Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

Ordítok Blog


Aki nem tűri, az már máshol gyarapítja az államháztartást is, a saját háztartását is, aki tűri, és még csak tenni sem próbál ellene, az már régóta oxigénhiányos állapotban van, és nem működik az agya

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nem is tudom, mit kívánhatna még egy rendes honpolgár azon kívül, hogy lett nekünk egy Nagy Márton nevű okos gazdaságfejlesztési miniszterünk. Én hosszasan eltöprengtem, de nem találtam mást, ami okot adhatna a boldogságra. Még akkor sem, ha a sajátosan magyaros blekfrájdé ránk szakadt, éppen az imént csodálkoztam rá egy arcomba tolt reklám jóvoltából arra, hogy 3-15 százalékos kedvezmények is vannak (a márkásabb, drágább cuccoknál kevesebb. Pedig ha nekem van félmillióm valaminek a megvásárlására, ötezer forint plusz vagy mínusz biztosan nem hoz lázba) szemben a haldokló nyugaton szokásos 40-65 százalékos engedményekkel, amiért már valóban érdemes megpezsdülni. Na de most pont nem akarok semmit vásárolni, úgyhogy penderüljek vissza Nagy Mártonhoz.

Az elhibázott szankciók sújtotta gazdasági helyzet ellenére is rekordszintű a foglalkoztatottság, munkanélküliség pedig az egyik legalacsonyabb az EU-ban – kommentálta a legfrissebb adatokat Nagy Márton, gazdaságfejlesztési miniszter.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint 2022 októberében már ötödik hónapja haladta meg a 4,7 millió főt a foglalkoztatottak száma, miközben a 15-64 évesek foglalkoztatási rátája március óta meghaladja a 74 százalékot, egyben az uniós átlagot (70 százalék) – emelte ki a miniszter.

2022 októberében a munkanélküliség 3,6 százalékot, míg a munkanélküliek száma 176 ezer főt tett ki. Mindez azt jelenti, hogy egy év alatt 12 ezerrel, a 2010-es kormányváltáshoz képest pedig mintegy 300 ezer fővel csökkent a munkanélküliek száma. (MTI)

Az elhibázott szankciók sújtotta gazdaságfejlesztési miniszter komolyan azt mondja, hogy hazudozik a kormány és az ő közvetlen, valamint mindösszes főnöke akkor, amikor azzal házal, hogy egymillió munkahelyet csináltak a két szorgos (és erősen enyves) kezükkel, mert 12 év alatt 300 ezerrel csökkent csak a munkanélküliek száma? Azt nem a miniszter teszi hozzá, csak én, hogy ebből a 300 ezer emberből vajon hányan vannak, akik egyszerűen csak kiestek a rendszerből, és már nem láthatók, és hányan dolgoznak immár nem ebben az országban? Azt külön tragédia látni, hogy 15 éves gyerekek is dolgoznak. Egyáltalán, az nem ütközik valami törvénybe? Vagy csak akkor ütközne, ha másik földrészen dolgoztatnák a gyerekeket? Nadehogy nem is erről óhajtottam okoskodni, hanem arról, hogy baromira nagyszerű, hogy van munka fosásig. Csak éppen az sem lenne baj, ha meg is lenne fizetve az a munkás. Mert nyilván sok embernek elég a tudat, hogy neki van munkahelye, de legalább annyian meg is akarnának élni belőle. Speciel ez Nagy Mártont aligha érinti, és tartok tőle, hogy nem is érti a problémát. Milliós, pláne többmilliós fizetés mellett nehéz megérteni, hogy sokan 150-250 ezerből próbálnak megélni, és ez nem az az összeg, amit havonta étteremre költenek, hanem ebből kell fizetni mindent. A rezsitől a szappanig. Értem én, hogy a közgazdász nem szociológus, de azért van egy közös pont. Az, hogy mindegyik ember. Sőt, a munkavállaló – akár aktív, akár nyugdíjas már – sem csupán statisztikai adat, hanem az is ember. A 0 éves is, a 105 éves is.

Ugye, mennyire szép, amikor a szélsőjobb üvöltve védi az éppen megfogant magzatot, mert szerintük ő is ember, és joga van neki az élethez? Na, amint az a magzat kifejlődik és megszületik, egyből nem érdekel senkit. A kedves kis nácikat sem, a kormányt sem, a minisztereket sem. Ahogy haladunk előre az időben, úgy csökken a sorsa iránt az érdeklődés, ami születése pillanatában is nulláról indult. Érdekel az valakit, hogy egy 19 éves, langaléta, szőrös kamasz mit eszik? Hogy egy 22 éves lány meg tudja-e venni havonta azokat a higiéniai termékeket, melyekre szüksége van? És az lázba hoz bárkit, hogy egy 32 éves pedagógus tud-e családot alapítani, vagy kénytelen a szüleivel lakni a kisszobában, mert eltartani sem tudja magát önállóan, pedig szorgalmas, tanult, dolgozik, jól dolgozik és imádja a munkáját? Nem hát! Én tényleg nagyon őszintén úgy gondolom, hogy nem lenne szabad senkinek hatalmat adni a kezébe, aki ennyire más világban él, mint a társadalom többsége. Nem egyszerűen csak arról van szó, hogy érzéketlen taplók – amúgy azok -, hanem főként arról, hogy azért egy ország mégiscsak az ott élő emberekről szólna, nem a felső párezerről. Máshol legalább próbálnak a politikusok változtatni a kedvezőtlen folyamatokon, a magyar kormány azonban elszántan nyomja a társadalom fejét a víz alá. Persze itt jön a kérdés, hogy mit csinál közben a társadalom? Miért tűri? Szerintem aki nem tűri, az már máshol gyarapítja az államháztartást is, a saját háztartását is, aki tűri, és még csak tenni sem próbál ellene, az már régóta oxigénhiányos állapotban van, és nem működik az agya. Sokaknak előtte sem működött.

Érdekesnek találom, hogy mindig a munkavállalók darabszámával döngetik a mellüket fideszék, soha nem azzal, hogy mi a faszra elég a fizetés, milyen színvonalon képes abból megélni az ember. És európai mércével mérve milyen színvonalon, mert persze egy csomó országban sokkal kevesebből élnek és halnak, csakhogy mi itt nem Afrikában vagyunk, hanem Európa kellős közepén. Mégpedig egy kedvező adottságú kis országban, semmi nem magyarázza, hogy miért nem az osztrák életszínvonal a jellemző errefelé, miért az éppencsakéhennemdöglünkig sikerült elvergődni ennyi – minden szempontból – bőséges és kedvező év után. Pontosabban de, magyarázza valami. A magyarázat: Orbán Viktor az összes lelki és erkölcsi torzulásával, az ő közvetlen cselédei, miniszterei, ugyanezekkel a problémákkal, a parlamentben gombot nyomogatók, a minden létező posztra megtalált alkalmas szervilisek, a pénzért bármire hajlandó propagandisták, korrupció, az elhülyült, mindenbe beleszaró hívek. Ha egy országban megfelel egy Nagy Márton miniszternek, sőt, csodagyerekként emlegetik, az mindent megmagyaráz.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.