Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Vajon mitől tartottak?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Karácsonyi kampányunk bejelentő sajtóközleményében, november 15-én írtunk arról, hogy a tavalyi évhez hasonlóan a Deutsche Telekom ismét nemzetközi karácsonyi kampányt fejlesztett, és a központi üzenet 9 ország Telekom-kampányában jelenik majd meg. A közleményben, melynek tartalma weboldalunkon elérhető és számos médium oldalán megjelent, kitértünk arra is, hogy a reklámfilm azonban helyi fejlesztés, a Magyar Telekom márkakommunikációs szakmai műhelyének és ügynökségünk, a DDB közös gondolkodásának eredménye. Felelős és törődő márkaként szándékunk egyértelmű: egy egyszerű kérdésnek visszaadni a súlyát és szerepét. Szakmailag nem éreztük helyénvalónak egy társadalmi-politikai vitát a reklámozói térbe emelni, hiszen a kampányunk célja, hogy hatására újra egymás felé forduljanak az emberek. A hozzánk érkező visszajelzések azt erősítették meg, szeretik ezt az üzenetet, a világ egyik legegyszerűbb, mégis legfontosabb kérdését: »Hogy vagy?«

Ezt a közleményt a Telekom azután adta ki, hogy többeket is érdekelt volna, hogy miért változtatták meg a reklámkampány szereplőjét, aki a legtöbb régiós ország kisfilmjében egy tanár volt. Mint az fentebb olvasható, szakmailag nem érezték helyénvalónak egy társadalmi-politikai vitát a reklámozói térbe emelni. A gond csak az, hogy ezzel tették csak igazán politikaivá az üzenetet, hiszen azért tértek el a megszokott szereplőtől, mert pontosan tudták, hogy idehaza éppen sztrájkolnak immár hónapok óta a tanárok. Lehet, hogy kaptak volna érte hideget és meleget, ha így döntenek, de véleményem szerint a helyes döntés akkor is az lett volna. Nem arról van szó, hogy a Telekom kisfilmje egyébként ne lenne minőségi és annak üzenetével nem lehetne egyetérteni, mert igenis egyet lehet érteni, de azzal, hogy félve a politikai nyomástól, inkább megváltoztatták a kisfilm szereplőjét, véleményem szerint rossz példát mutattak.

Mert hát lényegében pont azt erősítették meg az emberekben, hogy nincs értelme a politikáról beszélni, hiszen az árkokat áshat az emberek között, olyan dolgokról kell inkább beszélni, amik jelenleg nem okozhatnak összetűzést az egyének között. Igen ám, csakhogy a társadalmi vitához pont az kellene, hogy egy ilyen borzasztóan fontos témát vigyenek be az emberek nappalijába. Akik ugyanis a közmédiából tájékozódnak, azoknak sokszor fogalmuk sincs a valóságról, nem tudják, hogy a tanárok csupán emberi fizetéseket akarnak és azt, hogy ne fogyjanak el teljesen a tanárok az országból, hiszen már most is komoly problémákkal nézünk szembe országszerte, ami veszélybe sodorta a felnövekvő generáció jövőjét. Megértem, hogy a téma nem a leghálásabb, és nem is a legegyszerűbb beszélni róla, de azzal, hogy ezen átléptek, szerintem még inkább politikai üzenetet fogalmaztak meg.

Nyilván nem a Telekom feladata a tanárok helyzetének bemutatása, vagy egy megoldás felkínálása, de véleményem szerint igenis sokat tehettek volna azért, hogy a probléma többekhez is eljusson. A politika elől egyszerűen nem lehet elmenekülni, ezt jó lenne, ha mindenki megértené. Nincs az életnek sok olyan területe, ahol ne lehetne politikáról és politikai döntésekről beszélni. Szinte minden döntést politikai párbeszéd előz meg, és ez befolyásolja az életünket. Elég csak a legalapvetőbb dolgokra gondolni, mint épp a kenyér árára, amely könnyen lehet politikai kérdés, hiszen a nem megfelelő gazdaságpolitika az oka annak – többek között -, hogy ma már kétszer annyit vagyunk kénytelenek kifizetni egy kiló kenyérért, mint tavaly ilyenkor.

A politika körülvesz minket, akár tetszik, akár nem. Azzal viszont, hogy inkább úgy teszünk, mintha a problémától való elfordulás megoldhatná a dolgokat, csak rontunk a helyzeten. Nem arról beszélek, hogy politikai állásfoglalásra van szükség minden esetben, de itt lényegében arról lett volna szó, hogy kiálljanak az alulfizetett, sokszor kiégett tanárokért. Véleményem szerint nem lehet kérdés az, hogy béremelés jár nekik, mint ahogy az sem, hogy oktatási reformra van szükség. Nem értelmetlen, nacionalista nemzeti tantervre, hanem megfelelő tankönyvekre, elegendő számú tanárra és arra, hogy az oktatás ne kerüljön egyházak kezébe. Mindenkinek meg kellene, hogy legyen a joga arra, hogy világi intézménybe írathassa be a gyermekét, de ez a mai Magyarország egyes területein egyszerűen nem lehetséges.

Számtalan olyan téma van, amelyről beszélni lehetne egy társadalmi párbeszéd keretében, mégis a Telekom úgy döntött, hogy nem helyénvaló egy társadalmi-politikai vitát a reklámozói térbe emelni. Elég csak körbenézni a világban és rájöhet arra az ember, hogy ez sokszor elkerülhetetlen. Ha a Telekom külföldi videóinak anyagában nem tanárok szerepeltek volna, senki sem szólhatott volna egy szót sem, azzal viszont, hogy lényegében megváltoztatták a reklámfilm karakterét, elhatárolódtak a problémától. Persze nem kötelező a gondokról beszélni, készíthetnek olyan reklámfilmeket is, ahol minden szép és jó, de ne lepődjenek meg, ha ezért fognak kapni hideget és meleget is. Ezzel együtt úgy gondolom, hogy a reklámfilm színvonalas, de akkor is gyáva döntésnek tartom azt, hogy egyszerűen félve a következményektől megváltoztatták a kampány szereplőjét.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.