Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Meglepkék

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Facebook/Novák Katalin

Van ilyen szó, esküszöm! Nem pont A magyar nyelv értelmező szótárában, de hát az is mikori már?!… Hol van a mai nyelvhasználat a 40 évvel ezelőttitől? Csoda-é, ha a különböző generációk alig értik egymás szóhasználatát? Mit csinál az a rengeteg nyelvtudós, akadémikus azonkívül, hogy a nyelvét lóbálja, ha a kibővített Palkovics László eligazítást tart? Hol maradnak a kortárs lőrinczelajosok, a grétsylászlók?!…

A magyar nyelv randább állapotban van, mint a magyar demokrácia – ezt leszögezhetjük.

Rendicsek, lehet hogy annyira mégse – de nekem ez is fáj!

A „Meglepkék” egy élményajándékokat kínáló webbolt neve. Rögvest szíven ütött, amint belebotlottam. Kicsit korcs, kicsit értelmetlen a szó, de a miénk! Értékeljük a tulaj nyelvújító szándékát, majdhogynem költői merészségét – ettől ő még lehet jó emberi erőforrás!

Viszont az ajándékokról eszembe jutott egy másik portéka, a politikai. A Novák Katica. A mi köztársasági elnökünk az Alaptörvényben rögzített jogait és kötelezettségeit nagy ívben mellőzi, szeret gondolkodás nélkül és kritikátlanul aláírni, azaz pontosan azt teszi, amit utóbbi elődeitől is elvárt az valódi El Presidente. Innen származik a mondás is: Áll mint Katiban a nyereg!

Fényes jövő áll előtte – és setét a magyarok előtt. 

Ámde van egy szokása a Drágának, ami nem volt túl jellemző a korábbi államfőinkre. Köztársasági elnökasszonyunk eddigi rövid ámokfutása során – a pazar öltözködése mellet – a remek ajándékaival szerzett hírnevet magának. Szeret ajikat adogatni, na. Szép szokás, kifejező, nincs ebben semmi kivetnivaló. Nem Fényvillamos az, hogy csak Karácsonykor járjon – gondolhatja. Kicsit meg is kell védenem e tekintetben, ha nagyon nem is.

A heveny élcelődésre okot nem, de alkalmat igencsak szolgáltatott a kiszivárgott hír, mely szerint Novák Katalin a prágai útja alkalmából halászlevet vitt ajándékba Zeman cseh elnöknek. Amit ott legott szervíroztak is, a Moldvára (Vitava) néző palotában! 

Még annyi rosszindulatot, ami akkor megnyilvánult össznépileg!… Mégis mit vitt volna szuvenírnak, a Halászbástyát?!….

Amint az Instán előre beharangozta, Ferenc pápának „szeretettel átszőtt” papi stólát vitt a Vatikánba – melyet a mindenre kapható Erdő Péter soron kívül meg is áldott. „A stólában képletesen ott van Magyarország, hiszen a motívumok a legismertebb kalocsai, békési szűcs, nógrádi palóc, matyó, sióagárdi és az úgynevezett úri díszítés világát tükrözik.” – írta a magánaudiencia előtt. Annyira hazaffyas!…

A kosárlabda-rajongó szerb elnöknek, Aleksandar Vučićnak (szerb cirill írással Александар Вучић, magyar átírással Alekszandar Vucsity) az Euroliga—győztes Sopron Basket kosarasai által aláírt labda, valamint a magyar csapatba átigazolt szerb Jelena Brooks aláírt meze volt a meglepi. Vagy a meglepke – már magam sem tudom!… Az nem derült ki, Őnagysága is aláírta-é ezeket a tárgyakat véletlenül – elvégre akár csukott szemmel aláír bármit, ami a keze ügyébe kerül. Ebben máris nagy gyakorlatra tett szert. Az sem publikus, kosarat kapott-é – ha másként nem, vivőanyagként – a belgrádi főmufti.

„Diplomáciai ajándékot választani mindig izgalmas feladat. Mikor megtudtam, hogy Borut Pahor a szlovén elnök úr is Milák Kristóf rajongója, megkértem bajnokunkat, hogy dedikáljon neki egy úszósapkát, és ezt vittem ajándékba.” írta Novák. Nagy dolog a mértékletesség, elvégre akár úszómedencét is vihetett volna! Annak nagyobb lett volna a hírértéke!

