Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A gabona az új lélegeztetőgép? Ki gazdagszik rajta? 

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép reggelt, jó ébredezést kívánok mindenkinek! A kormány sikerszériája csak nem akar véget érni. Csehországban sajnos nem Orbán Viktor haverját választották államfőnek az emberek, hanem Petr Pavelt, aki semelyik irányból nézve nem rajongója a mi békepávánknak. Ellenben desőtpláne. Hiába, ez van, ha nem a Rogán-Habony páros világosítja a szavazók elméjét, egyből nem tudják, mi a jó nekik.

Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar előzetesben lévő elnöke – legalábbis nem tudok róla, hogy leváltották volna. Az biztos, hogy egy hónappal ezelőtt még ő volt az elnöke a neves testületnek – nem is érti, mi a túró történik körülötte. Ő Völner Pálnak – akit legalább már leváltottak  igazságügyi államtitkári posztjáról, vagy lemondott önként, mert nem nagyon volt választása – soha az életben nem adott pénzt. Kizárólag piát, azt is csak viszonzásként, mert Völner többször kedveskedett az elnök úrnak házi borral. Pénzt pedig a végrehajtóktól soha nem kapott, ha mégis, az csak korábbi kölcsön volt, amit visszaadtak a talpig becsületes végrehajtók a talpig becsületes Végrehajtói Kar éppen pihenőidejét töltő elnökének. Szóval a vádak nem csak aljasak, de alaptalanok is. Senki nem tud semmiféle korrupcióról, Varga Judit igazságügyminiszter plánehogy nem tud. Szokás szerint nincs itt semmi látnivaló, Polt Péter a legnagyobb gondossággal járt el, ahogy az összes hatóság is, melynek eszébe nem jutott megérdeklődni Varga Judittól, hogy esetleg nem érzi-e felelősnek, netán érintettnek magát ebben az ügyben. Bátran kimondhatjuk, hogy Varga Judit éppen olyan ártatlan, mint Farkas Flórián. Hamarosan mindkettejüket ideje lesz szentté avatni. Boldoggá nem kell, szerintem éppen eléggé boldogok attól, hogy a világon mindent megúsznak.

A közszolgálati dolgozókat mondjuk pont nem ártana boldoggá avatni, ha már boldoggá, de legalábbis valamennyire elégedetté tenni nem tudja őket a kormány, mivelhogy lófüttyöt kapnak, nem béremelést. Osszák be az eddigi fizetésüket ahogy tudják, a háború és az energiaválság, valamint az infláció – érdekes módon már nem szankciós infláció van a brüsszeli bürokraták hibájából, hanem csak simán infláció – miatt nincs pénz lóvéra. Teljesen fura, hogy pont, és egyedül csak az az ország sodródott bele a háborúba, amelyiknek hűbérura egyedüliként akar békét, ezért már teljesen szarul is érzi magát Brüsszelben, mert miközben ő felröppen a csillárra, és békéről burukkol, mindenki vért iszik, és rázza a lándzsáját. Erre nem kiderül, hogy minket olyigennagyon érint a háború, hogy bért sem lehet emelni, más országokban azért ezek a dolgok jobban működnek. Ahogy minden más is működik, nem nagyon van máshol áruhiány, megélhetési válság, ilyesmi. Van persze gond mindenhol, vannak szegények, ez így volt és így lesz, ameddig világ a világ. De más országokban jellemzően nem azok nyomorognak, akik dolgoznak. Nálunk pedig ez a jellemző. Ez is valami nemzeti sajátosságunk lehet.

Állítólag zavarok vannak a piacon – nem tudom melyiken, talán a békásmegyerin -, mert nagyon sok, túlságosan sok búza és kukorica jött Magyarországra Ukrajnából, és az most letöri a magyar termelők vérmes reményeit, valamint a gabonák árát. Jó, bevallom. Ezt sem értem, mert hülye vagyok ehhez. Is. Hogyan kell elképzelni a dolgot? A kukorica és a búza összebeszéltek, és egy óvatlan pillanatban átmásztak a hetedhét nyelven kiabáló határkerítésen? Alagutat ástak, és ott zúdultak be? Kaptak Szijjártótól diplomatavízumot? Rogántól letelepedési kötvényt? Valaki suttyomban behozta, ameddig nem figyeltünk oda? Egy reggelen arra ébredt valaki, hogy baromira sok ukrán gabona lett hirtelen, ami tegnap még nem volt? Nem akarok én feltétlenül kötözködni, de talán meg kellene nézni, melyik gabonakereskedő cégek hozták be az országba azt az irdatlan mennyiséget – Csányit és Lölö szomszédot például meg lehetne kérdezgetni. Ha nem is ők voltak, biztosan tudják, hogy ki volt -, aztán meg lehetne érdeklődni, hogy mi vele a terv. Nem az volt, hogy fél Afrika éhen fog halni az ukrán gabona nélkül? Ha de, akkor miért nem Marokkóban van ez a gabona? Ha magyar kereskedők vásárolták fel – és lengyel, bolgár, cseh és román kereskedők -, akkor az legyen az ő bajuk, ne az ország baja. Ha az államok vásárolták fel, akkor miért csinálták? A gabona az új lélegeztetőgép? Ki gazdagszik rajta?

Mielőtt elkezdenek a tagállamok jajveszékelni, és Brüsszeltől követelni a megoldást, hétköznapi hírfogyasztóként nagyon szeretném tudni, hogy került ez a gabona a raktárakba. Azt már nem is kérdezem, hogy miért kerül kétszer annyiba a kenyér és minden más, amihez gabonára van szükség közvetlenül, vagy takarmányozás útján -, ha ekkora a bőség. Elmondom, szerintem mi van. Valaki meglátta a nagy pénz lehetőségét több országban is. Felvásárolta a hazaihoz képest olcsó ukrán gabonát – ha jól ismerem a kereskedőket, bőven rá is játszottak a háborús pánikra, és leszorították az árakat, amennyire csak lehet -, mostanra kiderült, hogy eladni nem tudják a terményt, de még a magyar gazdák is dühösek, mert leverik a reményeik szerint csillagászati árakat. Úgyhogy oldja meg Brüsszel. Szerintem pedig nem Brüsszel problémája az, ha a mohóság piaci zavart okoz. A kedves kereskedők keressenek piacot a cuccuknak másik kontinensen, ne jajveszékeljenek. Mi sem jajveszékelünk a méregdrága kenyér miatt, pedig azt nem is mi okoztuk magunknak.

Jó ébredezést, szép napot kívánok én mindenkinek január utolsó napján. Már csak négy hetet kell kihúzni, és elméletileg itt a tavasz. Azt meg már fél lábon állva is.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.