Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nyikorog a NER-parketta, tologatják a bútordarabokat innen oda

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Rendesen nyikorog, csikorog a NER-parketta, húzogatják, tologatják, cserélgetik a bútorokat az emeleten, egyes esetekben menesztésnek, más esetekben lemondásnak nevezik. Palkovics, Vitézy, Maróth, Tarlós. Pontosabban a többes számot semmi nem indokolja, hiszen csak az történik, ami szokott időnként: a felcsúti sakkmester teszi-veszi a táblán a parasztokat gyalogokat. Jó. Tarlós Pityu bácsit családi okokra visszavezethető fájó távozását a MÁV igazgatótanácsából nem lehet közös nevezőre hozni sem azzal, hogy nekem se lenne kedvem se Vitézy Dávid, se random lótenyésztő helyében Lázár János dörzsölt, vidéki földesurat szolgálni, azzal meg pláne, ami a Palkovics körüli felhajtással kapcsolatos. Beleértve azt is – hiszen szorosan összefügg Palkovics lemondással egybekötött újrahasznosításával -, hogy a Maróth Gáspár nevű leváltott honvédelmi államtitkárt felbuktatták a mindenható stratéga új katonai irodájának élére. Amely poszton a kiváló védelempolitikáért és védelmi fejlesztésekért felelős volt államtitkár majd a volt miniszter úr „főnöke” lesz. Csodálatos. Mindenki mindenhez is ért, bárki bárhol újrahasznosítható. Pont, mint a hulladék.

Abba nem érdemes belegondolni se, hogy mi lenne, ha az alattvalóit folyamatosan egymással versenyeztető, a lojalitásukért cserébe nekik örök, nemzetikeresztény plebejusokat megillető gondtalan és börtönmentes életet ígérő gonosz hatalomtechnikusnak nem új katonai irodája, hanem új oktatási és egészségügyi kérdésekkel foglalkozó új irodája lenne most éppen. Ennek a gondolatmenetnek körülbelül annyi értelme van, mint azt találgatni, hogy az önkormányzati bérlakásban, kedvező áron nyomorgó akadémikus úrnak mi a franc köze van a honvédelemhez. Egy olyan országban, ahol az áramszünet üzemzavar miatt olykor elmarad, ahol a szuverén energiaellátást állítólag biztosítani hivatott Paks2 beruházáshoz semmi köze a leendő energiaügyi miniszternek, mert az a teremfutballista külügyminiszter reszortja, vagy ahol az oktatásért és az egészségügyért egy sötét múltú (jogász)rendőr felel papíron, ott az a legkevesebb, hogy Palkovics László egyetemi tanarat érdemei elismerése mellett a Honvédelmi Minisztériumhoz lök át a gazdi, ahol egy állami cég élén folytathatja dicstelen politikai karrierjét.

Hogy itt és most csak egyet említsünk Palkovics László soha el nem évülő bűnei közül, túl az MTA akadémiai hálózatának einstandolásán, amely nagyipari, Maróth Gáspár Miklós nevű édes jó apjától egyáltalán nem független gazemberség három év fáziskéséssel tegnap alkotmánybírósági ejnyebejnyézést ért (nyugi, semmi következménye az egésznek, lehet oszlásnak indulni és kicsengetni az eddig 18 ezer helyett 90 ezres rezsiszámlákat): az általa oly nagy sikerrel irányított, Innovációs és Technológiai Minisztériumból Technológiai és Ipari Minisztériummá átvedlett, feltrancsírozott és most éppen megszűnő salátatárca tavaly ezermilliárd (= 1000 x 1 000 000 = egyharmad magánnyugdíjpénztárnyi lóvé, aminek pont úgy integethet a magyar adófizető, mint mindennek, amihez a nemzeti kormány hozzányúl) forinttal többet égetett el a picsába, mint amennyi a tetves törvényükben szerepelt. Jó, hát lett belőle világszínvonalú vadászkiállításra, el sem kezdett Fudan Egyetem, kesztyűgyár és sikerült az egyetemeket átjátszani az állampárt zsebébe mindenestül. Kell ennél több?