Kató elnöknő látogatást tett a koszovói MH KFOR-misszió táborába. Az állománygyűlés végén ajándékot adott át a szolgálatot teljesítő katonáknak. Sajnos nem tudni mit, talán a magyarok köszönetét az áldozatos szolgálatukért? Vagy esetleg a futócipőjét? A véletlenül nyilvánosságra került fotók tanúsága szerint ugyanis a köztársasági elnök együtt futott a katonákkal, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel és Ruszin-Szendi Romulusszal, a Magyar Honvédség parancsnokával. (Sose fogom tudni megjegyezni ezeket a háromnevűeket!)

Erről én két dolgot gondolok. Egy politikusnak szégyen a futás, de adott esetben nagyon hasznos lehet. Épp ezért, nem lehet eleget gyakorolni! Másfelől: miféle játszma folyik a háttérben, hogy fennen pampogják a fejeseink, hogy Ukrajnába nem veszünk részt fegyveres misszióban – miközben több más országban is teljesítenek küldetést a katonáink?!…EUFOR (Bosznia-Hercegovina), MH IKBK (Irak), stb.

Mimagyarok juszt sem avatkozunk bele az orosz-ukrán „konfliktusba”, még akkor sem ha minden más európai ország igen. Miért is tennénk!…Még azt illetően is fenntartásaink vannak, ha csak a békét kellene ott fenntartani.

Na és a NATO-tagság, az semmire sem kötelez?!… Ha majd netán minket rohanna le valamelyik nagy(obb)hatalom, akkor majd nem kelne el a külső segítség?!…

Nem maradhatott titokban az sem, hogy a villámlátogatásra odaérkezett Novák Katalin magassarkú cipőket ajándékozott a hevesi Karácsond községnek. Egy pirinyó élelmiszerbolt előtt volt a gyűjtőhely, oda rakta le a cuccot amit magával vitt. Erre rossz nyelvek rögtön rávágták: a sárban caplató helyiek egy járdának jobban örültek volna! Ebből is láthatjuk: nekünk semmi sem elég, nem értékeljük az apró gesztusokat!

Arról semmi hír, hogy a brutális fideszes fülfüggőit és az OV-22-es baseballsapkáját is elajándékozta-é már valamelyik segélyszervezetnek – vagy a szekrény mélyén tartogatja azokat az ínségesebb időkre?…

Tudunk olyan elnöki összeröffenésről, ahol az ajándékozás gondolata – feltehetőleg – fel sem merült. A bukaresti kiruccanásra gondolok. Nyilván nem volt ok nélküli a rideg fogadtatás és purparlé a szász származású, ám a kisebbségi jogokkal mégis hadilábon álló Klaus Johannisnál. Az orosz-ukrán háború első percétől Románia megingathatatlan oroszellenes – és Ukrajnát támogató – külpolitikát folytat, a transzatlanti és EU-s fősodor többi államához hasonlóan. 

A románok különben is már megkapták ajándékba Erdélyt, úgy hogy többre ne nagyon ácsingózzanak! Mi egyelőre kitartunk a visszataszító kétkulcsos viszonyulásunk mellett. Közben persze országszerte zúg a volgai propaganda, dübörög a szankciókat okoló parasztvakítás. Amint Katinka mondotta az ENSZ-ben: „Nekünk, a világ vezetőinek nem a háború megnyerését kell célul kitűznünk, hanem a béke helyreállítását!”…

Sunyi, álnok, hazug, agresszorpárti szöveg. De legalább nem verte az asztalt a cipőjével – a magassarkúval -, mint anno Nyikita Szergejevics Hruscsov elvtárs! 

Mellesleg említem: ha már Amerikába ment, köztársasági elnökünk – a világ egyik vezetője! -,  meglátogatta egykori iskoláját is Los Angelesben, ahova 15 éves korában járt. A régi idők emlékére, ott menten görkorira pattant és begurult az intézménybe. Annyira szívszorító, nem?

Ennél már csak az ablakpucolása volt könnyfakasztóbb!

Jutalmat kap tőlem az, aki felmutat még egy olyan államfőt a világban, aki hivatali ideje alatt – bármely apropóból – görkorcsolyán közlekedett!…

Ami pedig a szankciókat illeti, lássunk már tisztán kicsinyég. Röviden mondom, hogy a nyáj is megértse. Az energiahordozókra kivetett szankciók még csak a láthatáron vannak. Egy részük decembertől, a többi 2023. januárjától lép érvénybe. Ám miránk egyik sem fog vonatkozni, egyelőre. A gáz importjára nem létezik semmiféle szankció. 

