Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Akárcsak apuci. Az elvek nem, a pénz annál inkább

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Annyira felháborítónak tartom, hogy kénytelen vagyok pár szóban kifejteni, hogy miért nem ugrálok örömömben, miért nem hatódok meg könnyekig azon a világraszóló eseményen, ami vasárnap este történt meg a Puskás Ferencről elnevezett arénában. Ezért:

Hogy érthető legyek: bármit is állít, bárhogyan is magyarázkodik, ez már 13 éve nem a fociról, annak ugyan nemzeti öntudattal leöntött, de foci elvileg mindenkit egyformán megillető öröméről szól, hanem Orbánról. Orbánról és az ő szirupos, kereszténynemzeti önmegvalósításáról. Orbánról és az általa felépített NER-ről, amelynek összes fizetett alászolgálja nem győzött áradozni arról, hogy Dzsudzsák Balázs nyugdíjba vonul. Sportnyelven: visszavonul és nem lép többet válogatott színekben pályára. Egyébként a labdarúgó 35 éves, és 109-szer, azaz egyszázkilencszer öltötte magára a válogatott mezét. Szerintem ezt a számot az is megjegyzi, aki azt sem tudja, ki ez a Dzsudzsák. Mert ezt, hogy 109-szer már 10009-szer hallhattuk. Bravó!

Nem vagyok focidoktor, bár a kisebbik gyerekem az NB III-ban focizik, és rendszeres látogatója vagyok a meccseinek, de ezt akkor sem értem. Már régóta nem hívták a keretbe Dzsudzsákot, többek között azért nem, mert nem felelt meg az elvárásoknak, Marco Rossi szövetségi kapitány ezt nyilatkozta 2019-ben arra kérdésre, hogy miért nem kapnak meghívót régi focisták:

Dzsudzsák Balázs, Baráth Botond és Pátkai Máté azért nem kapott meghívót vagy nem került be a kezdőbe 2019 novembere után, mert olyan döntéseket hoztak, ami nem szolgálta a válogatott érdekeit. Máté a másodosztályba igazolt, Balázs később egy ideig klub nélkül maradt. Hozzáteszem, minden tiszteletem a magyar bajnokságé, de onnan valóban csak a legjobbak kerülhetnek be a válogatottba, mert a nemzetközi szint egészen más, jóval magasabb a mérce.

Dzsudzsák tehetséges, jó focista volt, viszonylag nagy ívet írt le a pályafutása alatt, aztán végülis ugyanott kötött ki, ahol annak idején elkezdte: Debrecenben. Egyébként a klub most az NB II-ben szerepel, és Dzsudzsák továbbra is focizni fog a klubnál. 

Szerintem ilyen a világon nincs, hogy valakit elbúcsúztatnak azért, hogy ne 108, hanem 109 válogatottsága legyen. Mindezt ráadásul úgy, hogy nem is alapembere a válogatottnak és a focit sem hagyja abba. Csak néhány példát említenék. David Beckham 115 -szörös válogatott volt, és kicsit komolyabb eredményeket tudott felmutatni, mint Balázska, mégsem rendezett a brit miniszterelnök vagy a brit uralkodó búcsúmeccset, kizárólag az ő tiszteletére. De ott van David Villa, aki ugyan csak 98-szoros válogatottsággal büszkélkedhet, de mellé nyert vébét, Eb-t, ezüstcipőt, mégsem nyalta körbe a spanyol miniszterelnök. 

De jó, nem leszek demagóg. Szép volt, Balázs, csak egy kicsit Fásy Ádámosra sikerült ez a nemzeti tivornya. Ha az ember nem tudná, hogy derékig benne vagy a doktorminiszterelnök úr valagában, akkor azt mondom, nem tudhattad, hogy nemzeti hőst csinálnak belőled. De az a helyzet, hogy tudtad. Mint ahogy tudtommal Szijjártó Péterrel tesó-nak szólítjátok egymást. Akkor ebből kiindulva Orbánt gondolom apucizod. Ahogy lógó nyelvvel és csillogó szemekkel bevonultál a VIP-be, ahogy ezt a nagyember azonnal ki is tette a Facebook-oldalára, az mindent visz. Terített asztal, bőrkanapé, Peti csatár lurkói, Budai Gyula és a köszönöm szépen, miniszterelnök úr! Én majdnem elolvadtam. Nézve ezt a nyáladzó, jópofizó bokázást, az embernek hányni lett volna kedve.

Egyvalamit nem értek. Mit köszönsz Orbánnak? Azt, hogy a mi pénzünkön élősködve, a mi pénzünkön építtetett arénában fogadni szíveskedett téged? Ne neki köszönd, bazdmeg, hanem nekünk. Vagy magadnak, hogy eljutottál idáig. Mondjuk egy kicsivel normálisabb országban ezt a teljesítményt maximum megírta volna a helyi sportújság, oszt’ jónapot. Ezzel szemben Orbán királyságában ez piros napos ünnepnek fog számítani. Érthető, kell is, mint egy falat kenyér. Kurva jó PR és elterelő hadművelet ez gazdasági, erkölcsi értelemben rohadó ország állapotának tükrében, megint lehet terelni a figyelmet, és verni a mellett, hogy győztünk. Minden egyes Fideszhez közel álló szerencsétlen ezt harsogja, olyan önkívületi állapotba rándulva, mintha legalábbis Messi vagy Ronaldo vonult volna vissza.

Szerénység, elvtársak! Tudom, hogy ezt a szót egyik fideszes sem ismeri, ők csak az arroganciát, a gőgöt, a felsőbbrendűséget és az örökös sértettséget ismerik, de akkor is. Különös tekintettel arra, hogy a nemzeti válogatott már rég nem a nemzeté, az Orbán tulajdona. A nemzeti stadionnal együtt. Erre meg jön ez a gyomorforgató és szürreális húzás: nemzetileg elbúcsúztatnak valakit, aki egyébként másnaptól ugyanúgy tovább futballozik a végeken, mint eddig, kurva sok fizetésért. Emlékszem, amikor megjelent itt Pécsen Dzsudzsák Balázs abból az alkalomból, hogy a Pécsi MFC-vel játszottak (NB II), egyedül ő nem ment a csapattal és annak buszával, hanem a saját Bentley-jével érkezett a mérkőzésre. Egy igazi csapatjátékos, egy szerethető, szerény, alázatos csávó. Ja, nem. Az egész karrierje a pénzről szólt, és sokkal kevésbé a játékról. A PSV-ből egyre szinten alulibb csapatokhoz szerződött, és nem azt nézte, hogy hogyan fejlődhetne még, hanem azt, hogy mennyit tud keresni. Akárcsak Orbán apuci. Az elvek nem, a pénz annál inkább számított. Mivel szerénységre teljesen fölöslegesen inteném az elvtársakat, ezt ideteszem: 

ezt üzenem az összes vesztesnek
minden nap elnök, de nem unom
míg van nálam dollár meg euró
MR. P.I.M.P.
megmutatom neked, azt hogy ki a jampi
élére vasalt a nadrág
a fogkövemet is Swarovskiból rakták
a nyaklánc a fejemet húzza le
rajtad meg mi ez a gúnya, te?
felkapom a pulcsit, a Guccsit
a bull is pucsít, ha bejön ez a bullshit

Apu, vedd meg nekem a várost
automata váltós
kocsival szelném a dombokat
enyém lenne a kilátó
tudná, aki látott
hogy jó sok pénzünk van.

Jelentem, apu megvette!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.