Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nem akarnak ezek fejleszteni semmit

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Elkötelezettek vagyunk abban, hogy a hazai felsőoktatás egész rendszerét és annak minden szereplőjét, hallgatókat, az oktatókat, a kutatókat és a dolgozókat érdekeltté tegyük a minél sikeresebb, nemzetközi szinten is elismerést kiváltó eredmények felmutatásában. A modellváltás célja – külföldi példák nyomán – egy komplex változás elérése, ahol az intézményi autonómia erősítésével, az államtól való távolság növelésével, a finanszírozás kiszámíthatóságának megteremtésével, a teljesítményelv és intézményi felelősség növelésével érünk el változást.

(…) Sajnálatos, hogy Ön a hazai egyetemeink versenyképességét növelő modellváltást demagóg módon egy egyszerű alapítványi kiszervezésként próbálja feltüntetni, de nem meglepő.

Ezt Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára Keresztes László Lórántnak, az LMP képviselőjének írta válaszul arra, hogy miért keresnek milliós fizetéseket kormánytagok és egyéb kormánypárti politikusok az egyetemi alapítványokban. Amennyiben az egyetemek valóban komolyabb oktatási intézményekké váltak volna az elmúlt években, még akkor is kérdéses lenne, hogy miért csak kormánypárti tagokat, sőt, miért politikusokat válogattak ezen alapítványokba? Miért nem szakembereket, akik pontosan tudják, miként lehetne jobbá tenni a felsőoktatást? A válasz persze egyszerű, hiszen nem azért alapították meg ezeket az alapítványokat, hogy jobbá tegyenek bármit is, hanem azért, hogy Orbán haverjai még komolyabb összegeket vihessenek haza, a már egyébként is jelentős fizetésük mellé.

A fenti válasz viszont vérlázító, hiszen milyen vak, hazug államtitkár képes olyat mondani, hogy az intézményi autonómia erősítése és az államtól való távolság növelése érdekében helyeztek oda fideszes politikusokat és kormánytagokat? Teljesen egyértelmű, hogy itt is csak kilopják az emberek szemét, ahelyett, hogy valóban tennének valamit az oktatás helyzetének javítása érdekében, inkább még tovább erodálják azt, teszem hozzá, teljesen szándékosan. Nem véletlen az sem, hogy a közoktatással egy volt rendőrt bízott meg Orbán, hiszen soha nem volt célja az, hogy valódi szakmai reformokat hajtson végre ezen a területen. Azzal takaróznak, hogy elég megnézni az amerikai egyetemeket, vagy más külföldi intézményeket, ahol tökélyre fejlesztették ezt, és igen neves intézményeket hoztak létre. A gond csak az, hogy ott a pénzek valóban arra mennek el, hogy jobbá tegyék az iskolát, sőt, azokat már-már értékesítési cikként kezelik, ezért nekik is jobb, ha az egyetem rendre a legjobbak között végez.

Idehaza az a havi 1,5 millió forint, amit ezek a senkik keresnek lényegében nulla munkával, akár az egyetem fejlesztésére is mehetne. Persze nem váltaná meg a világot ezzel senki persze, hiszen milliárdokra, nem milliókra van itt szükség, de mégis jobb helyen lenne ott, mint Szijjártó, vagy bármelyik nagyeszű zsebében. Az alapítványokat azért hozta létre Orbán, hogy még több pénzt lophassanak el törvényesen a magyar adófizetőktől, amit szépen körül lehet írni és meg lehet magyarázni, de lényegében másról sem szól. Jobb helyeken ilyenek miatt az emberek már utcán lennének, de idehaza semmi nem lett, se a CEU egyik karának elzavarásából, se az MTA tönkretételéből, miért pont ez a pár millió forint hatná meg most őket? Sokan azt sem tudják, mi szükség van egyetemekre, hiszen vidéken sokszor egyik napról a másikra élnek, van jobb dolguk is, mint hogy azzal törődjenek, hogy ki melyik egyetem alapítványában van jelen.

Az ellenzék kérdésfeltevése nem demagóg volt, csupán a feladatukat végzik, amellyel megbízta őket a társadalom egy része. Mivel ezek az emberek képviselők, ezért a nép egy részét képviselve felelősségre vonhatják a hatalmat, noha ennek jól láthatóan semmi foganatja sincs. De nekik kötelességük mégis az, hogy ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tegyenek fel, amire az államtitkárnak ugyanígy kötelessége lenne konkrétan is válaszolni, de mivel még az egyetemek sem nagyon tudják, hogy az alapítványok tagjai mennyi időt töltenek alapítványi munkával, ezért az államtitkárnak sincs fogalma arról, hogy miféle munkát végeznek Szijjártóék vagy Varga Juditék. Őket hagyják békén, felveszik szépen a fizetésüket a semmi munkáért, és még van pofájuk emiatt felháborodni egyeseknek? Hallatlan.

Az államtitkár szerint versenyképességnövelő célja van az alapítványoknak, de ilyen versenyképesség növekedést nem nagyon lehetett észlelni manapság. Egyetlen egyetem sem került be a legjobb egyetemek listájára, noha egyes területeken történtek előrelépések. Ez azonban nem feltétlenül a modellváltással magyarázható, hanem a tanárok és diákok munkájának, akik sokszor a körülményekhez képest szinte csodát hajtanak végre. Értem persze, hogy a felsőoktatás megreformálása nem pár évet, hanem évtizedeket vesz igénybe, de mivel még a legtöbb szakmabeli szerint is rossz az az irány, amerre elindult a kormány, ezért vélhetően ez a több évtized továbbra is a kormány előtt fog még állni. Sőt, ameddig nem lesz egy olyan kormánya ennek az országnak, amely fontos célként tűzi ki maga elé az oktatás megreformálását, addig fiatalok tízezrei fogják elhagyni ezt az országot. Lehet, hogy ez Orbánt és a fideszes keménymagot most még nem érdekli, de már most is súlyos demográfiai problémákkal küzd az ország, belegondolni sem merek mi lesz itt az elkövetkezendő évtizedekben.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.