Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Az lesz szép, amikor már rég nem Ausztriát, hanem Argentínát kell megelőzni a kanyarban

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nem szeretném, ha szó érné a ház elejét, amiért senkit nem érdeklő ideológiai baromságokkal, konkrétabban az ország, a nemzet szerintem korszakos lealjasodásával foglalkozom, és azon vagyok megrökönyödve, amin nálam sokkal fontosabb emberek is: hogy már megint hogy kerültünk a történelem ennyire rossz oldalára.

Úgyhogy hagyom a francba, helyette nézzük a földhözragadt, tyúkszaros mindennapokat. Ha már a Fidesz-szavazókat úgysem zavarja annyira az infláció, mint mindenki mást, hiszen ha most nem a Fidesz lenne, már nem is élnénk. Nem baj, majd fogja zavarni őket. Mert ugyan az IMF-et kizavarta a kizavaró ember félkézzel, mint az oroszokat, de azt mondják ezek a csúnyák és gonoszok, hogy gazdasági szempontból cudar lesz a jövő év Magyarország számára, a fellendülés egyelőre nem látható a kanyartól, amiben padlógázzal előztünk az ország nagy mesélői szerint. Vagyis tartósan magas marad az infláció, legfeljebb majd azzal lehet elütni a korgó gyomor zaját, amivel Varga Mihály közepesen tehetséges pénzügyminiszter tárcája néhány óra tépelődés után (gondolom, öt órába telt, ameddig Rogántól megjött a sorvezető) elütötte a 20 százalék fölött hasító, már most is 26 éves rekordot döntögető inflációt:

egyedülálló, ahogy megvédik a magyar családokat.

Tudom, hogy vallási propagandával és szómágiával nemigen érdemes racionális alapon vitába szállni, de azért nem lenne haszontalan megtudni, hogy ezt a megvédést mibű számolta ki a Pénzügyminisztérium. Ez nem derült ki két napja se és holnapután se fog kiderülni, mindenki ossza be azt, ami van: a kormány mindenkit megvéd a drágulástól. És ha ez tényszerűen nem is igaz, akkor sincs semmi baj, mert a varázsszó: BRÜSSZEL. A Rogán-féle egyenpropaganda kottájából muzsikáló Varga tárcája ugyanis azt állítja a 20,1%-os infláció kapcsán, hogy „a kormány több eszközzel védi a családokat a háborús inflációval szemben”.

– Az orosz-ukrán háború, az annak nyomán kialakuló energiaválság és az elhibázott brüsszeli szankciós politika egész Európa gazdaságát válságba taszítják. A szankciók a háborúhoz közel eső országokban emelték fel leginkább az árakat.

A magyar kormány Európában egyedülálló módon rezsicsökkentéssel, élelmiszerárstoppal, benzinárstoppal, kamatstoppal, a családtámogatások és a nyugdíjak értékének megőrzésével védi a családokat.

– A kormány célja, hogy a háborús inflációval szemben megvédje a magyar családokat, ezért döntött a rezsicsökkentés fenntartásáról, a benzinárstop, a kamatstop és az élelmiszerárstop meghosszabbításáról.

– A nyugdíjasokat védi, hogy a költségvetés a szankciós válság ellenére is biztosítja az inflációs nyugdíjkiegészítés, a nyugdíjprémium és a 13. havi nyugdíj kifizetéséhez szükséges forrásokat.

– A rekordmagas foglalkoztatás, az alacsony munkanélküliség és a folyamatosan emelkedő bérek is hozzájárulnak a háborús infláció kedvezőtlen hatásainak mérsékléséhez.

Hát igen. Varga Mihályból talán lehetett volna – azt nem mondom, hogy professzor vagy akadémikus, de – egy közepesen tehetséges gazdasági szakember valahol a végeken. De nem lett belőle. Ehelyett egy szánalmas hasbeszélő lett belőle, aki az ország kirívó gazdasági összeomlása idején annyira képes pénzügyminiszterként, hogy minden második sorban felöklendezi, amit Rogán diktál: hogy a kormány semmiről nem tehet, a kormánynak semmihez semmi köze. Akadémikus biztosan nem lehetett volna belőle, mert akkor nem adná a nevét és a pofáját ilyen bicskanyitogató hazugságokhoz. Mert tudná, amit nemcsak professzorok és akadémikusok tudnak: annak, hogy se a kormány, se Matolcsy nem képes lassítani az inflációt, erősíteni a forintot, nem a háború és nem Brüsszel az oka, hanem a kormány és a csörgősipkás jegybankelnök.

