Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A rezsim megkérdőjelezhetetlenül a helyén van, amíg nincs ki megkérdőjelezze 

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Kulturált jóreggelt kívánok mindenkinek! Főleg annak a mindenkinek, aki még ezekben a túl régóta tartó, ámde egyre ocsmányabbra forduló történelmi időkben – amikor az árak tekintetében már utolértük Európát, minden más tekintetben még a kanyar sem látszik, nemhogy előzni tudnánk – is ragaszkodik a kultúremberi méltóságához. Mert azt talán nem lehet elvenni tőle akkor sem, amikor a hatalmi önkény sáros bakancsa, az MSZMP rosszemlékű maradványainak, vénülő, kamudemokrata elvtársainak szöges bakancsa két tisztességgel kapcsolatos moralizálás között a nyakukon tapos. Aki hatalmon van, annak igaza van, akit egyszer, kétszer, háromszor megválasztottak az ország vezetésére, azt csinál, amit akar jeligére.

Persze nem könnyű az embernek a kulturált, békés, civilizált fejét feligazítania a nyaka fölé, miután 2022-re, az elsumákolt, de mégiscsak megtörtént rendszerváltás után több mint három évtizeddel, az ezeréves magyar történelem legsikeresebb évtizede után ott tartunk, hogy diákok próbálják megakadályozni, hogy az alulfizetett, a regnáló hatalom által alattvalóként kezelt tanáraikat ne rúgja ki az egyébként a saját népét általában is alattvalóként kezelő regnáló hatalom, miközben úgy áll a helyzet a világszínvonalú magyar oktatásban, hogy már így is a testnevelés tanár tartja a kémia órát, mert a ha még nem rúgták ki a kémia tanárt, vagy nem kapta meg a tankerület egyenjanicsárjának egyenfenyegető levelét, és nem szállt inába a bátorsága, akkor önként mondott fel. Mert valamiből élni kell, ha nem is vagyontalan miniszterelnöki színvonalon, és mert a tanári fizetés sok esetben még a hétszer olcsóbb gázfogyasztás kifizetésére is alig futotta.

Úgyhogy ahelyett, hogy úgy döntenénk, hogy az általános világvége előtt felkötjük magunkat, mert már a Pilóta keksz is hiánycikké avanzsált, a pedagógusok világnapján beszéljünk mindenek előtt erről. A tévedés jogát fenntartva, szerintem az elnyomórendszerváltás hajnalán nem sokan fogadtak volna arra, hogy 2022-re megérik, hogy a kommunistaellenes, szovjetellenes, vagy legalábbis ebből a legendából lényegében mai napig jól élő egykori fiatal, politikai sakálnak állt műanyagdemokraták visszarugdossák az országot Moszkva kebelére. Vagy hogy 426 forintos történelmi euróárfolyam mellett a miniszterelnök nem lemond, ahogy miniszterelnököknek a forint taknyon csúszása idején kellene szerinte, hanem mintha a valóság nem létezne, előveszi a migránsokkal való riogatás 2015-ben és azóta néhányszor már bevált, de annál hamisabban recsegő lemezét, mert hátha most is jó lesz az. És hogy közben közjogi méltóságként jegyzett kollégiumi lábszag-, cinkos- és bűntársa az ország szellemi, erkölcsi és anyagi nyomorba döntésében – aki nem mellesleg havonta közel két és fél millió forintot visz haza nettóban, aminek a bruttója alighanem a 3,5 milliót súrolja -, erkölcsi előadást tart arról, hogy az a pályakezdő pedagógus, aki 2022-ben havonta bruttó 312 ezer forintot keres, és még nem kötötte fel magát, hanem szeretné emberhez méltó bérből gyakorolni a hivatását, az nem a tisztességes alattvalók pedagógusok közé tartozik. Vagyis nem elég, hogy a világtörténelem legsikeresebb kormányának 12 év kevés volt ahhoz, hogy a szocializmus elcseszett bérstruktúrájával valamit kezdjen, hanem a szocializmusra (lásd még: Brüsszel, baloldal, és mindenki más, aki nem ők) mutogat és sértegeti, alázza, gyalázza a tanárokat. Ha nem a rovott múltú rendőrminiszter rúg beléjük, akkor az ellenzéki pártokban politizáló nőket kettes személyi számmal illető, a Fidesz politikai ellenségeinek magyarságát folyton megkérdőjelező, a házelnöki hatáskörén önkényesen túlterjeszkedő frusztrált bajszos közjogi méltatlanság méltóság. Ha meg egyik sem ér rá, akkor az ügyeletes tankerületi végrehajtó és rezsimcsicska rázza az öklét feléjük.

