Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Mindennek van ára és kivétel nélkül mindig kell fizetni a végén

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Napsugaras szép reggelt kívánok mindenkinek! Nem mondom, hogy ott folytatom, ahol tegnap reggel a kolléga befejezte, de van néhány gondolatom a MOL-megvilágosodott Hernádi Zsolt – témához. Konkrétan arról ejtenék – és ejtek is – néhány szót, hogy talán nem lett volna baj, ha az elejétől tudatosít a vállalat Felcsút híres hősével néhány alapvető dolgot. Például azt, hogy hiába vett a magyar állam a mi elrabolt nyugdíjvagyonunk egy részéből részvénycsomagot, attól még a MOL nemzetközi részvénytársaság maradt. A vállalt 31,11 százaléka külföldi tulajdonban van, és ezen az sem változtatott, hogy az állam a felvásárolt részvényeket nem azoknak adta, akiktől elvette rá a pénzt, hanem  alapítványokhoz mentette ki a suskát. Nagyszerű húzás volt az adófizetők kizsebelésére – és szerencsére nem is ez volt az egyetlen ilyen -, de kellett volna tisztázni Orbánnal, hogy még mindig nem az ő magáncége a vállalat, ahonnan akkor és annyi pénzt csorgat az éppen kiszemeltekhez, amikor és amennyit akart. Biztosan nagyon fura ez a jelen Magyarországában, de egy üzleti vállalkozás alapvetően és általában a piac törvényei szerint kénytelen működni. Ha nem ezt teszi, akkor szép csendesen megdöglik. Mint az írott erdélyi magyar sajtó, amit Demeter Szilárd áldásos közreműködésével – és a mi adóforintjainknak hála – felvásárolt és működtetett a Párt, most pedig, hogy az elmúlt 100 év legjobb 12 évének sikerein és csodáin túl vagyunk (lefordítom: nem küld pénzt Brüsszel), le kell húzni a rolót. Én remélem, hogy a KESMA következik. Ha a szerkesztőségek nem adják el a lelküket, hanem maradnak piaci alapon és akár vergődve, nélkülözve, de pártoktól függetlenül próbálnak túlélni, akkor ma ez nem történhetett volna meg. Mindennek van ára és kivétel nélkül mindig kell fizetni a végén. Ez van.

Egy pillanatra még visszakanyarodnék a MOL-hoz. Miután Hernádi Zsolt eléggé kínos helyzetben találta magát, azt teszi, amit ebben a helyzetben mindig tenni szoktak a hozzá hasonlók. Védi a seggét. Nem tudom persze, hogy a kocafocista mennyire óhajt beleugatni a cég ügyeibe, bár jelleméből adódóan vannak elképzeléseim. Ezzel együtt ez most nem az a helyzet, ami a Mészáros-cégbirodalommal, nem lehet ész nélkül önteni a pénzt a MOL-ba, nem lehet mesterségesen fenntartani a működését, megszüntetni a piaci környezetet, és áthúzni rajta a közpénzt mindaddig, ameddig az magánvagyonná lényegül át. A MOL egy létező, működő, elég nagy múltra visszatekintő cégcsoport, de semmiképpen nem feneketlen pénzforrás neréknek. Szerintem most jött el az a pillanat, amikor a mohó kezek elérték azt az érzékeny pontot, ahonnan tovább nem szabad engedni őket, mert akkor a vállalat léte kerül veszélybe. És persze Hernádi Zsolt jó kis állása, pontosabban az összes pozíciója.

Liz Truss nem parázott az állása miatt. Úgy lemondott a brit miniszterelnöki posztjáról, mint a huzat. Jó, nem nagyon volt választása, bár ezt magyar ésszel nehéz felfogni. Képzeljük el, hogy a parlamenti bátorok Orbán valamelyik ötletét leszavazzák! Nekem nem megy az elképzelés. Ámde. Ugye volt egy élő videó, ahol ki volt téve a brit miniszterelnök fotója és egy fej saláta. A kérdés az volt, melyikük bírja tovább. Namost az a saláta szerintem még eléggé jó állapotban van. Nem lehetne elcserélni honunk valamelyik vezérére? A briteknek már úgyse kell, mi pedig jól járnánk a cserével, erre nagyobb összegben is mernék fogadni.

