Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ki az a hülye ma Európában, aki akár egyetlen szavukat elhiszi?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Olyan váratlanul ért, hogy az uniós tagállamok brüsszeli nagykövetei kivétel nélkül, azaz egyhangúan, azaz a felcsúti Don Vétó jóváhagyó beleegyezésével (nesze neked, 97%, aki nemet mondott az elcseszett brüsszeli szankciókra) megszavazták péntek este az Európai Bizottság javaslatát az orosz olajtermékek ársapkáiról – amelyek a szintén a mai nappal életbe lépő dízelre vonatkozó szankcióval együtt igen komoly bevételkiesést okoz majd Moszkvának -, hogy elsiklottam egy majdnem ennyire vicces történés fölött. Némelyek meglepőnek nevezték, de ez szerintem olyan nagyon nem fedi a valóságot: semmi meglepő nincs benne. Teljesen kiszámítható, gyáva csúszás és mászás.

A következő a helyzet. Mint ismert, Moszkva tavaly februárban elindított ukrajnai agressziója néhány hónap leforgása alatt meglehetősen megtépázta a visegrádi négyek nevű szerveződés szoros és pragmatikus együttműködésének szövetét. Különösen Orbán és Szijjártó megnyilvánulásai, a magyar államvezetés idétlen békeharcos pávatánca és a tömeggyilkossal szembeni, alig titkolható, éppen ezért nem is titkolt engedékenysége – hogy a Moszkvában bokázó külügyminiszter gusztustalan moszkvai útjáról ne is beszéljünk – idejekorán kiverte a biztosítékot a visegrádi országoknál. Nem függetlenül attól sem, hogy míg Lengyelország Csehországgal karöltve a háború elejétől kezdve segített Ukrajnának, nem annyira miseborral, vízipisztolyokkal és a háborúból való kimaradásról szóló picsogásokkal, mint a védekezéshez szükséges, akár halált okozó fegyverek szállításával is, addig Magyarország kormánya az első perctől fogva kvázi megértést tanúsított a Kreml agressziójával szemben. A belső feszültségek odáig fajultak, hogy tavaly novemberben a cseh parlament képviselőházának és szenátusának vezetői hangosan és érthetően elmondták: nem szeretnék, hogy a V4-ek házelnöki találkozóján egy levegőt szívjanak Kövér Lászlóval, a fideszes parlament elnökével (egyes sajtóértesülések szerint a lengyelek se nagyon bánták a dolgot), ezért lemondták, lényegében elhalasztották a találkozót.

Konkrétan most péntekre halasztották, amikor is Pozsonyban sor került a V4-es országok parlamenti elnökeinek találkozójára, ahol immár a novemberben még hangosan sajnálkozó, a cseheket tiszteletlenséggel és hazugsággal vádoló Kövér is jelen volt teljes harci szőrzetben, mert biztos valaki azt mondhatta neki, hogy egy ilyen talpig gerincoszlopnak jól áll a szakáll. Véleményem szerint nem áll jól neki, viszont ennek szerencsére egyáltalán semmi jelentősége nincs ahhoz a tartalomhoz képest, ami a szőrbe borult száján kikívánkozott. Szorítkozzunk csak a lényegre, ami nem az, hogy az élete nagy részében elborulva, ökölbe szorulva közlekedő, hazaárulózásban, nemzetből való kirekesztésben élen járó házelnök szerint a V4 sikerének titka, hogy kerülik azokat a témákat, amikben nem értenek egyet, bár ez így önmagában is elég sokat elmond Kövérről és pártjáról. A siker fideszes receptje: ami kínos, azt szőnyeg alá söprik, amiről nem beszélnek, az nincs. Ha erre nem lehet stratégiai együttműködést építeni, akkor mire?

A lényeg, hogy a befogott orrú V4-ek (mert ugyan mi javult november óta Felcsút Moszkvához való viszonyában?) állítólag a régió biztonsági helyzetéről, az ukrajnai háborúról, az energiaválságról és az illegális migrációról is tárgyaltak, Kövér pedig sok egyéb mellett ezt találta mondani:

Az orosz–ukrán háború jelentette biztonsági kihívások tekintetében az a stratégiai egyetértés teremtette meg a közös nevezőt, hogy egyrészt mindannyiunknak az a célja, hogy Oroszország ambíciói ne fenyegethessék a térségünket, másrészt pedig ehhez elengedhetetlenül szükség van egy szuverén és demokratikus Ukrajna létére.

