Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Előre a középkorba

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Napsugaras, rigófüttyös, diószedegetős szép reggelt kívánok! Nem nagy örömmel, de beszámolok róla, hogy én is megnéztem Orbán videóját – mármint amiben ő volt a főhős – a Facebookon. Voltak is rémálmaim az éjjel. Ezzel együtt országimázs-videónak is simán elmenne, semmivel nem lehetne precízebben bemutatni ezt a nyomorult országot. Drámai zene, a vágóképen két maffiózó árnya az ablakban, a szatyros szemű don öltönyben és a gyerek hátizsákjával vonul az autótól az ajtóig, az öt méteren marcona verőemberek védik, nehogy a konkurencia legéppuskázza. Bűntársaival körbeüli a dúsan bemikrofonozott asztalt – mert egymásban sem bíznak, kell a technika -, végül egy sokatmondó gesztus: majd én megmondom, mi lesz, mindenki másnak kuss. Egyszerűen zseniális. Ha valahogy szeretné az ember összefoglalni a maffiaalapú fasiszta diktatúrát, ennél tökéletesebben aligha sikerülne.

Össze volt ülve az Idősek Tanácsa és aki ráért a kormányból. Varga Mihály éppen jelen tudott lenni (Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter is, de az ő jelenlétének az okát nem annyira értem), így volt módja megvillantani az intellektusát és a szakmai hozzáértését. Azt mondta ő többek között – mindjárt mondom, mik voltak azok a többek – a szájával:

 A háború és a szankciók hatására előállt helyzet azonban jelentősen befolyásolja a gazdálkodást, ugyanakkor vannak célok, amelyeket nem szabad feladni. Továbbra is ragaszkodnak a nyugdíjak értékének megőrzéséhez, ezért idén három lépcsőben 14 százalékkal emelték a nyugdíjakat. (MTI)

Én nem vagyok egy kimondott matekzseni, de szerintem 5+3,9+4,5 az nem 14, hanem 13,4 % emelés. Ha valakinek, a pénzügyminiszternek csak tudni kellene összeadni három számot. Gondolom én. Azonban mondott ő sokkal fontosabbat is, mégpediglen:

A miniszter szólt arról is, hogy 2023 nem lesz könnyű év, magasabb infláció és a gazdaság lassulása várható, ezért a kormánynak is újra kell terveznie a jövő évet. Év végén áttervezik a 2023-as költségvetést, így a nyugdíjemelés mértékéről decemberben tud majd beszámolni, de emelés biztosan lesz – szögezte le Varga Mihály.

Hogy azt mondja Varga Mihály, azt ő nem tudja megmondani, hogy a nehéz gazdasági helyzetben mennyi nyugdíjemelés lesz, de tuti lesz emelés? Na ne is tessék mondani! Akkor én most szeretném idézni az 1997. évi LXXXI. törvény ma hatályos szövegét:

62. § *  (1) *  A tárgyév január 1-je előtti időponttól megállapított társadalombiztosítási nyugellátást – ideértve a 6. § (4) bekezdésében meghatározott ellátásokat és a baleseti járadékot is – a megállapítás naptári évét követően minden év január hónapjában az emelés évére tervezett fogyasztói árnövekedésnek megfelelő mértékben kell emelni. * 

(2) *  A tárgyévi tervezett fogyasztói árnövekedést a központi költségvetésről szóló törvény állapítja meg. * 

(3) *  Ha a fogyasztói árak növekedésének tárgyévben várható mértéke legalább 1 százalékponttal meghaladja az (1) bekezdés szerinti mértéket, akkor november hónapban – január 1-jére visszamenőleges hatállyal – kiegészítő nyugdíjemelést kell végrehajtani. Amennyiben az eltérés az 1 százalékpontot nem éri el, akkor november hónapban az egész évre járó különbözetet egy összegben kell kiutalni.