Ameddig mi békésen aludtuk az igazak álmát, a hős vezér értünk harcolt Brüsszelben. Még emésztenem kell a dolgot, de ha jól értem elsőre, félálomban, akkor az van, hogy Magyarország felmentést kapott a gázársapka alól – bármi is lesz ez, mert részletszabályok még nem jelentek meg. Az biztos, hogy az Európába irányuló gáz árának letörésére szolgál -, és ha lesz közös uniós beszerzés, az sem vonatkozik ránk. Én ebből azt szűröm le, hogy mindegy, a többi ország mennyiért jut gázhoz, mi sokkal drágábban fogunk hozzájutni, és továbbra is az oroszoktól veszünk akkor is, ha más, akár olcsóbb megoldás is lenne. Igaza volt miniszterelnökúrnak, ez valóban nagyon hasonlít a vakcinabeszerzésre. Amikor az unió azzal volt elfoglalva, hogy megfelelő minőségű, biztonságos oltóanyagot szerezzen be, a mi kipcsak fürkészeink és portyázóink felvásárolták az összes kínai szart, végigoltották az időseket azzal a vakcinával, amivel a kínaiak sem oltották a saját lakosságukat, mindez brutálisan sokba került, majd amikor az uniónak lett jó és olcsó vakcinája, akkor tartottuk a markunkat, hogy mi is kérünk belőle. Addigra már az orosz és kínai vakcinán megszedte magát pár kiválasztott vállalkozás, amelyek többsége azóta már meg is szűnt, nehogy utólag el lehessen számoltatni őket a falrengető, világbajnok nyereségükkel.

A gáz azért kicsit neccesebb, mert ameddig a vakcinák ára nem tudatosult a polgárok fejében, hiszen a közösből fizették, nem kaptak fejenként számlát, a gázt biza közvetlenül fizetjük. Nehéz lesz megmagyarázni, ha netán kiderül, hogy messze a magyar lakosság fizeti a legtöbbet az energiáért, miközben itt a legalacsonyabbak a bérek. Remélem, már gyártódik a propagandaműhelyben a megfelelő hazugság ezzel kapcsolatban. Is. Addig is ez a kedvencem:

Megállapodtunk abban is, hogy ha lesz is közös gázbeszerzés Európában, az nem lesz kötelező Magyarország számára. Ezáltal nekünk továbbra is nyitva marad minden beszerzési lehetőség. Ez fontos, mert csak akkor tudjuk leszorítani az energia árát hazánkban, ha minél több forrás áll rendelkezésre, minél nagyobb a verseny a magyar energiapiacon. (Facebook/Orbán Viktor)

A piaci verseny őre, a piacgazdaság lángoló pallosa, az ország csodája! Majd úgy elképzelem, hogy az unió a 440 milliós piacával szarabb tárgyalási pozícióba kerül, debezzeg a büszke 9,5 milliós Mária országában itt fogják leverni egymást az eladók, hogy az ő gázukat vegyük olcsóbban. Tökéletesen, teljesen és minden tekintetben reális a dolog. Már csak egy kérdésem maradt a jóreggelt végére: mivel zsarolják az oroszok drágaszép miniszterelnök úr? Mert pénzre már aligha van szüksége, de nincs is annyi pénz, amennyiért érdemes lenne ezt nyíltan csinálni. Jaj, el ne feledjem a legfontosabbat! Majd hangosan kell ordítani, hogy azért drága nálunk a gáz, mert Brüsszel nem ad rá pénzt. Ez mindig be szokott jönni.

Veszem a búcsúmat, jó ébredezést kívánok mindenkinek! A címlapkép az Európai Unió országait ábrázolja, benne a hatalmas magyar piacot, mindenki reménybeli célpontját. Hátha így könnyebben idetalálnak. Mi pedig szokás szerint hamarosan jövünk vissza az első beszólással.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.