlyos külpolitikai tényező, hogy fogalma se volt, hogy a jó barátja (ennek az embernek mindenki a barátja) éppen miniszterelnök lett öt perce (félreértés ne essék: nekem is tetszene egy professzionális, gyors miniszterelnök csere), ez a Hende Csaba lefokozott honvédelmi miniszter által fémjelzett skandináviai hisztériaturné olyan mélységekbe rugdossa Magyarországot, hogy azt el sem tudjuk képzelni.

Mert ugyan erről mindenféle fordítások megjelentek a sajtóban, a svéd Aftonbladet keddi vezércikkében nem úgy fogalmaztak, hogy a magyar kormány gengszter módjára próbál tiszteletet követelni ahelyett, hogy jogosan kiérdemelné, hanem úgy, hogy Magyarország egyszerűen gengszter módjára próbál tiszteletet követelni ahelyett, hogy jogosan kiérdemelné. Pedig Magyarország nemcsak a magyar jogállamiság háza táján semmiféle problémát nem találó Hende Csabákból áll. Akik odamentek Stockholmba miért is? Ugyanazért, amiért ma Helsinkiben csattogtatják a fogukat: hogy a magyar jogállamiságról ne terjesszenek hazugságokat, és akkor persze, hogyne támogatnák a NATO-csatlakozást. Abba nem megyek bele, hogy ha valaki az Európai Uniót szándékosan összemossa a NATO-val, az csak egy hisztérikus, tudatlan idióta vagy ehhez nárcisztikus, számító, rozzant erkölcsű hatalomtechnikusnak kell lenni, mert a végeredmény szempontjából tökmindegy. A végeredmény pedig az, hogy szénné égetik sajnos nem magukat, hanem az országot ássák el Európában, és kötve hiszem, hogy Katar vagy Egyiptom vagy Moszkva majd finanszírozni fogja a királyságukat, ha netán bejön a Donáth-féle előrejelzés, miszerint idén már lófasz jön Brüsszelből, mert uniós forrás biztosan nem.

Aki érti, hogy mennyire veszélyes ez a játék, amit a Fidesz a svéd és finn NATO-csatlakozással művel, az jellemzően az, aki azt is pontosan érti, hogy miért nem lehet a Fideszt másolva, azaz a „mi kutyánk kölykét” tűzön-vízen át bevédve, a Fidesz módszereit alkalmazva a Fidesz ellen bármilyen eredményt elérni. Idézek egy ilyen embert, aki pontosan érti, mi a probléma:

Nyilván senki se hiszi el, hogy a kormánypárti képviselők közt valódi nézetkülönbség lenne bármilyen kérdésben, hiszen ott mindenki azt gondolja, amit éppen kiadnak neki. Finnország és Svédország csatlakozását a NATO-hoz biztosan nem emiatt halogatja a Fidesz, inkább zsarolásra próbálja felhasználni az EU-s források ügyében, esetleg moszkvai megrendelésre bontja az egységet már megint. Akárhogy is, nem húzhatják a végtelenségig, előbb-utóbb szavazásra kell bocsátani a kérdést – és itt jön el egy szerintem nagyon veszélyes pillanat.

Csak találgatás, de én kinézem a Fideszből, hogy rákeni az ellenzékre a ratifikáció sikertelenségét. Könnyen megtehetik ugyanis, hogy a kormánypárti képviselők megosztják a szavazataikat – vagy egy részük tudatosan távol marad –, és igennel csak éppen annyian szavaznak, hogy az ellenzékkel együtt meglegyen a többség. Ha pedig nem lesz meg, hát, ők megpróbálták, az ellenzék hibája, ami történt (bonyolítja a helyzetet, hogy a zsebnáci frakció már egyértelművé tette, hogy nem támogatják a NATO-bővítést, kérdés, hogy őket hova számolják a cinikus hatalommérnökök). 

Az a durva, hogy nem is kell eljutni odáig, hogy kiderüljön, meg merik-e húzni ezt az aljasságot, szerintem már eleve az tűrhetetlen lenne minden európai ország minden polgára számára, hogy a vezetői a Föld összes sötét banánköztársaságába gazsulálni, az Európai Uniót szidni mennek, miközben ilyen Hende-fél delegációkkal (atyaúristen, ki veszi ezeket komolyan?) hepciáskodnak az ország legszorosabb európai kultúrkörhöz tartozó szövetségeseivel. Lehetne azon vitatkozni, hogy hazugság-e, amit a svédek (és a finnek) állítanak Orbán jogállamáról, csakhogy ezt nem a svédek és a finnek állítják, hanem az egész Európai Unió meglehetős egyetértésben. Vagy ha nem egész Európa gondolja ezt, akkor az Európai Bizottság is hazudik a jogállamisági kifogásaival? Mert ha igen, akkor azt kéne tisztázni, hogy mi a fenét ígérgettek, mit esküdöztek 27 pontban Brüsszelnek? Mi az, ami miatt az egyébként nem sokat érő vagyonnyilatkozataik digitalizálását is megígérték rendkívüli eljárásban? Ha a svédek hazudnak Orbán és Hende jogállamáról, akkor miért módosítottak futószalagon törvényeket és nyújtottak be újakat a korrupció visszaszorítása és az igazságügy reformja tárgykörben, hogy idejük sem volt napirendre tűzni Finnország és Svédország NATO-csatlakozásának ügyét? Bónuszkérdés: amikor az Orbán-kormány és az összes vadhajtása hónapokon át óbégatja, hogy Nyugaton éhenfagynak az emberek, gender- és migránshordák tartják terrorban a népet, minden férfinak szülni kell, nem mellesleg Németország már rég nem is létezik, az melyik részét képezi a kölcsönös tiszteletnek, ami miatt a Hende-féle delegáció egy rakás közpénzt elkirándul ezekben a nehéz időkben?

Jó, nem játszom az álnaiv idiótát. Azt akarom csak jelezni, hogy ez a sokezermilliárdos elterelő maszatolás valóban az, aminek látszik. Akárhonnan nézzük. Ha Magyarország az a jogállam lenne, aminek Hende látja, akkor a fent említett toszkánai kiruccanáshoz hasonló után (és volt ebből néhány tucat az elmúlt években), Hende főnökének már hétfőn nem kellett volna bemennie dolgozni a parlamentbe, és idiótán vigyorognia Ferenc performanszát látva. Minden más mellébeszélés. Az ország és a nép történelmi lealjasításának tankönyvi esete.

A címlapképen egy ikonikus hadgyakorlat-mustra látható: Hende Csaba bukott egykori honvédelmi miniszter védőkupakon keresztül is látja azt, amit a főnöke kupak nélkül. A hadgyakorlat tetszőlegesen behelyettesíthető a jogállamisággal (Fotó: AFP/Kisbenedek Attila)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.