Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Amikor a vétóbajnok toporzékol

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Amikor Szijjártó toporzékolásügyi külügyminiszter a bíztatóan rosszul festő milliárdos disznó- és gázszerelő vasútépítőhöz dörgölőzött a minap, személyesen üdvözölte, és még propagandavideót is forgattatott arról, hogy mivel a magyar gazdaság növekedése szempontjából kulcsfontosságú a vasúti közlekedés és szállítmányozás, tök jó, hogy ehhez is a szerteágazó tehetségű, szellemileg alultáplált oligarcha-stróman ért, tehát tök jó, hogy a nevén lévő V-Híd Zrt. ehhez szükséges biztosítóberendezéseket gyártó közös céget alapít a területen regionális piacvezető, cseh AZD Prahával, azt hittem, trollkodik. Hiszen senki nem lehet olyan elvetemült, pláne nem miniszteri pozícióban ülve, hogy miközben a kormány, amelynek tagja, állítólag éppen kezét és lábát töri a brüsszeli pénzekért, az illető kormánytag a magyarországi törvényesített korrupció szimbólumának számító, a semmiből és közpénzből pár év alatt csilliárdos vagyonra szert tevő Mészáros Lőrinc hátát veregesse a rivaldafényben. Nem volt trollkodás.

Mint ahogy az sem volt trollkodás, hogy a CÖF-CÖKA nevű kormánypárti, magát civilnek tartó, Békemenet-szervező gittegylet csütörtöki rendezvényén átvette a „Szellemi honvédő-díjat”. A CÖF se trollkodott, amikor elismerésre méltónak találta Moszkva reklámarcának „Brüsszel” ellen folytatott hangos verbális háborúját, és Szijjártó se trollkodott, amikor átvette az elismerést. Ők már csak ilyenek, véresen komolyan csinálják egymás körbelefetyelését, kitüntetését.

Mint igen hamar kiderült, ez a szellemi honvédelmi plecsni egyáltalán nem jár együtt azzal, hogy a tulajdonos másnapra megokosodik és a szellemi kapacitásai csúcsára hág. Pénteken Szijjártó szellemi honvédő ugyanott folytatta, ahol a csütörtöki kitüntetése előtt abbahagyta. Valamiért szükségesnek érezte sivalkodóra venni a figurát és szakértői véleményt mondani arról, hogy az EU bel- és igazságügyi minisztereinek tanácsa két tagállam vétója miatt elutasította Bulgária és Románia csatlakozását a schengeni övezethez. Horvátország jövőtől a schengeni övezet tagja lesz, az említett két ország viszont nem. A két országról összevonva szavaztak, Ausztriának Románia, Hollandiának pedig Bulgária kívül maradását sikerült megakadályoznia.

Erről ezt írta Szergej Lavrov kebelbarátja, a saját magát és kormányát rendre a józan ész, illetve a kölcsönös tisztelet talaján állónak minősító külügyér, akinek a tisztelete valamiért mindig véreskezű diktátorok, romlott, korrupt autokraták, vagy mérsékelten közveszélyes bűnözők felé irányul (a minap Szlovákiában egészen szürreális turné keretében bizonyította, hogy nem is feltétlenül kell a legtávolabbi Isztánig repülnie ahhoz, hogy teljesen vállalhatatlan, szélsőséges, bűnözőgyanús figurák oldalán szidja a hanyatló Európai Uniót):

Horvátország felvételt nyert, de Románia és Bulgária nem csatlakozhat, holott mindketten megérdemelték volna, hiszen keményen védik határaikat és sokat tettek az illegális migráció megfékezése érdekében.

Akkor mégis miért nem csatlakozhattak? Nos, azért, mert egy-egy tagállam – Ausztria illetve Hollandia – megvétózta a csatlakozásukat. Mindenki más támogatta.

S hol vannak ilyenkor a hivatásos károgók, az EU egységéért aggódók, az egyhangú döntéshozatalt eltörölni akaró EP-képviselők, hol vannak a liberális mainstream jajveszékelő újságírói, hol vannak a brüsszeli bürokraták, a liberális kormányok miniszterei???

Hasonlítsuk össze ezt a mostani csendet azzal a hangzavarral, ami minden egyes magyar nemzeti álláspontot kísér a brüsszeli vitákban.