Különben is mit nekünk ez az ezermilliárdos túlköltekezés, hát gazdasági nagyhatalom vagyunk, vagy mi a picsa? De. És nem az van, hogy az ilyen és hasonló mocsokságok miatt vezetőszáron hurcolják el az embert (hülyék is lennének, hiszen éppen parancsot teljesített, az meg itt erény), hanem felbuktatják vezérigazgatónak egy állami céghez. Ahol – amint a neve is mutatja – állami zsetonok fölött tolhatja a vezérigazgatást. Vagyis találnak neki egy helyet, hogy az egy hétig bátran titkolt hangos bútortologatásról egy hét után egyáltalán értesülő polgár megértse, amit meg kell értenie ebből az egészből: a kormány erős, az erőskezű miniszterelnök a helyén van, csak egy kis átszervezést vezényel éppen, csak a lopást munkát racionalizálja, de szó nincs itt fogaknak csikorgatásáról, sértődésről, örihariról, vagy arról, hogy itt bárki bármit elkúrt volna annyira, hogy most a lába se érhetné a földet röptében.

Különösebben nem javasolnám a tekintélyes független szakértőknek, hogy nyolc oldalas elemzéseket írjanak Orbán Viktor fantasztikus hatalomtechnikai zsenialitásáról, bár az elég nyilvánvalónak tűnik, hogy most éppen Nagy és Szalay-Bobrovniczky miniszterek felemelése folyik a túlságosan nagyra nőtt Palkovics rovására, de ebben nincs semmi átütő vagy megrázóan sokkoló. Az érdekesebb szerintem az, hogy én is, mi is tévedtünk, amikor azt gondoltuk, hogy miután Palkovics sajtóhírek szerint már tavaly felmondott volna (már amennyiben ebben a rendszerben bárkinek van saját akarata és döntési joga a saját sorsáról), és elmondta a sarkos véleményét a gazdájának, az most bosszúból alázta meg. Azaz jól megmutatta neki, hogy ameddig ő az egyszemélyes párt-, kormány- és országvezető, addig senki nem pótolhatatlan, hogy akármit sugdosott a fülébe korábban arról, hogy Palkovics László rohadtul összetett feladatait csak Palkovics László tudja ellátni, bármikor meg lehet alázni, és ki lehet húzni alól a szőnyeget. Szerintem ez így félreértés, és nem is releváns.

Ami igazán érdekes és releváns az az, hogy míg tisztességes, gerinces ember a büdös életben nem megy oda vissza, ahol feltörölték vele a padlót (márpedig az, hogy Palkovics minden fajsúlyos, valamelyest kihívást jelentő feladatkörét a főnöke szétosztogatta a Lázárok és Csák Jánosok meg ki tudja kik között, és lényegében egy játékminisztérium élén maradhatott volna felfuvalkodott kakasként, minden irányból megalázó), a NER-szolgáknak nincsenek ilyen aggályaik, se gerincproblémáik. Ezekben az erkölcsileg silány figurákban kívülről szemlélve körülbelül semmi nincs, ami az embert megkülönbözteti a lefosott kilométerkőtől. Ha engem valahol megaláznak, átvernek, én oda nem megyek vissza. Palkovics László (és oly sokan mások) azonban elég mélyen van a főnöke hátsójában, eléggé régóta szolgálja az Orbán-rezsimet ahhoz, hogy ne zavarja, hogy mindenki látja, hogy barna a szája széle. Ez nekem ijesztő, de ez a helyzet, nem is kell ennél jobban túlgondolni. Aki elég mélyen beágyazott ebbe a romlott, maffiára emlékeztető kuplerájba, az egyrészt csak olyan ember lehet, akinek az önbecsülése, az erkölcsi zsinórmértéke a bányászbéka segge alatt van, aki elfogadta a játékszabályokat, és például nyilvánosan soha nem bírálta a mindenható gazdáját. Márpedig néha a bordélyházban is le szokták cserélni a bútorokat. Vagy legalább innen oda tolják őket.

A többi meg egyszerű fizika: a fekália nem süllyed el, hanem a víz színén lebeg. Palkovics mindig gátlástalanul, akadémikusi státuszát lehányva, önmagát szakmailag és erkölcsileg lejáratva kiszolgálta Orbán leggonoszabb, legszélsőségesebb, legkorruptabb és legkártékonyabb ambícióit, így része marad a rendszernek. Lehet, hogy a stalluma kevésbé lesz látványos, mint eddig volt, viszont mindene meglesz, vagy még több is annál, ami eddig volt. Bebizonyította, hogy egy megbízhatóan gátlástalan rongyember, akit nem lehet annyire megalázni, hogy ne lehetne számítani rá bárhol, bármilyen pozícióban. Az N7 Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Holding Zrt. élén is a legjobb helyen lesz.

A címlapképen két miniszter és egy állami cég vezérigazgatója látható, a honvédelmi miniszter közösségi oldalára került fel november 5-én.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.