Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Hazaráulással valaki egészen mást kellene megvádolni

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Mára a napnál is világosabban látszik, hogy a magyarországi baloldal – egy része legalábbis mindenképpen – soha nem látott közelségbe került ahhoz, hogy a szó büntetőjogi értelmében is hazaárulónak lehessen bélyegezni. Én tudom, hogy ez egy nagyon súlyos szó és időnként én is jogosnak érzem azt a kritikát, hogy túlzottan gyakran használjuk bizonyos cselekedetek megnevezésekor. Hasonló ez ahhoz, amikor egy tehetségkutatóban már az első meghallgatáson azt állítják a kedves delikvensről, hogy világszínvonalon énekelt, ilyen hanggal minimum a Scalában van a helye, aztán a következő rostán úgy esik ki, mintha ott sem lett volna. Ha elkoptatjuk a jelzőket, akkor pontosan ott és akkor nem fejtenek ki hatást, ahol és amikor arra a legnagyobb szükség lenne.

Ez a mostani azonban más helyzet. Mert minekutána a Nemzetbiztonsági Bizottság bizonyos minősített iratokat nyilvánosságra hozott, ezúttal tényleg, visszavonhatatlanul és magyarázhatatlanul a hazaárulás árnyéka leng egy sor ember, politikai aktor feje felett. Hogyan fordulhatott az elő, hogy politikai vezetőknek megfelelő volt, hogy egy NGO több mint 3 milliárd forintot öntsön a kampányukba? 3 milliárd forintot! 

A KDNP udvari lapjában megjelent cikk szerzője teljes meggyőződéssel arról delirál, hogy most most aztán tényleg eljött az ideje a baloldal hazaárulózásának. Pedig eddig sem volt ez másképp. Vajon nem tették még meg az elmúlt években elégszer? Komolyan hiszi, hogy ezzel még bárkit is fel tudnak zaklatni? A konzervatív jobboldal évek óta ócsárolja és hordja el mindennek is az ellenzéket, nincs semmi új a nap alatt, már csak ezért sem értem, hogy a szerző miért próbált meg finomkodni. Már jó ideje tény, hogy Orbán és csapata ellenségnek tekinti a teljes ellenzéket és ide nem csak a politikusokat értem, hanem a szavazókat is. Több, mint 2 millió ember Orbán elmondása szerint ellensége a hazának, a nemzetnek és vele a kormánynak is. Nem véletlenül beszélt annak idején elégtételről 2018-ban, mielőtt harmadszor is kétharmaddal győzelmet aratott a választáson.

Az, hogy Márki-Zay Péter és az MMM támogatása minek minősül majd, a hatóságok eldönti,  én ebben most nem foglalnék állást, hiszen minden és annak az ellenkezője is kiderülhet még addig. De azt el tudom mondani, hogy most úgy tesz a cikk szerzője, mintha ebben a logikai rendszerben  Orbán nem árulta volna el a hazáját már több alkalommal is. Arról nem is beszélve, hogy legalább egy másik ország elnökjelöltjének kampányát is támogatta különböző kormányközeli szereplőkön keresztül. Vajon Marine Le Pen neve esetleg mond valamit? Gondolom, még a KDNP udvari lapjánál is emlékeznek arra, amikor a Mészáros Lőrinc kezében lévő MKB Bank 10 millió euróval, vagyis több mint 4 milliárd forinttal támogatta Marine le Pen kampányát, amelyet aztán elveszített a szélsőjobboldali francia jelölt. Ez nem számított problémának, ezzel nem foglalkoztak a hazai hatóságok, hiszen a francia törvények ezt megengedték, az más kérdés viszont, hogy mégis hogy néz ki az, hogy vélhetően kormánypárti parancsra adott Mészáros bankja 10 millió eurót Marine Le Pen kampányára.

De haladjunk is tovább, hiszen nem erről beszéltem akkor, amikor hazaárulást említettem Orbán kapcsán. Elég csak egy friss témát felhozni, amelynek lényege, hogy az állam lényegében csökkenti a saját felelősségét azokkal szemben, akik súlyos helyzetbe kerülnek. Értem ez alatt azt, hogy a szociális hálót nem kívánja a továbbiakban feltétlenül fenntartani, hiszen az vélhetően sok pénzbe kerül. A törvénymódosítás értelmében elsősorban az egyén és a családja felelős azért, hogy megoldja a lakhatási és szociális problémáit, majd ezt követően az önkormányzat, a civil szervezetek, majd az egyház, és csak ezt követően jöhet szóba az állam. Az az állam, amely adóforintokat szed be mindannyiunktól arra, hogy működőképes szociális ellátást nyújtson mindazok számára, akiknek erre szükségük lehet. Ha a szociális ellátás további rombolása nem hazaárulás, akkor mi az?

Számtalan példát lehetne felhozni annak érzékeltetésére, hogy milyen sokféle módon árulta el a Fidesz az országot, de ha belekezdenék, holnapra sem érnék a végére. Aki az elmúlt években nyomon követte a hazai politika alakulását, az pontosan tisztában van ezekkel az esetekkel. Már csak ezért sem fogom fel azt, hogy miért is lehetne hazaárulás az, amivel Márki-Zay Pétert vádolják? Orbán ki tudja hány tíz-, ha nem százmilliárd forint KÖZpénzt költ négyévente a kampányaira, amelyek elviekben törvényellenesek kellene, hogy legyenek, de mivel közérdekű kormányzati kommunikációként vannak elkönyvelve ezek a tételek, ezért teljesen rendben vannak. Ameddig az ellenzék pár tízmilliós kampányt rakhat csak össze magának legálisan, addig Orbán milliárdokból gazdálkodhat úgy, hogy végső soron senki sem kérdezheti meg, hogy erre mégis miből és milyen alapon futotta.

Önkormányzati dolgozókat használ fel arra, hogy ellenzéki plakátokat tépkedjenek le, vagy szintén önkormányzati buszokkal utaztatják a szavazni kívánókat. Nem állítom, hogy ez önmagában elég ahhoz, hogy Orbán négyévente győzelmet arathasson a választáson, de egészen biztosan hozzájárulnak a Fidesz sikeréhez. Már az EU vizsgálóbizottsága is megállapította több ízben is, hogy a magyar választások nem nevezhetőek egyenlőnek, hiszen a kormánypártok irányába lejt a pálya. Hogy végső soron elkövetett-e bármiféle törvénytelenséget MZP, az vélhetően ki fog derülni a közeljövőben, de még ha be is bizonyosodna, hogy erről van szó, akkor sem lehetne még csak hasonló kategóriába sem helyezni azzal, amit Orbán az elmúlt több, mint egy évtizedben elkövetett.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.