A liberális mainstream ismét leleplezte mérhetetlen képmutatását: ha egy közép-európai ország vétózik, az a világvége, az európai egység szétverése, ha pedig a nyugat-európaiak vétóznak, akkor az rendben van…

Miért érdekes ez? Egyáltalán nem azért, mert aki három kérdőjellel, illetve három ponttal zárja a méltatlankodó mondatait, annak automatikusan igaza lesz (nem lesz), hanem mert Szijjártónak e soros, kocsmai kirohanása során sem sikerült a helyes következtetést levonnia, pedig KIVÉTELESEN a kiindulási alapja helyes volt. A schengeni egyezmény ugye a belső határőrizet megszüntetésére és a külső határok közös ellenőrzésére vonatkozik, a schengeni kritériumok teljesítését megvizsgáló szakértői csoportok legutóbbi értékelései pedig azt támasztják alá, hogy Románia és Bulgária is teljesíti a csatlakozáshoz szükséges technikai kritériumokat, képes megállítani a schengeni övezet határainál az illegális migrációt. Nem részletezném, hogy miképpen vérzett el két kormány belpolitikai érdekeinek oltárán az Európai Unión belüli szabad mozgás, mint közös európai érték, bár azt biztosan tudom, hogy Alsó-Ausztriában január végén tartományi választásokra kerül sor. Tehát most Ausztriában éppen választási kampány van, és bár az osztrák belügyminiszter tagadja, hogy a vétónak ehhez köze lenne, elég kézenfekvőnek tűnik, hogy a korábban korrupciós ügyek által megtépázott, az utóbbi időszakban csökkenő népszerűségű Osztrák Néppártnak erőt kell demonstrálnia, mert hátha.

De mindegy, ezt engedjük el, mert a lényeg az, hogy miközben Bulgária és Románia élvezi a schengeni övezet tagországai elsöprő többségének támogatását, az egész csatlakozási ügyük dugába dőlt két ország ország vétója miatt. Szerintem ezért érdekes ez, és ha nem trollkodásnak szánta a posztját a hatalmas arcú magyar külügyminiszter (nem annak szánta), akkor most lett volna szép csendben maradnia. Nemcsak azért, mert különösen 2017 után olyan brutális szintre emelte az uniós vétók számát Szijjártó és kormánya, hogy méltán rászolgált a vétóbajnok címre, hanem mert egy hét sem telt el azóta, hogy Szijjártó Varga nevű kollégája – nem mellesleg a belpolitikai érdekek oltárán – megvétózta az Ukrajnának nyújtandó közös uniós hitelt, majd Szijjártóval és Orbánnal közösen ráadásul megpróbálta letagadni.

Következésképpen megélhetési vétóbajnok létemre én Szijjártó helyében kussoltam volna ahelyett, hogy hülyét csinálok magamból a szellemi honvédő kitüntetéssel a zsebemben. Annak, hogy a magyar kormány életvitelszerűen keresztbe tesz a közös uniós döntéseknek (néha egészen elképesztő ügyekben is) illetve annak, hogy Ausztria szerint Romániának, Hollandia szerint Bulgáriának nincs helye a schengeni övezetben annyi köze van egymáshoz, hogy az egyhangú uniós döntéshozatal abszurdumát és végtelenül káros voltát bizonyítják. Azt, hogy ezen intézmény fölött eljárt az idő, és tűrhetetlen, hogy egy tagország vagy kettő miatt az uniós értékeket lábbal lehet tiporni, és a minősített többség akaratával szembe menve szisztematikusan gyengíteni lehet az EU-t. Nincs rendben, hogy egy-egy tagország zsarolásra használhassa a vétót.

Ez a történet erről szól. Az a tanulsága, hogy ennek véget kell vetni. Ez lett volna a helyes következtetés, amit egy kivételesen helyes premisszából kiindulva azonban nem sikerült levonnia Szijjártó Péternek. Aki nem elég, hogy úgy kommunikál a hivatalos közösségi oldalán, mint a legutolsó suttyó propagandista, nem elég, hogy nem érzi kínosnak, hogy vétóbajnok létére mások szemére hányja a vétót, miközben magasról tesz egyébként Bulgária és Románia schengeni csatlakozására, neki a liberális mainstreammel, újságírókkal, kárógokkal, brüsszeli bürokratákkal van harcolnivalója. Az ország darabjaira hullik alatta, de ő a liberális mainstreammel, újságírókkal, európai bürokratákkal, az Európai Parlamenttel harcol. Be kéne fejezni. És igen, Szijjártó moszkovita érdekeket szolgáló kormánya valóban szétveri az EU egységét, mint ahogy Ausztria és Hollandia minapi vétója is aláássa a tagországok közötti bizalmat, nem erősíti, hanem gyengíti a szövetséget. Egyik sincs rendben. Mindazonáltal ja, másoknak is vannak nemzeti érdekeik a brüsszeli vitákban, mások is hatalomtechnikáznak, mások is a saját választóiknak muzsikálnak, amikor európai ügyeket használnak belpolitikai célokra, éppen ezért ennek véget kell vetni. Már tegnap is késő lett volna.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.