Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nem picsogni kellene, hanem bebizonyítani az állítások ellenkezőjét

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A Kúria egyre nagyobb aggodalommal szembesül azzal, hogy az elmúlt évek számtalan figyelmeztetése és kérése ellenére mindennapossá váltak a bírái elleni nyilvános támadások. Elfogadhatatlan a bírák személyét érintő minden olyan kritika, amely a bírák kinevezésének törvényességét, függetlenségét vagy pártatlanságát kérdőjelezi meg. Esetenként csak alaptalanul, máskor önkényesen és egyre gyakrabban gyalázkodásig süllyedve. Elfogadhatatlan, mert sérti Magyarország alkotmányos működését.

Ezért ismételten visszautasítok minden hasonló, korábbi vagy újabb kijelentést, származzon külföldről vagy belföldről, közszereplőtől, civil szervezettől, magánszemélytől, bíróságon belülről vagy akár bírósági vezetőtől. A Kúria minden bírája törvényesen kinevezett bíró. A Kúria egyetlen bírája sem minősíthető politikai szempontok alapján.

Kérek minden jószándékú embert, intézményt és szervezetet, hogy segítsen nekünk Magyarország sokévszázados Kúriája tekintélyének megóvásában!

Varga Zs. András

Önélzetes a kis latol – hangzik el a Brian életében, hát most ez jutott nekem is eszembe. Varga Zs. András, a Kúria elnöke azt szeretné, ha nem érnék támadások a szerinte független intézményt. Nos, nem csak szerintem, vagy még pár ezer vagy tízezer magyar szerint nem független a Kúria, hanem az Európai Bizottság is erről döntött, ami miatt arra szólították fel a magyar kormányt, hogy léptessen életbe változtatásokat, hiszen már magának a Kúria elnökének, vagyis Varga Zs. Andrásnak a kinevezésével is súlyos gondok vannak. De ez jól láthatóan nem tetszik az elnöknek, meg van sértődve. Hogy ugyan ők kérték, hogy ne tegyék már szóvá a minimum kérdéses bírói kinevezéseiket, de ezt figyelmen kívül hagyták, és a mai napig támadják őket. Szerinte elfogadhatatlan az, hogy kritikával illetnek egy olyan fontos szervet, mint a Kúria, amely elviekben valóban fontos pozíciót töltene be, amennyiben független lenne a hatalomtól. De mivel ez látványosan és bizonyíthatóan nem annyira igaz, ezért a „támadások” vélhetően nem fognak abbamaradni egészen addig, ameddig nem válik láthatóvá az, hogy valódi, független intézményt kívánnak létrehozni.

Varga arról beszél, hogy ezek a „gyűlölködők” szavaikkal megsértik Magyarország alkotmányos működését, ami már csak azért is vicc, mert pont részben a Kúriának „köszönhető” az, hogy most itt tartunk. Hogy büntetés nélkül megúszhatták, hogy a vizsgálatok szerint jogtalanul neveztek ki egyes, nekik jobban tetsző bírákat a hivatalaikba. De ezt nem csak én mondom, hanem a Magyar Helsinki Bizottság is, amely egy elemzést tett közzé arról, hogy miként nevezték ki a bírákat annak idején, illetve hogy nem történt semmiféle változás ebben az ügyben azóta sem, hogy a történet kiderült. Mivel érinthetetlenek, csak és kizárólag Orbán Viktor az, aki elrendelheti, hogy felelősségre vonják őket azért, amit tettek. Csak miután vélhetően pont hatalmi kényszer miatt kerültek azok a bíróságok élére, akik, ezért nem hiszem, hogy ettől lenne most hangos a NER. Boldogok ők az eredményekkel, de az már nem tetszik nekik, ha valaki szóvá teszi azt, hogy ez nem annyira van azért rendben egy olyan országban, amely az EU tagja. Mert hát nem valami keleti diktatúráról beszélünk elviekben.

Az MHB által közzétett pályázati összefoglaló szerint Varga Zs. a kúriai bírák és bírósági vezetők kinevezésekor 11 pályázatból öt esetben nem az első helyen rangsorolt bíró kinevezését, illetve áthelyezését kezdeményezte, és az előírásokkal szemben egyszer sem kérte ehhez a Országos Bírói Tanács egyetértését. Egy esetben a negyedik helyre rangsorolt pályázót nyilvánította nyertesnek, amire a törvény egyáltalán nem ad lehetőséget. Korábban a Kúria elnök megválasztása is visszhangot keltett, mivel korábban soha nem szolgált bíróként és megválasztásához több törvény módosítására volt szükség.

Anitta Hipper leszögezte: a biztosi testület többször is szóvá tette a bírói kinevezésekkel, különösen a Kúria elnökének kinevezésével kapcsolatos kifogásait az éves jogállamisági országjelentésekben. – Az idei beszámolóban konkrét ajánlást fogalmaztunk meg Magyarország számára, többek között arról, hogy az európai normák figyelembevételével meg kell erősíteni az igazságügyi szervek ellenőrzését a Kúria elnöke felett – közölte. Az EB kérte a magyarországi hatóságoktól, hogy úgy módosítsák a Kúriára vonatkozó szabályokat, hogy lehetetlenné váljanak a rendes eljáráson kívüli bírói kinevezések, és megerősödjön az ellenőrzés a legfelsőbb bírói szerv felett.

A Kúria vezetője szerint minden kinevezett bíró a törvények betartásával került oda, ahova, de akkor mit is jelent az, hogy az MHB megállapította, volt ilyen kinevezés, amire a törvény egyáltalán nem ad lehetőséget? Csak azért, mert emiatt senkinek sem kellett felelnie a bíróságon, még nem azt jelenti, hogy nem történt valamiféle kérdéses döntés, hiszen a legfőbb ügyész is konkrétan Orbán zsebében van, akkor pedig hogy lehetne elvárni azt, hogy törvényes igazságszolgáltatás legyen ebben az országban? Szerintem nem lenne baj, ha Kúria és annak vezetése elfogadná, hogy amennyiben asszisztálnak egy diktatúra működéséhez, akkor őket kollaboránsoknak fogja tekinteni a társadalom egy jó része, valamint a külföldi közvélemény is. Ha ez nem tetszik nekik, akkor tegyenek ellene, de ne úgy, hogy nekiállnak picsogni, hogy ne bántsák már őket, hanem úgy, hogy kitálalnak és elmondják, hogy a NER foglyul ejtette az igazságszolgáltatási rendszert is, hogy ők sajnos nem egy független grémium.

Attól, hogy miután az Európai Bizottság és magyarok tízezrei is úgy vélik, a Kúria nem egy független szervezet, az Orbánhoz közel álló Varga Zs. András pedig csapkodja az asztalt, hogy dehogynem, automatikusan ez nem válik igazzá. Már csak azért sem, mert akinek nincs vaj a füle mögött, az nem nagyon szokott nekiállni nyilvánosan siránkozni az őt ért támadások miatt. Legtöbbször az a bűnös, aki a leghangosabban ordibál arról, hogy ő márpedig ártatlan. Jól tenné tehát ha a Kúria vezetése elfogadná azt, hogy nem mindenki vak és kapzsi ebben az országban.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.