(4) A (3) bekezdés szerinti nyugdíjemelésnél a nyugdíjasok fogyasztói ár növekedésének – a tárgyév első nyolc hónapjának tényadatára alapozott – várható mértékét kell figyelembe venni, amennyiben az meghaladja a fogyasztói árnövekedés várható mértékét. * 

Nem vagyok jogász (sem), de a kormányra nézve kötelező törvény szövege szerintem nem azt írja, hogy majd annyit emel a kormány, amennyi jut, hanem eléggé pontosan be van szabályozva, mennyi a legkevesebb, amennyit emelni KELL. Kötelezően, nem ötletszerűen. Amennyi inflációval a költségvetés számol a következő évben, annyival emelni kötelező a nyugdíjat. Azt én elhiszem, hogy Varga Mihály nem tudja, hogy Orbán Viktor milyen inflációs adatot tervez jövőre – majd lábáztatás közben kitalálja egy szép, borús reggelen -, de azt a pénzügyminiszternek tudnia kell, hogy legalább, minimum annyi lesz az emelés, amennyi a tervezett infláció. Pont. Ha nem az a cél, hogy a kormány legalább a létező törvényeket betartsa a kormány akkor sincsen baj (mármint ebben a különleges, csútközpontú univerzumban nincs baj), de akkor időben el kell kezdeni előkészíteni a dolgot. El kell magyarázni a híveknek, hogy Gyurcsány, a baloldal, a liberálisok, az ukránok és a brüsszeli korrupció, valamint a brüsszeli szankciók miatt nem lesz törvényileg garantált nyugdíjemelés – lehet aztán, hogy annyi lesz, csak Varga Mihály nem volt megfelelő módon tájékoztatva arról, hogy mi a nyugdíjemelés kiszámításának a menete, azért nem mondta azt, hogy annyi lesz az emelés, amennyi inflációval számol a kormány a jövő évre -, esetleg el lehet kezdeni elmagyarázni azt is, hogy ezidáig rosszul álltunk a dolgokhoz. Mert elsősorban mindenkinek a saját felelőssége, hogy idős korában meg tudjon élni valamiből. Másodsorban a hozzátartozók felelőssége eltartani a dolgozni már nem tudó időseket. Harmadikként az önkormányzatok dolga megoldani ezt a problémát, negyedsorban a jótékonysági szervezeteké, ha ezzel együtt sem sikerül összedobni annyi pénzt, gyógyszert, használt ruhát, tartós élelmiszert, amennyivel ki lehet húzni egy évet, akkor lehet könyörgő leveleket írni Orbán Viktornak, és ő majd segít. Ha elolvassa. És ha van ideje. És ha érdekli a dolog. Van már egy ilyen jól kidolgozott javaslata a kormánypártnak, csak ki kell egészíteni, és jó is lesz úgy.

Hamarosan vége az idei évnek – minden jó véget ér egyszer, csak a rossz végtelen -, majd lesz pezsgődurrogás és tűzijáték, jövőre pedig minden jobb lesz. Ehhez csupán arra van szükség, hogy Oroszország megállapodjon az USA-val egy régebben szuverén országról az érintett ország feje felett, átalakuljon az Európai Unió Orbán Viktor elképzelései szerint – már ki is válogatta, melyik fideszesekkel tölti fel az Európai Parlamentet, kit milyen posztra delegál oda, hogy elvezesse szépen a közösséget -, megkapja a magyar kormány az uniós kassza kulcsát, kötelező legyen misére járni, a papok vezessék a településeket, irtsuk ki, de legalább üldözzük el a melegeket, baloldaliakat, liberálisokat, fogyatékkal élőket, betegeket, öregeket, magasan képzett szakembereket, diplomásokat, szabadon gondolkodókat, újságírókat, művészeket és hasonló kártékony elemeket. Akkor minden teljesen rendben lesz, kitör végre az általános nyugalom és boldogság. Hét közben csendben és szorgalmasan dolgozik a jobbágyság, szombaton mindenki meccsre megy, vasárnap misére, a tévében végtelenítve adják majd Orbán Viktor beszédeit, kötelező lesz a pártmédiát olvasni (más nem is lesz), 7,20 lesz egy kenyér, húsosztás havonta egyszer, így még a határokat sem kell majd lezárni. Egyrészt mert annyi esze sem lesz senkinek, hogy elinduljon a falu határán túlra, másrészt pénze sem lesz arra, hogy eljusson legalább a reptérig – ahol amúgy is csak a NER-elitet kiszolgáló gépek tartózkodhatnak -, de nem is akar menni senki, mert itt jó. Hagyományőrzés van, ősi kultúra és keresztény gyökerek. Külföldi turisták jönnek majd lezárt buszokkal, fényképezőgépekkel és kalandtúrákat élvezhetnek Európa közepén. A középkorban.

Jó ébredezést, derűs napot kívánok mindenkinek! Mi hamarosan jövünk vissza az első beszólással, amint sikerült megírnom. Pusszancs!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.