Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Azt nem Putyin bombázta le, hanem Orbán Viktor

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Napsugaras szép reggelt, nyugis napot kívánok mindenkinek! Az euró még nem ütötte át a 430 forintos plafont, de egészen emberesen haladunk. Tegnap reggel kijött a KSH új inflációs jelentése, ott győzelemről lehet beszámolni. Szorgos munkával, kitartással és hozzáértéssel sikerült átlépni a 20 százalékos álomhatárt (az uniós átlag 10 százalék lett) úgy, hogy az ársapkák nem fékezik ugyan, de legalább leplezik a tényleges inflációt. Külön jó hír, hogy az élelmiszerek áremelkedése 35,2 százalékot ért el, ezen belül az alapélelmiszerek – tej, tojás, kenyér, sajt, száraztészta – 60-75 százalékkal drágább az egy évvel ezelőttihez képest. Főként, ha azt is megcsodáljuk, hogy a háztartási energia átlagosan 62,1 százalékot ugrott így két lépésre a téltől. Ha az ember ehhez belepillant a legolvasottabb internetes portál napi híreibe a várhatóan horror áron kapható sóról és az árduplázó vécépapírról, máris elgondolkodik azon, hogy jó lenne felíratni valami idegcsillapító gyógyszert. Ha sikerülne bejutni az orvoshoz és ha futná gyógyszerre. Van azért jó hír is. Az áfabevétel is gyönyörűen növekszik, biztos jut pár sportversenyre, támogatásra a multiknak és a multikulti mészárosoknak. A másik jó hír, hogy eddig még nem kellett fűteni – nálunk legalábbis még nem volt rá szükség -, de ez hamar el fog múlni. Nem csak nekünk, a Fidesz szavazóbázisának is. Ezer szerencse, hogy sikerült megemelni a drágaszépminiszterelnökúr és az ő minisztereinek a fizetését, mert most aggódhatnának.

Ott tartunk, hogy már az alapítványokba tuszkolt egyetemek is beszálltak a rezsiharcba. Egyszerre jutott eszükbe, hogy lemondanának ők a nekik juttatott támogatás egy részéről, mert háborús infláció és ilyesmi van, ez a minimum, amit megtehetnek a nemzetért. Erről nekem azok a laptulajdonosok jutnak eszembe, akik szintén önként dobták be a KESMA-ba a cuccot, mert az majd jó lesz mindenkinek. Ha jól gondolom, tényleg itt van az ideje a padlássöprésnek, legalábbis sok jóra nehéz számítani annak láttán, hogy népünk bölcs vezére kihirdette a nyilvánosság előtt: Oroszországnak nem Ukrajnával, hanem az USA-val, konkrétabban talán egyenesen Donald Trumppal kell béketárgyalásokat folytatnia. Én eddig nem is tudtam, hogy Putyin az USA-t támadta meg. De nem baj, jó az úgy, ha egy lerohant ország feje fölött intézkednek a nagyok. Az az aprócska bibi, hogy egyszer véget fog érni ez a háború, Ukrajna változatlanul a szomszédunk marad, a kárpátaljai magyaroknak pedig továbbra is ott kell élniük. Nem lesz könnyű magyarnak lenni, az a gyanúm.

Az új uniós költségvetési ciklusban is jól, hasznosan és jövőbe mutatóan használná fel a forrásokat Magyarország – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az Oktatási Hivatal Digitális átállás, nem formális tanulás című konferenciájának sajtótájékoztatóján kedden Budapesten. (MTI)

Rétvári Bence volt a megszólaló. Nekem semmi kétségem nincsen, egészen biztosan jól, hasznosan és a jövőbe mutatóan használnák ők fel, csupán az a kérdés, kinek a hasznáról és jövőjéről van szó. Mert az nem teljesen mindegy. Ahogy az sem igazán mellékes, hogy állítólag a kormány előrehozná a pedagógusok béremelését, így nem 2028-ban, hanem már 2026-ban elérné a tanárok fizetése a diplomásbér 80 százalékát. Több baj van ezzel, ebből az egyik, hogy 2026 négy év múlva lesz, arra pedig nincsen garancia, hogy négy év múlva Orbán-kormány is lesz. Ám sokkal rémisztőbb, pofátlanabb és mellbevágóbb az, hogy ezt a kormány Brüsszelben mutogatja papírra leírva. Nem ám a pedagógusok képviselőivel beszéli meg. Nincs olyan tagja a kormánynak, aki oda merne állni eléjük és elmondaná, mit terveznek. Rájuk nem tartozik, akikről szól. Velük nem beszélnek, akikkel kellene. A kormány Brüsszelben fogadkozik, miközben itt fenyegeti, zsarolja és kirúgja a pedagógusokat. Tejszínhab a szaron: Brüsszel követelte ki, hogy a magyar kormány előbb emelje a magyar pedagógusok bérét, ne majd hat év múlva. Nem gyönyörű? Szerintem is.

Több portálon hír az – jó, általában az összes portálon ugyanazok a hírek vannak -, hogy egy felmérés szerint a fideszes válaszadókat nem zavarja annyira az infláció, mint a többieket. Ez remek, de a forint gyengülése miatt bátran aggódhatnának egy kicsit. Tudom, ők forintban kapják a fizetésüket vagy a nyugdíjukat, forintban fizetnek a boltban, már miért érdekelné őket az euró vagy a dollár árfolyama. Elmagyarázom. Lassan mondom, hogy ők is értsék. Ha más nem, a villany és a gáz ára őket is érinti. Nem csak a fűtésben, ha egy sötét igluban laknak a körfolyosón, akkor is vesznek időnként kenyeret, fagyasztott halat, valamit. Áram, üzemanyag, gáz mindennek az előállításához, feldolgozásához, szállításához kell, beépül az árba, ezért drága minden. Namost. Képzeljük el, hogy elkezd csökkenni a világpiacon az energiahordozók ára. Egy egységnyi energia húsz százalékkal kevesebb dollárba kerül, mint egy hete. A magyar állam dollárban fizet az energiahordozókért, tehát dollárt kell vennie, mint ahogy nekünk eurót kell vennünk, ha külföldre utazunk, mert a forintot csak mi szeretjük nagyon mások nem. No, ha az energiahordozók ára csökken húsz százalékkal, de a magyar forint dollárhoz viszonyított árfolyama romlik 25 százalékkal (most valami ilyesmi történik), ezért az állam 25 százalékkal több forintot kénytelen adni a dollárért, akkor nekünk nemhogy olcsóbb lesz a fűtés vagy a kenyér 20 százalékkal, hanem drágább lesz 5 százalékkal. Értjük mi? Még csak: a forint árfolyamát nem hetente sorsolják, az általában a kormány és az ország teljesítményét, megbízhatóságát, fejlődési potenciálját mutató irányszám. Azt nem Putyin bombázta le, hanem Orbán Viktor.

További szép napot, bort, búzát, békességet és ilyesmiket! Mi szokás szerint hamarosan jövünk vissza az első beszólással.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.