Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Előre a sötétségbe

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az Európai Bizottság nemrégiben kijött a legfrissebb számokkal a kontinens országainak oktatásával kapcsolatban. Az ember azt hihetné – már ha a fideszes propagandát fogyasztja nap mint nap -, hogy sokat javult a helyzet, hiszen másról sem hallani, mint hogy milyen mértékben emelték az oktatásra szánt pénzek mennyiségét, milyen mértékben javul az egyetemek helyzete, és milyen új változtatásokat hajtanak végre a magyar oktatási rendszerben. Mondjuk oktatási minisztérium már igen régóta nincs, sőt, ma már ott tartunk, hogy egy volt rendőr az, aki felelős a magyar gyermekek jövőjéért, de mint tudjuk, idehaza minden is unorthodox módon kerül végrehajtásra, miért pont az oktatás helyzetében lenne ez másként? Na de térjünk is vissza a számokhoz.

A PISA-mérések adatai szerint olvasásból 17,6 százalékról 25,3 százalékra nőtt a gyengén teljesítők (azaz a funkcionális analfabéták) aránya, matematikából 22,3-ról 25,6 százalékra, természettudományokból 14,1-ről 24,1 százalékra változott. 

A PISA mérésen résztvevő gyermekek egynegyede funkcionális analfabéta. Ezzel az eredménnyel hirtelen nem is tudom, mit lehet kezdeni. Az lenne ugyanis a normális, hogy az évek előrehaladtával fejlődik az oktatási rendszer, tehát egyre kevesebb funkcionális analfabétát képez az állam, de mi ezzel szembemegyünk, nálunk a folyamatos fejlődés ellenére is sikerült elérni, hogy a helyzet csak romlik, és ki tudja, ez meddig fog tartani. Persze a trend előre jósolható volt, hiszen Orbán célja az, hogy minél kevesebb diplomása legyen az országnak, minél kevesebb olyan állampolgára, aki képes az önálló gondolkodásra, hiszen akkor még netalántán megkérdőjelezné Orbán hatalmát, elégedetlen lenne azzal a teljesítménnyel, amit az Orbán-kormány nyújt.

Ez elfogadhatatlan, ezért rontani kellett a már egyébként sem túl acélos oktatás színvonalán, ezzel megpecsételve az ország sorsát. Nem gondolom, hogy túl erős kijelentés lenne ez, hiszen kikre, ha nem a fiatalokra támaszkodhatna egy ország és annak gazdasága? Kiktől várhatnánk az ország fejlődését, ha nem a frissen az iskolapadból a munkaerőpiacra betörő fiataloktól? Ők azok, akik tudásukkal fellendíthetik a gazdaságot, ők azok, akik egy megfelelő pályára állíthatják ezt az országot. De nem, Orbán gyártósori robotokat akar képezni, akik nem kérdeznek és nem gondolkodnak. Megalkuvó, gondolkodni képtelen fiatalokat akar, akik el sem töprengenek a tanulmányaik folytatásán, hiszen az veszélyt jelenthetne a hatalmára. Orbán csupán azt szeretné, ha többen születnének meg, hiszen akkor növekedne a magyarság száma, de azt már nem szeretné, hogy az ország sikeresebb is legyen azáltal, hogy okos fiatalokat nevel ki.

Az ország sorsa évtizedekre megpecsételődött, ezen már akkor sem lehetett volna változtatni, ha a társadalom esetleg úgy dönt végre, hogy nem szavaz bizalmat ismételten Orbánnak és kormányának. De így döntött, és újabb 4 évet kaptak a további rombolásra, amelynek beláthatatlan következményei lesznek. A tanulmányból csak egyetlen kis részletet emeltem ki, de megtehettem volna ezt több esetben is, hiszen kevés pozitív változás történt a magyar oktatásban az elmúlt években. A vidék és a város között egyre nagyobb a szakadék, ha az oktatás helyzetét nézzük, mint ahogy az egyházi és állami iskolák tekintetében is óriásiak a különbségek. Valódi pozitív változások alig történtek, ami nem meglepő, hiszen ez soha nem is volt a cél. Novák Katalin sem azért szólal fel az országjáró körútján, hogy minden fiatalnak megfelelő oktatás járjon, hanem azért, hogy szüljenek a magyar nők gyermekeket.

A kérdés már csak az, hogy minek? Azért, hogy az oktatási rendszerben lemorzsolódjanak? Hogy gondolkodni képtelen, nacionalista szavazógépeket hozzanak erre a világra? Nyilván a kormánynak szüksége van utánpótlásra, de ez a számok alapján nem tűnik úgy, mintha pozitívan változna. Ameddig ugyanis nincs megfelelő oktatási-, szociális- és egészégügyi rendszer, addig aligha fog megváltozni a demográfiai helyzet az országban. Ameddig a fizetések nem érik el legalább az uniós átlagot, addig a fiatalok, akik családot szeretnének alapítani, inkább külföldre költöznek. Aki rendelkezik valamiféle szaktudással és beszél legalább angolul, az el fogja hagyni ezt az országot egy jobb élet reményében. Ezen döntésüket pedig csak alátámasztják a fent is említett számok. Mert hát ki akarná, hogy funkcionális analfabéta legyen a gyermekéből?

Orbán terve már csak azért sem fog beválni, mert a mostani fiatalok egy jó része pontosan látja, hogy milyen lehetőségei vannak. Nem véletlenül nem szülik tele az országot. Ez viszont még nem változtat azon a tényen, hogy ennek az országnak egyszerűen befellegzett. Amikor ugyanis azt hinné az ember, hogy már nem lehet rosszabb, akkor kijönnek a fentiekhez hasonló eredmények, és már csak azért imádkozhatunk, hogy egy napon legalább le fog lassulni a romlás mértéke. Ha ugyanis ez nem történik meg, akkor a sötét középkorba kerülünk vissza, ahol csak a gazdagabb családok gyermekei voltak képesek az értő olvasásra. Jól láthatóan a múltat vettük célba ahelyett, hogy a jövő eredményeire koncentrálnánk.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.