Nahát. Ugye hogy meglepődtünk? A háború árnyékában Moszkva és Brüsszel között lassan egy éve idétlenül pávatáncoló, álságos, erkölcstelen békegalambék a páratlan héten temetik Ukrajnát és a Nyugatot, a páros héten kiderítik, hogy Moszkvát minden lehetséges módon meg kell állítani, hogy ne fenyegethesse térségünket. Kövér László úgy pofázik az ELENGEDHETETLENÜL SZÜKSÉGES SZUVERÉN ÉS DEMOKRATIKUS Ukrajnáról, hogy a főnöke és kollégiumi lábszagtársa alig több mint egy hete egy ocsmány diplomáciai szarkavarás árán azt terjesztette, hogy Ukrajna kvázi már nem is létezik: olyan, mint Afganisztán, a SENKI FÖLDJE. A Nyugat meg egyébként is el fogja veszíteni az ukrajnai háborút, mivel Putyin nem veszíthet és nem is fog veszíteni, mert neki választást kell nyernie, és ha nem lenne Putyin, akkor még rosszabb lenne.

És ezek után odamegy a szakállas-bajszos két lábon járó frusztráció Pozsonyba, és úgy pofázik arról, amit hallani szeretnének a többiek, mintha mindez el sem hangzott volna. Mi több, aláírja azt a közös nyilatkozatot is, ami a totális ellenpontja a főnöke és kollégiumi lábszagtársa Nyugatot Ukrajnával párhuzamosan temető bűzös elmélkedésével. Miután Orbán múlt héten arról panaszkodott közpénzből kilóra felvásárolt, kézből etetett újságíróknak, hogy milyen nehéz neki Brüsszelbe tanácsülésekre járni, mert ott ő a homokzsák, akit bántanak a gonoszok, az ellenségek, Kövér aláír egy közös nyilatkozatot, amiben határozottan elítéli az Ukrajna ellen folytatott háborút, kiáll Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett, sőt, a V4-es országok közös érdekének ismeri el egy erős, koherens és hatékony Európai Uniót (!!!), az energiaválsággal összefüggésben pedig az uniós tagállamok közti egység és szolidaritás fontosságát (!!!) hangsúlyozza. Hogy mi van? Egység? Szolidaritás? Közös érdek? Moszkva félreérthetetlen elítélése? Mi van? A brüsszeli szankciók ellen harcoló vétóbajnok magyar kormánypárt oszlopos Kövér Lászlója odament Pozsonyba behajolni a mocskos háborúpárti Európai Uniónak? Ami hogy lesz erős és hatékony, ameddig Kövér László főnöke minden megszólalásával azt demonstrálja, hogy neki nem érdeke egy erős és hatékony Európai Unió, neki büdös az egész uniós tagság? Ha Magyarország egyszemélyes államvezetése Ukrajnát Európa Afganisztánjának tartja, akkor hogy fér ez össze azzal, hogy a V4-es Magyarország egy szuverén és erős és demokratikus Ukrajnában érdekelt?

Egyáltalán hogy lehet akár egyetlen szavát is elhinni ennek a szőrös, fehér, keresztény államférfiúnak, aki 2014-ben még arról lamentált enervált emelt hangon, hogy „a nem létező ukrán állam hadserege” sosem fogja legyőzni az oroszokat, és cirkusznak (!!!) nevezte azt, ami Ukrajnában zajlik? Kövér László 2014-ben konkrétan kétségbe vonta Ukrajna létezését, Kövér László Orbán Viktor nevű párt-, cinkos- és bűntársa a magyarok szellemi-erkölcsi nyomorba döntésében és a nyugati civilizációból való kiírásában 2023-ban senki földjének nevezi Ukrajnát, lényegében egy évtizede azt harsogja a kétharmados állampárt, hogy a szankciók nem kényszerítik térdre Oroszországot, Moszkva helyett Brüsszel és a brüsszeli szankciók ellen hergelik a magyarokat, Moszkvába járnak bokázni, és most kiderül, hogy Kövér szerint Putyin ambíciói fenyegetnek minket? Ki az a hülye ma Európában, aki ezeknek akár egyetlen szavát elhiszi?

Címlap: Kövér mellett Markéta Pekarová Adamová, a cseh képviselőház elnöke, Milos Vystrcil, a cseh szenátus elnöke, Boris Kollár, a szlovák parlament, a nemzeti tanács elnöke, Elzbieta Witek, a lengyel alsóház, a szejm elnöke és Tomasz Grodzki, a lengyel szenátus elnöke a V4-ek házelnöki találkozóján tartott sajtótájékoztatón a pozsonyi várban 2023. február 3-án (Fotó: Filep István / MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.