Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Az állami fenntartású intézmények rohadjanak csak szét, a kormányt ez nem érdekli

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

2021-ben a rendszerváltáskori privatizációhoz mérhető nemzeti vagyont adott ki az állam kezéből az Orbán-kormány. A több ezermilliárdos összértékűre becsülhető vagyontárgyakat ingyen kapták meg nagyrészt Fidesz-közeli figurák által vezetett vagyonkezelő alapítványok, amelyek ettől kezdve rendelkezhetnek a magyar egyetemek mintegy 70 százalékával, a legfontosabb országos kulturális intézményekkel, prémium ingatlanokkal, kastélyokkal, valamint milliárdos vállalati részvényekkel. A kétharmados törvénymódosítással a kormányközeli hálózat befolyását a korábbi állami vagyon felett egy jövő évi ellenzéki győzelem esetén is biztosították.

Hogy ez most miért is fontos? Azért, mert ahogy azt a HVG megírta, újabb ajándékot kapnak az alapítványi egyetemek állami támogatás formájában. A legnagyobb pluszösszeg a „nem állami” vagyis közhasznú alapítványba kiszervezett egyetemeknek jut: a gazdaság-újraindítási programokból 123 milliárd forintot, a Központi Maradványelszámolási Alapból pedig további 2,5 milliárdot kapnak főleg működési, kisebb részben felhalmozási kiadásokra. Ezek az alapítványok korábban elképesztő pénzeket kaptak, és igen komoly mennyiségű ingatlant adott át számukra a kormány ingyen és bérmentve, amelyeket egyébként akár el is adhatnak, a pénzt pedig saját magukra költhetik. De úgy tűnik, ez sem elég, hiszen 123 milliárd forintot átcsoportosítanak a számukra egy olyan időszakban, amikor minden forintnak lenne helye.

Az állami tulajdonban lévő ELTE vagy a budapesti Műegyetem egy petákot sem kap, miközben ők is küzdenek az emelkedő rezsiszámlákkal. De rajtuk keresztül nem lehetne ezer milliárdokat kilopni a költségvetésből, hiszen nekik el kell számolniuk a számukra adott támogatásokkal, míg az alapítványi egyetemeknek nem. Nem véletlen, hogy ezt a rendszert találta megfelelőnek Orbán ahhoz, hogy megújítsa a közoktatást, hiszen elmondása szerint külföldön is azért olyan nagyszerűek a nevesebb egyetemek, mert nem állami fenntartásban vannak. Igen ám, de kicsit más az, hogy donorok finanszírozzák az egyetem fenntartását – Yale, Harvard, stb. – meg megint csak más, ha a kormány milliárdos ingatlanokat ad oda ezeknek a kiszervezett egyetemeknek, ahol is fideszes tagok ülnek a bizottságokban, akik pártpolitikai parancsokat hajtanak végre.

Itt megint csak arról van szó tehát, hogy a kormány újabb 123 milliárd forintot kíván kvázi tisztára mosni azáltal, hogy azt alapítványoknak „ajánlja” fel. Eközben viszont hagyja lerohadni az elviekben az ő fenntartása alá tartozó egyetemeket, amelyek már azt sem tudják, hogyan spóroljanak úgy a számláikon, hogy ne legyenek kénytelenek adósságcsapdába kerülni. A mai napig nem tudni, hogy pontosan mekkora közvagyont osztott ki magának a Fidesz, de vélhetően a korábbi székházeladás ehhez képest ártatlan gyermekcsíny volt. Elég csak megnézni az évtizedek óta fideszes fellegvárnak tekinthető Debrecent, amelynek egyeteme illetve az azt kezelő alapítvány például összesen 470 (!) különböző állami ingatlant kap meg ingyen.

Nyilván a magyar közoktatás színvonalának javítása a cél, nem pedig az, hogy haveroknak osszanak ki elképesztően értékes ingatlanokat. Persze, hogyne. De annak idején arról is szó volt, hogy ezeknek az alapítványoknak nem lesz szüksége semmiféle állami támogatásra ezentúl, hiszen képesek lesznek fenntartani magukat a meglévő ingatlanjaikból és egyéb, az állam által nekik ajándékozott területekből. Nos ez egészen eddig volt igaz, hiszen valami történhetett, vagy esetleg arról van szó, hogy semmiféle segítségre sincs szükségük, egyszerűen csak erre hivatkozva kapnak olyan pénzeket, amelyek aztán szépen eltűnhetnek magánszámlákon. A kormány viszont kétharmados többséggel azt tesz, amit csak akar, senki sem mondhatja meg nekik, hogy amit tesznek az törvénytelen. Nem mellesleg a törvényeket is ők írják, tehát csak az törvénytelen, amire ők maguk is azt mondják, hogy törvénytelen. Magyarországon az államvagyon szétlopása nem törvénytelen, az minden esetben az itt lakók érdekeit szolgálja még akkor is, ha ezzel ők mondjuk nem értenek egyet. Nem az állami fenntartású intézményeknek kell most segítséget nyújtani, hanem azoknak az intézményeknek, amelyek nem az elmúlt években több száz, ha nem ezer milliárd forint értékben adott támogatást a kormány.

Lehetne egy jót nevetni ezen az egészen, ha nem az ország sorsa múlna most ezen. Mert 123 milliárd forint egy olyan évben, amikor tényleg minden forintnak helye lenne, egyszerűen nem vehető félvállról. Amikor konkrétan oktatási intézmények tucatjaiban fagyoskodhatnak a diákok, mert a kormány így próbálja spórolásra rávenni ezeket az intézményeket, akkor igenis fel kell emelni a hangunkat egy ilyen igazságtalanságot látva. Orbán úgy véli, hogy a haverok pénztárcájának kitömésére, vagy a Vodafone felvásárlására vannak százmilliárdok, de a rezsiárak emelkedése miatt küszködő önkormányzatok kisegítésére nincs? Milyen vezető az, aki a sajátjai kisegítésén kívül semmi másban nem érdekelt? Persze a kérdés költői, hiszen Orbán soha sem azért tepert, hogy hogyan tehetné jobbá az emberek életét, csupán az foglalkoztatta, hogy hogyan biztosíthatja be a hatalmát további évtizedekre. Amikor tehát mondjuk valaki az ELTE épületében fagyoskodik, akkor gondoljon arra, hogy a közpénzekkel kitömött, alapítványi egyetemeken ilyen problémákkal nem kell küzdeni. Arra van pénz, amire Orbán akarja. Ez ennyire egyszerű.