Csaba László professzor, aki soha nem süllyedne oda, hogy propagandistának álljon, mint Varga Mihály, szépen elmagyarázta a minap, hogy az infláció nem háborús infláció, a visszaesés nem háborús visszaesés, a gazdasági földbeállás felelőseit a kormány és az MNB körül kell keresni. A megkésett és halovány monetáris intézkedések, a lényegében hiányzó költségvetési lépések és e trágyaszagú kommunikáció, a totális hitelességi válságba került orbánista gazdaságpolitika környékén. És még az se igaz, hogy nem lehetett látni, mi következik abból a GDP-növekedést hajszoló, laza gazdaságpolitikából, amivel uralkodott a NER. Hogy előbb-utóbb mindenképpen nagyon magas lesz infláció, mindenképpen megbomlik a fiskális egyensúly. Mert a kormány ún. gazdaságélénkítő intézkedései kizárólag rövidtávú politikai célokat szolgáltak, és kijelölték a szakadékot az ország számára.

Nem mondom, hogy Varga Mihály olvashatna akadémikusokat, ahelyett, hogy a Rogán-központ cselédjeként visszhangozza a bicskanyitogató hazugságokat. Bár ha így tenne, akkor nem égetné magát azzal, hogy még azt sem tudja, mi különbség a nyugdíjak reálértékének megőrzése és a nyugdíjak inflációt követő korrekciója között. Mert tudná, hogy ha idén összesen 13,4 százalékkal nő a nyugellátások összege, miközben a nyugdíjas infláció még a 26 éves rekordot döntögető inflációnál is nagyobb (21,9%), akkor a nyugdíjasok nincsenek megvédve, hanem szívnak.

Ha Varga Mihály szakember lenne, nem egy minden tekintélyét önként sárba taposó cseléd, akkor nem emlegetné a bojtos ársapkás jótéteményeket egy mondatban a háborús inflációval, tudva, hogy ezekről már jóval a háború kezdete előtt, a választás megnyerése miatt döntött a pártja. Vagyis nem kéne ilyen büszkének lenni arra, hogy már a háború előtt is akkora volt az infláció, amekkora. Nem beszélve arról, hogy minimális önbecsüléssel bíró gazdasági szakember nem döngetné egyébként se a mellét az élelmiszerárstoppal, amikor az élelmiszerek 35 százalékkal drágultak átlagosan egy év alatt, és eszébe nem jutna a rezsicsökkentéssel vagánykodni úgy, hogy a rezsi meg 62%-kal lett drágább.

Jó, nem teszek úgy, mintha ezek a sokévi átlagnál silányabb emberanyagok nem szóltak volna már többször is – ez a legfőbb politikájuk -, hogy egy bő évtizednyi teljhatalom és immár több évnyi rendeleti kormányzás ellenére ők semmiről nem tudnak, semmiről nem tehetnek, ami ebben az országban történik, minden kínra és keservre a válasz a háború, az elhibázott brüsszeli szankciók meg Gyurcsány. Valamirevaló fideszes polgár természetesen egyelőre nekik hisz, nem a pénztárcájának, mert ő úgy tudja, hogy még soha nem hazudtak. Ez valamelyest érthető, mivel ma még nem érzékelnek minden olyan drágulást, amit a termelők már igen, de ami késik az jön: még nagyobb áremelkedés, kereslet-visszaesés, munkahely megszűnés, dominószerű bedőlés.

Szijjártó Péterrel szólva mondhatnám, hogy itt még nagy baj lehet, csakhogy a nagy baj itt nem lehet, hanem lesz. Mert nincs terv, nincs koncepció, csak szócséplés, előre legyártott ótvaros betűhalmazok egymás után hányása, mutogatás és toporzékolás a brüsszeli pénzekért. De a tél a kanyarban van, a rezsicsökkentés összeomlott, és miközben a hanyatló EU valamennyi hanyatló országában  mentőcsomagokat állítanak össze a kormányok, itt egy évtized után először már a fizetések sem képesek lépést tartani az inflációval. Közeledik a pillanat, amikor a fideszes magyar családok is érezni fogják Varga Mihály és bandája védelmét. Az évtizedes rabszolgasorsba döntés elviselhetetlen könnyűségét. Akkor kell majd hálát adni a jóságos kormánynak a megvédésért. Mert végül is a pénzügyminiszter úrnak és tárcájának egy dologban feltétlenül igaza van: szó szerint egyedülálló, amit művelnek. Nyomorba dönt, belelök a szakadékba, de egyedülálló. Európa boldogabb felén nem véletlenül nem kapkodtak ezekért a megváltó ötletekért. Az lesz szép, amikor nem Ausztriát, hanem Argentínát kell megelőzni a kanyarban. Pedig…

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.