Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Hány évtizede nézik már hülyének őket?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jól emlékszünk, hogy a baloldal válságkezelésre hivatkozva elvett a pedagógusoktól egyhavi bért”, eközben a jelenlegi kormány „a háború és a szankciók okozta gazdasági nehézségek ellenére minden idők legnagyobb pedagógus béremelési folyamatát indította el”. „Idén januártól már 10 százalékkal emelkedtek a pedagógus bérek, de amint megérkeznek a Magyarországnak járó EU-s források, 21 százalékra emelkedhet az idei béremelés mértéke. Ezt a jövő évben 10 százalék helyett 25 százalékos, 2025-ben 29 százalékos emelés követheti. Ezzel összességében három év alatt 75 százalékkal nőhetnek a pedagógus bérek és egy magyar pedagógus átlagos fizetése 777 ezer forint lehet.

Rétvári Bence nagyszerűen tud ígérgetni, főleg más pénzéből, ami nem is tudni, hogy mikor érkezhet meg. Minden idők legnagyobb emeléséről hadovál az államtitkár, miközben ez az emelés még arra sem lesz elég, hogy legalább az inflációt kövesse, tehát a rekord szinten megemelt bérek idén kevesebbet fognak érni, mint egy évvel ezelőtt. Erre kell olyan nagyon büszkének lenni? Mióta ígérget nemcsak az Orbán-, de bármelyik kormány a pedagógusok béremelésével kapcsolatban? Évtizedek óta téma a tanárok fizetésemelése, mégis ott tartunk, hogy ma már nem megélni, de túlélni sem nagyon lehet azokból a bérekből, amelyeket hazavisznek egyes oktatók. Aki ma Magyarországon nettó 200 000 forint alatt keres, az sem a lakhatást, sem az étkezést nem tudja megoldani, tehát lényegében komoly szegénységben él. Sok tanár ebbe a kategóriába tartozik, ha nem tudja plusz munkával kiegészíteni a fizetését.

Tíz százalékos emelésről beszél Rétvári és arról, hogy amint megérkeznek az uniós források, azonnal 21 százalékra emelkedhet ez a szám. Emelkedhet, feltételes módban emlegetik ezt a kormány politikusai, hiszen ők is pontosan tudják, hogy ígérgetni bármit lehet, annak semmiféle következménye nem lesz, hiszen egy politikus élete (a létező kivételektől eltekintve) másból sem áll, mint hazudozásból és ígérgetésből. De van pofájuk bejelenteni, hogy 2025-ig akár 777 ezer forintra is emelkedhet egy pedagógus átlagfizetése, nyilván bruttóban. A gond csak az, hogy ehhez az emeléshez a kormány elmondása szerint uniós forrásokra van szükség, azok nélkül nem tudják megoldani, hiszen nincs pénz a költségvetésben erre. Nincs, mert irdatlan baromságokra sikerült elkölteni ezer milliárdokat, amelyeket ha a tanárok fizetésemelésére fordítottak volna, akkor ma nem kellene azzal jönni, hogy ameddig az EU nem utal, addig nincs fizetésemelés.

Nyilván a kormány azzal próbálkozik, hogy beígéri a tanároknak ezt az emelést, mert akkor hátha nem fognak tovább elégedetlenkedni. Elállnak a sztrájktól és a tanítás beszüntetésétől. Csöndben fognak maradni, hiszen várják a fizetésemelésüket, noha az könnyen lehet, hogy soha nem érkezik meg, vagy ha meg is érkezik, annak nagy részét az infláció el fogja vinni. De sajnos a pedagógus-társadalom (is) olyan, hogy képtelen összefogni és képtelen kiállni a szakmájáért, a diákjaiért és a jövőjéért. Képtelenek összefogni a különböző oktatási intézményben dolgozók, mert sokan hisznek még a mesékben, hisznek abban, hogy az ígéretek egyszer valóra fognak válni és eljön a Kánaán. Pedig ha megnéznék az elmúlt évtizedeket és az akkor tett kormányígéreteket, akkor igen gyorsan rájöhetnének arra, hogy ezeknek soha semmi alapja nem volt. Mióta tartoznak a társadalom lenézett, alulfizetett felébe a tanárok Magyarországon?

Most legalább az utcára vonulnak, ezt meg kell adni nekik, de hány tanár is van ma az országban? Nem pár ezer, hanem több, mint százezer, ehhez képest az utcákon nem ennyi elégedetlen embert látni, hanem összesen is csak pár ezret. Miért van az, hogy inkább az elit gimnáziumok tanárai csatlakoztak a polgári elégedetlenségi mozgalomhoz? Mi van más vidéki iskolákkal? Ott mindenki boldog? Tudom én persze, tartanak sokan a Fidesz haragjától, de mit veszíthetnek? A 150 000 forintos fizetésüket? Annak többszörösét kereshetik meg Lidl pénztárosaként vagy gyári melósként. Ma már ott tartunk, hogy lassan bármivel jobban lehet keresni, mint oktatással, pedig egy ország jövőjét az oktatás jelenti. De mi nem vagyunk hajlandóak ebbe fektetni, nekünk a vallás és a sport is fontosabb, mint az oktatás, hiszen a jó Isten majd megold minden problémát, és talán emiatt sincs szükség jelentősebb egészségügyi fejlesztésekre sem.

Az igazság az, hogy ígérgetni én is tudok bármit, de attól még nem fog valóra válni. Rétvári Bence ráadásul nem is arról beszél, hogy a költségvetésből elkülönítenek pénzeket a béremelésre, amely előrelátható időn belül össze fog gyűlni, hanem arról, hogy ha az EU elutalja a különböző forrásokat, akkor majd lesz itt habzsidőzsi. Na de mi van, ha nem utalja el az EU a várva várt pénzeket? A kritériumokat ugyanis a mai napig nem sikerült teljesíteni annak ellenére sem, hogy ezt hazudja a kormány. Már meg kellett volna kapnunk ezeket a forrásokat, ha igazak a kormányzati hazugságok, de a pénz hiánya bizonyítéka annak, hogy valami azért csak nincs rendben. A pedagógusokat megvezették régen is és most is, a gond csak az, hogy jól láthatóan soha nem tanulnak, pedig nekik kellene tanítaniuk a felnövekvő nemzedéket. De ha a többségüket ennyire könnyen palira lehet venni, akkor valóban van bármiféle keresnivalójuk a tanári székben?

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.