Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

Ordítok Blog


Nemzeti szőttes

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Most egy kis időutazásra hívom az olvasókat. Engem az röpített vissza a múltba, hogy olvastam egy hírt, mely szerint pókerjátékosok összefogtak, és felajánlottak egy szemmel látható összeget jótékonysági célra. Köszönet nekik. A memóriám már nem a régi, képtelen vagyok visszaidézni, ki volt az az aranyos fideszes politikus, aki annak idején, amikor… Jó, ez már most zavaros, kezdem máshogyan. Egyszer, régen, amikor a kisfiúkat még vidáman át lehetett operálni kislányokká akár az óvoda udvarán is, volt egy ember. Nem nagyszakállú, csak amolyan kicsike, a borostásnál szőrösebb, a Mikulásnál visszafogottabb. Akkor még Andy Vajnának hívták – és később is -, az USA-ban sikeres filmproducer, később már nem volt annyira sikeres. Az adóhatóság is piszkálgatni kezdte, ezért visszaszakadt a szülőföldjére, hogy jó legyen nekünk. Akkoriban már jóban volt Habony Árpáddal, aki szegény baráti kölcsönökből éldegélt éppen, ha jól emlékszem.

Vajna tehát jött, az Orbán-kormány pedig feltalálta az online-ellenőrzést, így az akkoriban még a legtöbb szórakozóhelyen működő nyerőgépek sokaságát be kellett kötni a NAV-hoz. A gépek üzemeltetői néhány milliós beruházással (mármint fejenként) bekötötték, erre jó kormányunk úgy döntött, kevés ez. Árt a populáció játékszenvedély-kitettségének, hogy bárhol hozzáférnek a gépekhez, ezért megtiltotta a játékgépek üzemeltetését, pontosabban csak kaszinókban engedélyezte. Amelyik vállalkozó ebben tönkrement, az úgy járt. Az állam kaszinókoncessziót adott ki, ennek fő nyertese varázslatos módon Andy Vajna lett. Amikor a sajtó firtatni kezdte (akkor még volt sajtó és volt firtatás), hogy ez mire volt jó, valamelyik főfő-fideszes (nem emlékszem rá, hogy ki volt) azt mesélte, hogy majd a kaszinók adójából annyira sok pénz üti az állam markát, hogy abból felszámolják a szegénységet. Egy évtizede még távolról sem voltam annyira cinikus, mint ma, de már akkor is hangosan felröhögtem ezen.

Telt-múlt az idő, a szegénység nem számolódott fel, ámde akkoriban még lehetett kérdezni a kormányinfón. Nini:

Ez Lázár János esetében működő, jól bevált, bár nem különösebben szellemes taktika volt. Ugyanezt alkalmazta más alkalommal, amikor az újságíró rákérdezett Farkas Flórián (a másik eltűnőművész) ténykedésére bizonyos eltüntetett milliárdokkal kapcsolatban. Egyből kiderült, hogy Farkas Flórián is becsületes magyar ember, és Lázár János roppantul zokon vette, hogy talán valaki a hídépítő roma származására talál célozgatni. Holott nem. Csak a lopásra, de arra is eredménytelenül.

2019.-ben Vajna váratlanul elhunyt, szerető hitvese egy darabig még itt vergődött, aztán valahogy sikerült hozzájutni az örökséghez (szerintem annak roncsaihoz), azóta már megkapta az amerikai állampolgárságot és köszöni, jól van. Gondolom. Mindenesetre igyekszik – lehetőleg nyilvánosan – teherbe esni, én legalábbis erre következtetek a hirtelen végigpörgetett posztjaiból. Timi tehát ment, a kaszinóbiznisz viszont maradt. De szerencsére nem parlagon, hiszen akkor hogyan számolná fel az Orbán-kormány a szegénységet, hát nem? Hát de. Jó ideig ment a sunnyogás, hogy kihez kerül – mármint hivatalosan, papíron – a vagyon, végül kiderült, hogy Garancsi István 60 százalékos és Szalay-Bobrovniczky Kristóf 40 százalékos tulajdonában lévő cég kapta meg. Szalay-Bobrovniczky Kristóf, jelenlegi honvédelmi miniszter, a kormányszóvivő Szentkirályi Alexandra férje, amúgy szintén Habony Árpád régi ismerőse, londoni nagykövetként ő alapította a V4NA Ltd. néven futó hírügynökséget, ami ellátja a pártmédiát csámcsognivalóval.

Na, innen jutottunk mára oda – vagyis nem innen, mert tényleg csak a felszín felszínét kapargattam -, hogy Habony Árpád tisztes, ám közszerepléstől visszavonult csendes milliárdos, Szalay-Bobrovniczky Kristóf tiszteletreméltó kormánytag, Garancsi sikeres üzletember, felnőtt már az új generáció is, az Orbán csemeték, a Mészáros utódok, a Matolcsy fiókák egymást tapossák le tehetség dolgában, de már bizonyára ott állnak a rajtvonalon a Rogán-, Lázár és egyéb sarjak is. Mi pedig csak bámulunk magunk elé mélán, és semmiből semmit nem értünk. Az Orbán-rezsim nem, de a piócák simán konszolidálódtak. Ahol ilyen miniszterek, kormányszóvivők és miniszterelnökök gazdagítják a közéletet és a politikai kultúrát, ott nem érhet senkit semmi baj. Ha esetleg egyszer mégis, elég egyetlen szálat megbontani, és fel lehet göngyölíteni a tarka szőttest. Minden mindennel, és mindenki mindenkivel összefügg.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.