Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Aztán majd csak béke és ársapka terem

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép reggelt kívánok mindenkinek! Most éppen a répa, hagyma és burgonya fog eltűnni a boltok polcairól a sajtó szerint, mert bár nyáron a vásárlók még tudomásul vették a katapultáló árakat, mostanra nagyon árérzékeny lett a népesség, további nagyarányú drágulást már nem viselnek el. Ez nem úgy jelentkezik, hogy akkor dühösen fognak fizetni a boltban, hanem úgy, hogy nem vásárolnak bizonyos cikkeket. Fene tudja, nekem nyáron is felfoghatatlan volt például a bogyósgyümölcsök embertelenül magas ára. Megértem a termelők gondjait, egyértelműen nagyot emelkedtek a költségek. De talán a kormánytól érdemes lenne megkérdezni, hogy mit szándékozik tenni az ipar, ezen belül az élelmiszeripar gondjainak enyhítése érdekében, mert az már a leghazafiasabb vásárlót is elgondolkodtatja, hogy miért lehet olcsóbban import zöldséget és gyümölcsöt vásárolni, amikor azt még ide is kell cipelni valahonnan. Nekem eddig is az volt az érzésem, hogy mindenki ész nélkül elkezdte emelni az árakat akkor is, amikor az olyan mértékben nem is volt indokolt vagy nem olyan mértékben volt indokolt. Mégpedig azért, mert akkor elfogadta a vásárló, hát emelni kell. Most pedig eljutottunk a falig. Különösen akkor látszik a baj nagysága, ha megnézzük a magyar bérekre vonatkozó friss felmérést. Még a KSH adatai szerint is a teljes munkaidőben foglalkoztatottak 20%-a keres mindössze bruttó 260 ezer forintot (ez nettóban, kedvezmények nélkül 172.900 forintot jelent). És ebben a statisztikában nincsenek benne az öt főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató vállalkozásokban dolgozók bérei, az valószínűleg erősen megdobná a 20 százalékos arányt. Szóval ilyen jövedelmi viszonyok mellett bizony nem csoda, ha nem az akciós bélszínért állnak sorba a vásárlók, hanem az olcsóbb krumpli a szempont.

Már persze csak azoknak, akiknek nincs akkora szerencséjük, hogy csepeli polgárok lehetnek. Mert nekik a polgármester és lelkes, de főként vidám csapata ingyen osztotta a hagymát és a krumplit. Elnézve a várakozó embereket, elég nehéz belegondolni, hogy tudták hazacipelni az adományt azok, akik szemmel látható módon a lábukon is nehezen állnak. Talán célszerűbb lett volna összeírni az igényeket és házhoz vinni. Jut eszembe, ha már emberség. Ez nem pont Csepel, ám szeretném ide rakni:

Vlagyimir Putyin az ő minden bizonnyal elborult agyával elkezdte feldarabolni Ukrajnát. Legalábbis elméletben. Azt mondta ez a szimpatikus háborús bűnös, hogy Romániának, Lengyelországnak és Magyarországnak simán lehetnek területi követelései Ukrajnával szemben. A román kormány azt nyilatkozta, hogy nekik nincsen területi követelésük, a lengyelek dezinformációk terjesztésével vádolta az orosz diktátort. A magyar kormány hosszan kivárt, majd:

Nem tartjuk helyesnek a háborús konfliktust mélyítő nyilatkozatokat. Az ilyen nyilatkozatok helyett azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség.

Tehát nem utasította vissza Putyin állításait, nem mondta, hogy ez hazugság, azt sem mondta, hogy nincsenek területi követelései, csak most éppen nem kellene mélyíteni a konfliktusokat. Amikor az ember azt hihetné, nem létezik mélyebbre süllyedni, akkor az illiberális nertársaknak mindig sikerül meglepetést okozni. Ez az a kormány, amelyik még a saját szavazói szerint is döbbenetesen korrupt, de legalább kormányozni tudnak. És tényleg! Az ársapka eddig is nagyon hasznos volt, mert a sapkás termékek sok üzletben semennyire, alig, vagy csak limitált mennyiségben szerezhetők be – ez különösen nagy öröm lehetett a befőzési szezonban azoknak, akik maguk szokták elrakni télire a lekvárt -, viszont az az áremelkedés, amit a sapkás termékek esetében nem tudott érvényesíteni a kereskedő, simán beépült más termékekbe. A kedves vásárló pedig találja ki, hogy a mosópor, vaj, vécépapír, joghurt árában mennyi a sajátjogú áremelkedés és mennyi a csirkefarhát itt megfizetett többlet ára. Nem vagyok közgazdász, de eléggé valószínűnek tűnik, hogy ezzel a módszerrel összességében sokkal magasabbra sikerült feltornászni az átlagos inflációt, mint nélküle. Na, miután ilyen sikeres volt a dolog, Orbán Viktor belengette, hogy majd még más termékekre is tesznek ilyen speciális fejfedőt. Mi sem természetesebb, minthogy a cselédség nyomban elkezdte a hittérítést, nehogy váratlanul érje a populációt az össznépi boldogság:

A szankciós infláció elleni küzdelemben várhatóan további termékeket sorolnak majd az árstop alá, ami jelentősen segíti az embereket a hétköznapokban – mondta az Origónak adott interjúban Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint a magyar kormány válságkezelésének sikere abban rejlik, hogy tabudöntögető. (Origo)

Naszóval. Az a nyolc szankció, amit a magyar kormány is megszavazott, olyan kártékony a magyar emberekre nézve, hogy tabukat kell döntögetnie őfényességének. Minekutána orosz oligarchák vagyonát befagyasztották, az Ikea kivonult Oroszországból, Európa nem vesz vodkát, pezsgőt és kaviárt, ellenben Magyarország változatlanul vásárolhat Oroszországtól gázt is, olajat is, mindez olyan brutális inflációt okozott a kontinensen, hogy a csirkefarhát, liszt, cukor mellett még majd valamikre ársapkát rak a vezér, és onnantól nekünk jó is lesz. Már az előző ársapka is nagyon hasznosnak bizonyult, mert tényleg csak alig kétszerese Magyarországon az élelmiszerárak emelkedése, mint más országokban. Még kétszer tabudöntögetve megvéd minket a szektavezér, és már sóval sem kell behinteni az ország hűlt helyét, anélkül sem fog semmi kihajtani. Csak béke és ársapka. És persze narancs.

Jó ébredezést, szép napot kívánok mindenkinek!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.