Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A féllábú ember

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Én tényleg nagyon akartam hinni abban, hogy én vagyok a hülye, én értem félre, tévedek, az én fejemben van a hiba. Két nappal ezelőtt – szokásommal ellentétben – meghallgattam Orbán Viktor mostanában nem annyira, de régebben szokásos péntek reggeli igehirdetését és meglehetősen valószínűnek tűnik, hogy jól értem én az első perctől kezdve. A szokásos néni helyett most egy pasas tartotta a mikrofont, de a lényeget tekintve akár két tégla közé is beállíthatták volna, a végeredmény nem sokat változna. Nem vagyok agyászati szakember, de éppen elég tárgyaláson részt vettem már ahhoz (nem bírósági, hanem üzleti tárgyaláson, még az előző életemben), hogy soha nem jelent jót, ha a tárgyalópartner vadul rámol, matat, firkál, igazgatja a tollat, papírt, kávéscsészét és nem néz a beszélgetőtársa szemébe. Az mindig annak a jele, hogy sumákol, hazudik.

A riportert nem zavarta annyira a dolog, mint amennyire engem igen, egy levegővel szavalta el az unió kétarcúságára utaló jeleket, miszerint egyre több szankciót követelnek a háború befejezése érdekében, ugyanakkor ész nélkül szállítják a fegyvereket Ukrajnának, amivel az ukránok nyilván harcolnak, nem diót törnek. És hogy akkor hogy is van az, drága miniszterelnökúr? Értem én, hogy van, akit azért fizetnek, hogy szórakoztassa az embereket. De az általában a cirkuszban történik, és bohócnak nevezik az illető művészt, véletlenül sem újságírónak. Egy újságíró kérdezés nélkül is érti, hogy mi a pálya. Ukrajnát megtámadta egy másik ország. Ez erkölcsileg is elfogadhatatlan, de ha önző módon csak a saját érdekeinket nézzük, akkor is életveszélyes Európára. Senki nem tudja azt garantálni, hogy Putyin étvágyát kielégíti Ukrajna bekebelezése, és nem kapja el a vérszemről elnevezett kórságot, nem trappol tovább és nem érzi úgy, hogy a balti-országok, Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Románia, Magyarország egyfajta – csak az ő beteg agyában létező – Nagy-Oroszország része, ezért neki hazafias kötelessége ezeket az országokat visszafoglalni. Tehát ha csak önmagára gondol Európa, és egyáltalán nem zavarja, hogy éppen a szomszédban próbálnak vérbe fojtani egy nemzetet, akkor is elemi érdeke az uniónak Putyin megállítása. Ehhez tevőlegesen nem tudunk segítséget nyújtani, hiszen Ukrajna nem NATO ország, de fegyvereket tudunk küldeni, amivel az ukránok megvédhetik magukat úgy, hogy csak az ő életük, vérük és áldozatuk kell hozzá, a miénk nem. Amit innen, lényegében kívülről, a biztonságból meg tudunk tenni, az az Orosz gazdaság gyengítése. El tudjuk zárni a pénzcsapok egy részét, így Putyin nem, vagy csak korlátozottan tudja finanszírozni a háborúját. Hogy ez áldozat részünkről? Bizony az.

De korántsem lenne akkora áldozat a magyaroknak, ha becsületes, jó kormányunk lenne. Ami nincs. Biztosan én vagyok a hülye, de sokkal szívesebben húzok plusz két pulcsit, inkább kirakom a grillre főni a kaját a gáz helyett és vállalok egy csomó kellemetlenséget, mintsem eltemessem a gyerekemet, a páromat, tíz körömmel ássam ki a szomszédomat a romok alól, holttestek között bóklászva próbáljak élelemhez jutni. Az a gazdasági káosz, ami Magyarországra telepszik most, nem kötelező velejárója a háborúnak. Ukrajnának vannak más szomszédai is, Európa minden országát érinti a háború kereskedelmileg is, anyagilag is. Mégis egyedül mi produkálunk olyan tüneteket, mintha az utolsókat rúgnánk, azt is éppen Brüsszelbe. Szar kormányzásnak ez az eredménye. Pont.

Konkrétan még nem mondták ki – vagy én maradtam le róla -, de a kormánypárt, Orbán Viktor és a lakájmédia egészének az az üzenete, hogy akkor lenne jó ez a történet, ha Európa és az USA nem segítené Ukrajnát sem fegyverekkel, sem szankciókkal. Akkor az ukránok megadnák magukat – már aki túléli a mészárlásokat -, Putyin győzne, hiszen egy fegyvertelen ország segítség nélkül még ezt a lerohadt orosz hadsereget sem tudná megállítani, és kitörne az áhított béke. Orbán konkrétan ilyen békéről papol hónapok óta. Szoktak időnként nagyon hozzáértő szakik megszólalni a médiában, lassan, tagoltan és hihetetlen empátiával elmagyarázzák, hogy teljesen érthető Putyin háborúja. A fő bűnös tulajdonképpen az USA és a NATO, mert majdnem felvették Ukrajnát a NATO-ba (akkor is, ha nem) és az csak természetes, hogy a jó orosz uralkodó bepánikolt attól, hogy NATO-tag szomszédja lesz, ő szegény csak védekezik. Ugyanezek a megértő urak arról véletlenül sem szoktak mesélgetni, hogy az idiotizmusnak ezen az ösvényén haladva az unió és a NATO-tagállamok miért is ne foshatnák le a rüsztjüket a tudattól, hogy egy atomrakétákkal dúsan felcicomázott ország által eltiport volt önálló állam szomszédai legyenek?

Azt hiszem, Orbán egyedül maradt az unióban a hülyeségeivel. Senki más nem szajkózza olyan szolgai alázattal Moszkva üzenetét, mint a magyar kormány. Ezzel sikerült is elérni, hogy aki eddig még nem, az most ellenünk fordult. Értem én, hogy főként nem az orosz-ukrán háborúról szól ez az egész. Szerintem a vezérmotívum az, hogy kire lehet fogni a brutálisan romló hazai mutatókat, a picsába inflálódó forintot, a szétcseszett gazdaságot, a kéz a kézben elhasaló oktatási- és egészségügyi rendszert. Igazából csupán annyi történt, hogy egyszerre érett be a gyümölcs. Az a gyümölcs, amit a komplett NER oly szorgosan nevelgetett. Most simán lehet persze azt hazudni, hogy Európában csúcsokat dönt az infláció, de Magyarországon dupla csúcsokat dönt. Európában meg kell segíteni az embereket és a vállalkozókat. Magyarországon is kellene, de ez megint nem megy. Szarban vagyunk. Orbán napi bölcsessége is elsült: az embernek el kell döntenie, hogy vagy az egyik, vagy a másik lábára áll. Aha. Szerintem az embernek nem véletlenül van két lába. Meg kellene próbálni azt a verziót is. Sokkal stabilabb.

Na, jó kis cikket írtam, talán még a rádiós produkció hatodik mondatáig is eljutottam. Nem baj. Legalább maradt téma a kollégáknak.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.