A ruszkik ugyan taktikai megfontolásból már drágán mérik a gázt Európának, de mi ötször olcsóbban kapjuk, ugye, pockos?!… Az áramot meg magunk termeljük meg, elegendő mennyiségben. Továbbá, az EU semmilyen olyan – majdan életbe lépő – szankciót nem hozott, amely indokolná vagy magyarázná az élelmiszerárak drasztikus – esetenként 100 %-os emelését. Azokat a diktatúra – és annak klientúrája – fenntartásának költségei indokolják. Az EU-források elapadtak, a gazdaság a béka segge alatt szárnyal – ezért kell pengetnünk az extra zsét a boltokban. Nem a szankciók, hanem a 13. éve tartó kormányzati impotencia és mohóság az életünk megrosszulásának oka. 

Köztársasági elnökünk a családtagjait is szem előtt tartja. Lánya például – aki szintén Kata – a 14. szülinapjára az Ország Tortáját rendelte meg, amely cukor- és gluténmentes volt és a szegedi Virág Cukrászdában készült. 

Nem irigyeljük mink senkitől a tortát – mégha éppeg tort is ülünk a régi kenyérárak fölött!…

A Facebook-oldalán arról is beszámolt, mily kedves ajándékot kapott a Corvinus instruktoraitól az egyetem tanévnyitó ünnepségén. Az államfő a férjével, Istvánnal pulóverekkel lettek gazdagabbak! Attól a diákszervezettől kapták, amelynek korábban maguk is tagjai voltak. Ott estek egymásba, lélekben azóta is ehhez a közösséghez tartoznak.

Belegondolok, beh’ jól jön ez a pulcsi a kedves Elnökasszonynak, amikor majd a 18 fokosra fűtött elnöki palotában, az arcára fagyott közismert vigyorával lelkesen aláír. Vagy amikor odahaza, az elnöki kulipintyóban a népességgyarapítás hazafias kötelezettségének tesznek eleget a spórolásilag gyújtólángon pislákoló FÉG konvektor előtt. Jó az ilyesmit elképzelni!…

Amikor Köves Slomó (az óbudai zsinagóga ortodox rabbija, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezetője) és családja otthonába látogatott, Novák Katalin megtudta: a Tóra a ros hásánát a „sófárfúvás napjá”-nak nevezi és az ünnep központi micvája a sófárfújás meghallgatása. Ennek kapcsán a vezető rabbi egy ajándék sófárt nyújtott át az asszonyságnak.

Első női elnökünk ugyan csak egy kis elismerést várna viszonyzásul magának és a Főnijének, de többnyire nyilván nem távozott üres kézzel semelyik rezidenciából – mégha ezt többnyire nem is veri nagydobra. Jut-é hát eszébe, hogy a világtörténelem legértelmetlenebb és soha senki által be nem tartott hazai törvénye értelmében fő szabályként a NAV-nak be kell jelenteni és illetéket kell fizetni a kapott, 150 000 HUF értéket meghaladó ajándékok után? Csak mondom, a sok kormányaddikt libanc tájékoztatása kedvéért. Bejelentéseiket az AVBA nyomtatvány kitöltésével is megtehetik.

De ezt a törvényt nem a szóban forgó elnök írta alá – úgy örökölték. Örökölt törvények után pedig nem kell adózni. 

Helyében én attól is tartanék, hogy a vagyonnyilatkozatok költészeti műfaját – a bűzokádó „Brüsszel” elvárásainak megfelelően – vissza kell állítani. Nem maradhat újból titok alatt, ki mit kapart össze – legyen az akár ajándék is. Zsenáns, nagyon zsenáns az ekkora arcvesztés!

Csiripelik a madarak, hogy Köztársasági Elnökünk az ajándékkavalkád átláthatósága és szabályozása érdekében külső tanácsadót foglalkoztat Dr. Eőry Ajándok személyében. A kiváló orvos és természetgyógyász sajnálatos módon már két éve elhunyt, de ez kit zavar?!..

Amit nálunk odafönt eldöntenek, az úgy is lesz – ha fene fenét eszik, akkor is!…

Pandula Dezső

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.