Nem tudom, hogy az említett évtizedes sikertörténet fényében mennyire normális, hogy 2022-ben a pedagógusok világnapján a pedagógusok nem kipihenten, elégedetten, elszántan, mosolyogva mennek be a tantermekbe tanítani, a legjobb tudásuk szerinti legjobb tudást átadni a diákjaiknak, hanem azok közülük, akik már nem hajlandóak lehajtott fejjel sunnyogva eltűrni a saját megaláztatásukat, élőlánccal, hídfoglalással, sztrájkkal lesznek elfoglalva országszerte. Nem, nem örömükben, hanem kényszerűségből. Azért, mert a kormány kiművelt emberfők iránti mélységes megvetésének egyértelmű bizonyítékaként most éppen egy rosszarcú rendőrminiszter gondjaira bízott oktatási rendszer egyszerűen soha nem volt, és most sem prioritás a rosszarcú hatalomtechnikusok kormánya számára. Mert a versenyképes oktatás veszélyt jelent minden populista, autoriter, a korrupcióval szoros kapcsolatokat fenntartó rezsimre. Pont az a cél, hogy ne legyen színvonalas oktatás, hogy a jövő generáció tagjai maradjanak a funkcionális analfabetizmus foglyai, akik versenyképes tudást nyújtó középiskolai, egyetemi tanulmányok helyett az élet iskoláját járják ki bukdácsolva, kiszolgáltatottan, akik másokon keresztül gyakorolják a gondolkodáshoz való jogukat, akiket tetszőlegesen lehet manipulálni, propagandával ájultra zsibbasztani, akiknek bőven elég a szakmunkás minimálbér is ahhoz, hogy mindig pontosan tudják, hogy kit kell gyűlölni és hova kell behúzni az ikszet négyévente.

Hogy mennyire normális is ez a 21. században egy papíron még európai uniós tagországban? Semennyire. Abnormális, perverz és tragikus. Ezért egyfelől egyetértek Bödőcs Tibor kivételes, világszínvonalon alkotó magyar humoristával abban, hogy nem lehet egy egész társadalomból hollikpistákat, fodorgáborokat, MSZP-elnököket nevelni, amíg vannak olyan tanárok, mint Palya Tamás. Másfelől az a baj,  hogy ezeket a Palya Tamásokat takarítja el éppen az útból a társadalmat hollikpisták, némethszilárdok vagy kósalajosok szintjére amortizáló kormány azért, hogy holnaputánra egy egész társadalomból hollikpistákat neveljen. Hogy a farkasörsökről ne is beszéljünk.

De, beszéljünk róluk két szó erejéig, mert így ér össze ez az abnormális, perverz és tragikus történet. A távolban vigyorgó simonkagyurikkal és völnerpalikkal. Miközben Palya Tamást azért rúgják ki a tanári állásából, mert a saját önbecsülése melletti kiállással egyszersmind példát mutat a diákoknak abból, hogy mit jelent és miért fontos öntudatos, felelős polgárnak lenni, a taknyos, fogalmatlan, semmilyen tapasztalattal, kizárólag politikai kapcsolatokkal rendelkező, egyszerű kérdésekre épkézláb mondatokban válaszolni képtelen, de egyik jól fizető közpénzállásból a másikba ejtőernyőzött ex-szóvivőnek, Kocsis Nembuzeráns Máté pártfogoltjának bejön az élet: Rogán Bűnöző Antal rábízta az összes polgári titkosszolgálat felügyeletét. Kell ehhez mérhető, kézzelfogható szaktudás, szakmai tapasztalat? Nem kellett. Egy dolog kell, ugyanaz, amit a rovott múltú és jelenű korrupció kormánya elvár az egész társadalomtól is: alattvalói lojalitás. Azt írja az újság, hogy Farkas Örsnek (ennyi erővel lehetne akár Hollik Pista is vagy egy kaktusz vagy egy kecske) nincs tapasztalata belügyi területen. Helyesen ez úgy hangzik, hogy Farkas Örsnek semmilyen területen nincs tapasztalata, kivéve a tányér-, talp- és seggnyalás területét. Ahol a szakmaiság, a valamihez értés csak a bajnak van. Minden nap ezt tolja a pofánkba a rezsim, ezt üzeni a tanároknak, a diákoknak, mindenkinek. Hogy erről szól az ország, nem kell ide egyéb. Itt mint minden, egzisztenciális bizonytalansággal nem járó pozícióban semmihez nem értő, de a végtelenségig lojális káderek, a valakinek a valakijéből lett senkik pöffeszkednek, mert ez a dolgok menete. Akiknek az áldásos semmihez nem értése mellett szépen lerohad minden, de a lényeg, hogy a hatalom megkérdőjelezhetetlenül a helyén van, mert nincs ki megkérdőjelezze.

Ezért van az, hogy nemhogy megúszta az előzetes letartóztatást, de gyalázatos véget ért politikusi karrierje után máris ügyvédként praktizál a súlyos korrupciós ügyben érintett, súlyos kenőpénzes zacskókkal közlekedő Völner Pál. Meg ezért van az is, hogy a 32 társával bűnszervezetben elkövetett különösen nagy értékű, milliárdos költségvetési csalás után Simonka György lazán alpolgármester lehet. Lazán, röhögve. Abszurd, perverz és tragikus, de ez a helyzet. Ezért kellenek Farkas Örsök, és nem Palya Tamások. Addig jó, amíg nincs ki megkérdőjelezze az önkényuralmat, mert addig az önkényuralom megkérdőjelezhetetlenül a helyén van. Ameddig többen vannak a semmihez nem értő, szolgalelkű hollikpisták és farkasörsök, mint a Palya Tamások, addig ők nyomják bele a sárba azokat, akik esetleg felemelik a fejüket. És addig alighanem biztosan többen lesznek a hollikpisták és farkasörsök, ameddig az oktatás nemhogy nem nemzeti ügy, de egyenesen a kormány megvetésének, gyűlöletének egyik kiemelt céltáblája. Pedig magára valamit adó, gondolkodásra képes, öntudatos társadalom már rég felállt volna a fotelből, amikor az első tanárt kirúgták.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.