Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Semmi újat nem hallottunk

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szombaton évet értékelt miViktorunk, ennek megfelelően a Várkert Bazárban megjelent a párt és annak minden csicskása, rajongója, támogatója, reklámarca Tóth Gabival bezárólag. A Telex és más független sajtóorgánum is ott volt, hogy a kordonrengeteg előtt megpróbálja szóra bírni a helyszínre érkezőket, akik közül néhányan reagáltak is a feltett kérdésekre. Ez már csak azért is meglepő, mert ezek az emberek az év további 364 napján fejvesztve menekülnek, ha kamerát és mikrofont látnak – annak ellenére, hogy itt többségében megválasztott képviselőkről és miniszterekről és egyebekről van szó -, de most összeszedték minden bátorságukat, és belemondták a válogatott ökörségeiket a kamerába. Volt olyan, aki meglepő módon szinte értelmes dolgokat is képes volt kicsikarni magából, de az a szomorú, hogy ezt szinte pozitívumként, elismerésként kell kiemelni. Mert a megszokott az, hogy valami teljesen átlátszó hazugsággal reagálnak a feltett kérdésre, esetleg elhajtják a riportert azzal, hogy hülyeségeket kérdez.

Az idei meghívottak között ott volt az a Vaszily Miklós is, aki az Indexet is szépen a kormánypropaganda szerves részévé tette, de jól láthatóan még ő is zavarban volt akkor, amikor kérdéseket kapott. Pontosan tudja ugyanis, hogy ember nincs már ebben az országban, aki elhinné, hogy nem ő volt az, aki tönkretette az ország legolvasottabb online lapját. Nyilván utasításra, parancsra tette, de ez nem jelent felmentést számára. Mert akármilyen hihetetlen, egyszer vége lesz Orbán hatalmának, akkor pedig piaci alapon kell majd megélniük ezeknek a lapoknak, ami véleményem szerint igen nehezen fog menni, miután az Origó már egy közepes bulvárlap színvonalát sem üti meg, az Index pedig egyre inkább a clickbait cikkeiből próbál megélni. De ameddig ott van Mészáros Lőrinc, aki szintén az egyélőisten akaratának megfelelően pénzeli ezeket a lapokat, addig nagy gond nincs, ki lehet fizetni a propagandisták számláit. Ám amint a jóvilágnak egyszer csak vége lesz, azonnal kiderül, hogy ki képes megélni a piacról, és ki nem. A 888  is épp a napokban volt kénytelen egy nagyot gondolni, és beolvadni nyomtalanul az Origóba, aminek vélhetően gazdasági okai vannak, mondjon bárki bármit is.

De ott volt Magyar Péter is, Varga Judit férje, akit megkérdeztek arról, hogy mit gondol a feleségét ért vádakról. A férfi, aki igen ritkán mutatkozik meg nyilvánosan, szabályosan remegni kezdett a kérdéstől és a hangján is lehetett hallani, hogy nincs rendben. Lehet persze, hogy lámpalázról van itt szó, de ismerve az emberi viselkedést én inkább arra gondolnék, hogy Magyar egyszerűen retteg a neki feltett kérdésekről, mert ő aztán pontosan tudja, hogy mi az igazság. Persze ez a jelenlegi kormány alatt nem fog kiderülni, de olyan dolgok ezek, amelyek igen lassan évülnek csak el, ezért Orbán Viktor bukását követően is lesz majd mi miatt aggódni. Számomra ez az egyik legpozitívabb ebben az egyébként ocsmány rendszerben: hogy néha látom, hogy azok az emberek, akik alighanem törvénytelenségeket követtek el, esetleg bűncselekményeket, és ilyen gazdagodtak, zsírosodtak, nem nyugodhatnak. Egy nyugodt percük nem lehet, állandóan rettegniük kell a lebukástól és attól, hogy egyszer valaki felelősségre fogja őket vonni.

De az évértekelőre érkező vendégektől azt is megtudhattuk, hogy a kormánypropagandának és a kormány hivatalos kommunikációjának semmi köze egymáshoz. Mert míg a propagandisták gond nélkül nevezhetik a NATO-t az ország ellenségének és beszélhetnek arról, hogy az Egyesült Államok az egyik legnagyobb veszély a mai világban, ezzel a megkérdezett politikus nem értenek egyet. Szerintem ez, vagyis az, hogy a propagandában megjelenhetnek mindenféle földtől elrugaszkodott vélemények is, annak a bizonyítéka hogy az állampárt teszteli nyilvánosságot. Ezeken a megszólalásokon keresztül szondázzák a társadalom reakcióját, hogy van-e értelme ezekkel a témákkal foglalkoznia a kormánypártnak, vagy nincs. Ilyen általában az EU ügye, vagy a NATO kérdése is. Jól láthatóan ezek egyikéből sem kívánnak kilépni a magyarok, ezért vélhetően ezt a kormány sem fogja erőltetni. Legalábbis a nagyon közeli jövőben.

De nyilván lesznek még más olyan kérdések is, amelyeket a propaganda által fognak feltenni a magyar társadalomnak, és amelyek ha elfogadásra találnak, akkor könnyen bekerülhetnek a kormány kampányába. Elvégre jövőre önkormányzati és EP-választások lesznek és jó lenne valamilyen témával előállni. A semmit nem jelentő békepártiság szajkózása talán nem lesz elég, elképzelhető hogy szükség van valamiféle frissítésre, ami képes újra elegendő számban a szavazóurnákhoz vonzani a híveket. Persze nincs egyáltalán veszélyben a Fidesz hatalma, az egyetlen kérdés talán csak az, hogy van-e esélye Orbánnak arra, hogy visszaszerezze a fővárost az ellenzéktől, vagy nincs. Most az látszik, hogy még jelöltjük sincs erre a pozícióra, ami azért is érdekes, mert kicsit több, mint egy év múlva ilyenkor választásokat fognak tartani és még most sem tudni azt, hogy ki lehet az, akit Karácsony Gergely ellenében indítanak majd. Ez a Fidesz esetében eléggé szokatlan.

Visszatérve az évértékelőre, amit tényleg igen nehéz évértékelőnek nevezni: annak tartalmi részébe azért sem tartottam fontosnak komolyan belemenni, mert semmi, de tényleg SEMMI olyat nem mondott Orbán, amit korábban ne fejtett volna már ki. Ugyanazokat az átlátszó, mondatonként megcáfolható sületlenségeket mondta el, amelyeket már hónapok óta taglal, ebben semmiféle változás nem történt. Már csak ezért sem szeretnék a magam részéről platformot nyújtani ahhoz, hogy az agyatlan baromságai még nagyobb mértékben terjedjenek. Elég ha az ember követi a napi politikát, és mindent tud arról, hogy miként is gondolkodik a felcsúti.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.