Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Lehetőségként kellene tekinteni erre a karácsonyra, nem pedig megsiratni kellene azt

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A főváros bejelentette, hogy nem lesz karácsonyi vásár – ennek oka nem a spórolás, hanem bizonyos közterületek elvétele a fővárostól – illetve a karácsonyi fényeket sem helyezik ki Budapesten. Ez egy fővárosi döntés, amelyet a kerületek vezetősége felülírhat, ami meg is történt, hiszen már két polgármester is jelezte, hogy idén a fényeket nem helyezik ki, a megspórolt pénzt pedig rászorulók megsegítésére ajánlják fel. Ugyan a polgármesterek bejelentése alatt olyan kommentekkel találkoztam, amire számítottam is – támogatták ezen döntésüket – a HVG olvasótábora mégis inkább kiakadt ezen a döntésen, mondván, csak pár millió forintot tudnak így megspórolni, ennek valódi eredménye nem lesz, ezért inkább demagóg döntésről van itt szó, aminek semmi értelme sincs.

Én ezzel a táborral nem értek egyet, hiszen ha ugyan valóban csak pár millió forintról is van szó, a döntés célja nem csak ez, hanem az, hogy akkor, amikor családok tízezrei félnek a téltől és attól, hogy mégis miből fizetik ki a számláikat, akkor az önkormányzat nem áldoz milliókat arra, hogy segítségnyújtás helyett a város díszkivilágítására költse a meglévő pénze egy részét. Lehet, hogy demagóg döntés, lehet persze így is értelmezni, de ott szerintem gond van, ahol egészen komolyan úgy hiszik a polgárok, hogy a karácsony nem létezhet díszkivilágítás nélkül. Mert az önkormányzatok ugyan valóban ennek mellőzéséről döntöttek, de azt is elmondták, hogy várnak ötleteket arra, hogy milyen más módon lehetne ünnepivé tenni a kerületeket, amely kérdésre már számtalan ötlet érkezett is.

Sokan régi szokásokat elevenítettek fel, ahol egy-egy lakóközösség a közös udvaron állított egy karácsonyfát, amelyet a lakók díszítettek fel. De voltak, akik azt említették meg, hogy régen a boltok kirakatai öltöttek ünnepi köntöst, amivel egyedivé tudták tenni az utcaképet. Megértem, hogy vannak olyanok, akik szeretik a karácsonyi fényeket, ehhez mindenkinek megvan a joga, de én speciel soha nem voltam oda értük, hiszen nem láttam semmi szépet abban, hogy elavult izzókkal próbálják emelni az ünnep fényét. Itt Granadában már elkezdték kihelyezni a körülbelül szovjet időket megelevenítő karácsonyi kivilágítást, amelyet aztán majd decemberben ünnepélyes keretek között kapcsolnak fel.

Pontosan tudom, hogy vannak olyanok, akiknek ez tetszik és én nem ellenük beszélek, de talán a generációnk egyik legnehezebb tele előtt átgondolhatnánk, hogy mekkora szükség is van arra, hogy azt mutassuk, minden a legnagyobb rendben van, mikor ez nem igaz. Arról nem is beszélve, hogy akár a közösségeket is össze lehetne hozni különböző régi szokások felelevenítésével. Engem már az is megőrjít, hogy akár hónapokkal az ünnepek előtt már mindenhol áll a karácsonyfa, az ünnepi fények minden főút felett lógnak és a boltok teli vannak karácsonyt megidéző dolgokkal. Számomra ezzel megölik az ünnep legfontosabb részét. Mire eljutunk december 24-ig, addigra már az ember hócipője is teli van az ünnepekkel, hiszen mással sem szembesült az előző hónapokban, mint azzal, hogy újra itt vannak az ünnepek. Már nincs különleges bája a karácsonynak, az lényegében a pénzünk elköltéséről szól.

Véleményem szerint az idei karácsony tökéletes alkalom lehetne arra, hogy összehozzuk a közösségeket és megidézzük a régmúlt karácsonyokat, amikor még nem arról szóltak az ünnepek, hogy ki kap drágább és szebb ajándékot, hanem arról, hogy összejön a család, és együtt ünneplik ezt a napot. Mivel én magam soha nem voltam vallásos és a családom sem, ezért számomra a karácsony nem egy vallási ünnep, hanem annak lényege leginkább az, hogy együtt legyünk a családommal. Véleményem szerint erről kellene, hogy szóljon az ünnep és nem a díszkivilágításról, vagy a megvett ajándékokról. Úgy hiszem, túl fogjuk élni, ha ezúttal – is, mivel a covid miatt már évek óta nem nagyon volt normális karácsonyunk – másfajta, talán tradicionálisabb karácsonyt ünnepelhetünk. Itt az ideje annak, hogy az adakozás, esetleg a család fontosabb legyen számunkra, mint az, hogy miként néznek ki az utcák. De egyébként ha valaki nem ért egyet a karácsonyi díszkivilágítások fel nem helyezésével, akkor nyugodtan javasolhat más ötleteket arra, hogy miként lehetne ünnepi díszbe öltöztetni a várost. Sőt, ők maguk is segíthetnek díszek készítésével, vagy csak ötletek átadásával, hiszen talán sikerül előállni valami olyasmivel, ami a későbbiekben is megmarad.

Példának okáért egy Granadához közeli kis hegyi faluban 1994 utolsó éjszakáján, amikor a lakosok készültek az újév megünneplésére, áramszünetet okozott az időjárás, ami miatt lényegében elmaradt minden program. Másnap a település lakosságának 95 százaléka az utcára ment és tüntetett azért, hogy álljanak elő valamiféle megoldással a vezetők, ezt követően megszületett a döntés, mely szerint többé nem december 31-én mondanak búcsút az évnek és tartanak ünnepséget, hanem augusztus első hetének szombatján, amikor az időjárás egészen biztosan nem szólhat bele az ünneplésbe. A mai napig kitart ez a tradíció, ami ezen a napon óriási tömegeket vonz a hegyi faluba, amelynek lakossága 700 fő, ezen a napon mégis több, mint 10 000 turista érkezik ide.

Néha a legrosszabb időszakokban születnek a legjobb ötletek, amelyek aztán tradíciókat alapozhatnak meg. Miért ne lehetne az idei karácsonyt is úgy értelmezni, mint egy olyan ünnepséget, amelyet idén valahogy máshogyan kellene széppé tenni? Miért ne lehetne előállni akár több évszázados tradíciókkal, amelyek nem feltétlenül igényelnek áramot és azt, hogy az önkormányzat milliókat költsön a város utcáinak kivilágítására? Véleményem szerint tehát inkább a lehetőséget kellene meglátni ebben a történetben, nem pedig azon kellene siránkozni, hogy idén néhol nem lesznek világító díszek.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.