Április 18,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Pénz az van, de annak ellopása fontosabb, mint a fontos célokra való felhasználása

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

MZP elviekben 2 milliárd forintot kapott külföldről, hogy a kampányát megtolja, ami aztán semmire sem volt elég, hiszen az emberek nem bíztak eléggé sem benne, sem az összeállt ellenzékben ahhoz, hogy ne a maffiakormányt szavazzák újra hatalomba. Hetekig pörgött azon a sajtó, hogy MZP költése elfogadhatatlan, miközben itt arról volt szó, hogy egyesek úgy gondolták, jó befektetés lesz támogatni a kampányát. Nem az adófizetőktől vették el a pénzt, arról nem is beszélve, hogy részletesen elszámoltak a költéseikkel. A pénzhez egyébként egyébként nem illegálisan jutottak, hiszen semmilyen törvény sem tiltotta, hogy külföldről is kapjanak támogatást a kampányukhoz. Ehhez képest kiderült, hogy a kormány az adófizetők pénzéből közel 20 milliárd forintot, vagyis tízszer annyi pénzt költött el a saját propagandájára, amivel Orbán Viktort és a Fideszt propagálták.

Csak a bombás plakátok 7,8 milliárd forintba kerültek a magyar adófizetőknek, ami igen magas költség ahhoz képest, hogy ezzel lényegében a magyarok agymosásához asszisztáltunk, még ha egyébként erről nem is kérdezett meg bennünket senki. Mi nem választhattunk, hogy támogatjuk-e a kormányt abban, hogy hazug kampányokkal mossa a magyarok agyát, mint ahogy arról sem kérdeztek meg senkit, hogy jó ötletnek gondoljuk-e, ha a mi pénzünkből támogatják Orbán kampányát. Mert aki azt hiszi, hogy a kormányzati kommunikáció és a párt kommunikációja két különböző dolog, az nem nagyon érti, hogy mégis hogyan működnek a dolgok ma Magyarországon. Orbán száz, ha nem ezer milliárdokat költött el arra, hogy megtolja a saját szekerét és tette ezt akkor, amikor pontosan tudhatta, hogy recesszió elé néz az ország.

Mert kétlem, hogy ne lett volna valaki a kormányban, aki figyelmeztette volna arra, hogy a háború kitörését követően kemény hónapokra, évekre számíthatunk, ezért minden milliárdnak megvan a helye a költségvetésben. De mint már korábban is sokszor, most is fontosabb volt az, hogy Orbán biztosan megnyerje a választásokat, mint az, hogy a magyarok biztonságban érezhessék magukat. A rezsicsökkentést lényegében eltörölték, hagyták, hogy az infláció az egekbe emelkedjen és most épp azon dolgoznak, hogy felszámolják a már egyébként is alig létező szociális ellátást azzal, hogy törvénybe iktatják, az állam a legkevésbé felelős azért, hogy az egyén milyen élethelyzetbe kerül. Orbánék úgy költöttek el 20 milliárd forintot, hogy pontosan tudták: ennek a pénznek lenne jobb helye is a költségvetésben, de emiatt nem ég a pofájukról a bőr, őket az zavarja, hogy egykori ellenfelük MZP képes volt közel 2 milliárd forint külföldi támogatást szerezni a kampányához.

Amennyiben a kormány valóban megemelte volna a tanárok bérét 10 százalékkal, az a költségvetésnek 63 milliárd forintba került volna. Nyilván a 10 százalékos emelés semmire sem elég, legalább 50 százalékos emelésre lenne szükség, de mivel Orbánék szétlopták a költségvetést, ezért ilyenről álmodni sem lehet. Azonban még a 10 százalékos emelés is csupán háromszor annyiba került volna, mint amennyi pénzt a semmire kidobott a kormány. Persze Gulyás belengette, hogy ha az EU végre ideadja az általuk elmondottak szerint nekünk járó forrásokat, akkor szinte azonnal béremelés következik. Tehát ha az unió fizet, akkor lesz béremelés, azonban ha tovább húzódik a magyar kormány és az EU közötti vita, akkor egyszerűen nem lesz pénz a béremelésre. Nem lesz, mert a kormány teljesen értelmetlen beruházásokra költötte el azt, ami volt.

A kérdés csak az, hogy aki befizeti az igen magas adót és áfát, az valóban egyetért-e azzal, hogy a kormány nem az egészségügyre, az oktatásra vagy a szociális ellátásra költi ezeket a pénzeket, hanem stadionokra, templomokra és propagandára? Mert amennyire emlékszem, ezekről nem nagyon kérdezősködtek egyik nemzeti konzultációban sem, pedig volt már egy pár ilyen, ami egyébiránt további milliárdokba került mindannyiunknak. Egészen elképesztő az, hogy a magyar kormány gond nélkül szétlophatja a költségvetést – „tájékoztathat” bennünket – és inkább arra terelik a figyelmet, hogy civilek a saját adózott fizetésükből támogatást nyújtottak egy olyan jelöltnek, akitől azt remélték, hogy legyőzheti Orbán Viktort az áprilisi választásokon.

Egy demokráciában ilyen elő sem fordulhatna, de mint tudjuk, Magyarország már régen nem az. Itt százmilliárdokat lehet minden kérdés nélkül elkölteni a kormánypárt ajnározására miközben vannak olyanok, akik azért kerülnek utcára, mert a működésképtelen szociális rendszer nem tud segíteni rajtuk. Ugyan évekig, évtizedekig fizettek adót többek között azért, hogy ha gondba kerülnének, akkor az állam segítséget nyújtson és újból lábra tudjanak állni, de ahelyett, hogy a kormány ezen rendszerek helyrehozására költötte volna ezeket a befizetett pénzeket, inkább létrehozott egy propagandaminisztériumot, amely elképesztő összegeket költ évente Orbán bálványának kifaragására. Csak 2020-ban 133 milliárd forintot költöttek erre a célra, ami elég lett volna a tanárok 20 százalékos fizetésemelésére, de legalábbis egy hasonló mértékű emelésre.

Pénz tehát volt és van is, de a fontossági sorrend igencsak eltér a kormányoldalon. Egy épeszű kormány recesszió idején mindent megtesz azért, hogy egyrészt életben tartsa a gazdaságot, másrészt pedig segítséget nyújtson a bajbajutottaknak. A magyar kormány ezek helyett továbbra is azzal van leginkább elfoglalva, hogy a saját zsebeit tömje ki és azért picsog, mert az uniótól nem érkezik még több ellopható pénz. Mi pedig mindezt csak bambán lessük és nem teszünk semmit sem.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.