Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Akkor talán kevesebben nyomorodnának bele ebbe, de akkor mi lenne az udvartartással?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Napsugaras szép reggelt kívánok mindenkinek! Hirtelen a legjobb hírnek az tűnik, hogy valami aszteroida akár telibe is verheti a Földet. Most ugyan más pályán halad, de ha menet közben meggondolja magát, akkor. Úgy legalább nem kellene átélni azokat az elviselhetetlen pillanatokat, amikor nem tudjuk megvásárolni a boltban a kedvenc akármicsodánkat még akkor sem, ha történetesen lenne rá pénzünk. Az elmúlt 1-2 évben én már olvastam arról, hogy mindjárt nem lesz többé banán, cukor, só, kávé, kakaó, hagyma, nutella, most éppen az alma tűnik el a boltokból. Nem vagyok túlságosan pesszimista – pedig szeretem az almát, mégpedig abból is az egyik kedvencem a golden. Nem ám akármikor, hanem tél vége felé, amikor elkezd töppedni. A családom szerint nem vagyok normális, ezzel az állítással nem is szándékozom vitába szállni -, szerintem az elmúlt időszakban az egyetlen dolog, ami tényleg eltűnt a boltokból, az a Pilóta keksz. Pedig azt nem is jelezték előre. Szerencsére soha nem voltam különösebben nagy rajongója ennek a csemegének, úgyhogy nem igazán ráz meg a hiánya.

Miközben a kormány házi történésze és ideológusasszonya éppen bejelentette, hogy Németország már meg is van szűnve, mint olyan – bizonyára nem tudták eldönteni a németek, hogy előbb fagyjanak oda a faxhoz, vagy inkább haljanak éhen a szomszéd migráns aktív segédletével, így felszámolták az országot az eddigi formájában -, a német kormány valahogy túlélte a megszűnést és működik. Ha ennek a szónak lenne bármi értelmezhető jelentése magyar viszonyok között akkor azt mondanám: a kormány dolgozik. Decemberben a költségvetésből fizetik a családok, a kis- és középvállalkozások, az egészségügyi ellátóhelyek és az oktatási intézmények gáz- és fűtésszámláját. Vagy valami ilyesmi. Ha én jól értem, Németországban (már ami még maradt belőle) nem havi diktálás van, hanem havi részletek és éves elszámolás. A szolgáltatók egyedileg kiszámolják az eddigi fogyasztási adatokból, hogy egy-egy adott felhasználónak mennyi az éves átlagfogyasztása, és annak a tizenketted részét, ez esetben a decemberi átalánydíjat (adóval, hálózathasználati díjjal és minden egyéb költséggel együtt) nem kell befizetniük. Ha valamiért mégis befizetik, akkor a szolgáltató visszatéríti vagy levonja a következő számla összegéből. Jövő év februárjától pedig árféket vezetnek be. Egy adott fogyasztó (lakás, vállalkozás) előző évi átlagfogyasztásának – tehát nem egy hasraütéssel megállapított országos átlagfogyasztásának – 80 százalékáig a gáz ára 12 eurocent/kilowattóra, távfűtésnél 9,5 eurocent/kilowattóra, elektromos áram esetében (ez január elsejétől lép életbe) 40 eurocent/kilowattóra. Ennél alacsonyabb lehet, magasabb nem. A fennmaradó 20 százalék fogyasztás – már amennyiben van ilyen, de pont az a cél, hogy csökkenjen az energiafelhasználás – piaci áron fizetendő. Már kaptak az alig létező német emberek fejenként – nem családonként, hanem fejenként – 300 euró rezsitámogatást, a kormány emeli a családi pótlék és a lakhatási támogatás összegét is.

Na, én csak azt akarom mondani, hogy a parttalan hazudozás, önfényezés és lopás helyett valami ilyesmit kellene csinálni itt is, hátha működne. Nem mondom, abban is van valami sötét balkáni sírvavigadás, hogy Orbán Viktor már megint a kormányülésen bohóckodik a játszópajtásaival, és ezt a szépnevű kormányszóvivő asszony jelenti be egy olyan szelfi kíséretében, aminek láttán elfolyt a magzatvizem, de elég lesz már a jóból. Az olcsó csirkefarhát mellé be lehetne vezetni az olcsó nápolyit és az ársapkás négercsókot (tényleg! Létezik még négercsók? Azt például szeretem), esetleg még az olcsó ropit. Az külön tetszik amit a miniszterek elnöke állít: ma minden magyar család 181 ezer forintot kap havonta a támogatott rezsin keresztül. Ezt vajon ki számolta ki és hogyan? Az a család is ennyit kap, amelyiknek sem vezetékes gáz, sem távfűtés, netán vezetékes víz sincs? Ahol gyertya mellett próbál tanulni a gyerek? És mi a kiindulási alap? A 15 évre megkötött gázszerződés, melynek keretében ötödáron vesszük a gázt az oroszoktól, vagy a nem egészen egy évvel később kötött 15 éves szerződés, amikor drágábban vesszük, mint amennyiért a tőzsdén vehetnénk? Ráadásul hitelre, kamattal. Nem kellene már befejezni az agymosást? Értem én, hogy nem nekem hazudoznak, hanem a saját híveiknek, ők el is hiszik, de éppen ők fognak éhenfagyni, ha a propaganda mellé nem kapnak valódi segítséget igen gyorsan.

Lehet szépen megnyugodni, nem kezdik el az Országház felújítását. Ezt közleményben tudatta az Építési és Beruházási Minisztérium, mert többünkben felment a pumpa, hogy éppen a legnagyobb szar legkellősebb közepén kell ezt kitalálni. Szóval nem kezdik el, a költségvetésben elkülönített félmilliárd forint arra kell, hogy megvizsgálják; fel kell-e újítani. Majd. Egyszercsak. A magam részéről teljesen meg is vagyok nyugodva. Igazán jó érzés tudni, hogy csupán egy kis kutat fúrtak, ahová járhatnak a szomjazók, ha úgy alakul. Mert ugye az nem olyan nagy truváj, ha nézelődés közben elfogy ez a picinyke 470 millió, de még nem sikerült mindent felmérni, mert lássuk be, nagyon nagy épület az. Kellhet még majd párszáz millió időnként a korrekt munkához. Annyi meg igazán fel sem szokott tűnni senkinek. Az persze feltűnik például a gyógyíthatatlan gyerekét ápoló szülőnek, hogy a gyerek gyógyszerei háromszor annyiba kerülnek, és ezt már sehonnan és sehogyan nem tudja kigazdálkodni, de hát azok a gaz szankciók. Ha azok nem lennének. Vagy ha arra költene a kormány, amire kell. Akkor talán kevesebben nyomorodnának bele ebbe, de akkor mi lenne az udvartartással? Még a végén szétszélednének. Naugye!

Jó ébredezést, szép napot kívánok mindenkinek! Mi szokás szerint hamarosan jövünk vissza az első beszólással.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.