Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Döntsük már el, Európa motorja vagyunk, vagy egy szegény állam?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A válsággal kapcsolatban felrótta, hogy nincs közös uniós pénzügyi alap a vállalatok megsegítésére. Szerinte látszik, hogy a gazdagabb országok óriási pénzekkel tudják segíteni a saját cégeiket, de a szegények erre képtelenek. „Ez a kannibalizmus kezdete az Európai Unióban, ez meg fogja bontani az európai egységet.”

Ezek Orbán Viktor szavai, aki lényegében pont az ellenkezőjét jelentette ki annak, mint amit évek óta ismételget, miszerint a Nyugat hanyatlik, a Kelet pedig megmutatja az utat mindenki számára. Nos, ez az útmutatás olyan jól sikerült, hogy Oroszország egy háború miatt éppen most teszi teljesen tönkre magát a következő évtizedekre, Kelet-Európa pedig jóval mélyebb válságba sodródik mint nyugati társai. Orbán szerint a németek épp halálra fagynak, miközben pont velük kapcsolatosan említette meg, hogy a saját cégeiket óriási pénzekkel tudták kisegíteni. Most akkor mégis mi a valóság? Szenvednek a nyugati országok vagy sem? Szárnyal-e a kelet vagy sem? Jó lenne azért tisztázni ezeket az igencsak alapvető dolgokat, hiszen mégis csak fontos, hogy az egyszerű szavazó tudja, hogy hova nem szabad utazni, mert halálra fagy az ember.

Nem hiszem, hogy túl nagy ész kellene ahhoz, hogy valaki felfogja, egy kormány nyilvánvalóan a saját országa cégeit fogja kisegíteni baj idején, nem úgy, mint a magyar kormány, amely külföldi multiknak nyújt továbbra is olyan lehetőséget, amelyet igen nehéz visszautasítani. Emellett persze Orbán kisegítette a NER-es haverokat is itt-ott pár milliárd forinttal. A covidot követően a hotel-szektorban dolgozó haverok kaptak pénzeket, most pedig építési vállalkozók kapnak szép megrendeléseket. Lenne itt is pénz, ha Orbán nem költötte volna el a sajátjai kitömésére, vagy ha hajlandó lenne elfogadni, hogy az EU tagjaiként kénytelenek vagyunk fenntartani a jogállami berendezkedést, ha viszont ez nem megy, akkor nem kapunk uniós segélycsomagot, hiszen azt úgyis ellopja az „elit”? Ha tehát Orbán visszavenne a kapzsiságán, akkor most nem kellene nyilvánosan arról beszélnie, hogy miként segítik ki a gazdagabb államok a saját cégeiket, hiszen a magyar kormány rendelkezésére állna elegendő forrás ahhoz, hogy ugyanezt megtegye.

De nem, mi úgy előzünk a kanyarban és úgy vagyunk Európa gazdasági motorja, hogy egyébként egy szegény, gyenge gazdasággal rendelkező állam vagyunk, amelynek vezetője felszólal az ellen, hogy a gazdagabb országok kormányai kisegítsék a saját cégeiket ahelyett, hogy egy közös uniós alapot hoznának létre. El kellene dönteni tehát, hogy most akkor a magyar gazdaság szárnyal, vagy épp válságban van. Persze mindenki tudja – akinek van egy kis agya és nem a propagandára hallgat -, hogy utóbbi fedi a valóságot, de ennek ellenére jó lenne, ha legalább az egyik állítás mellett konstans módon kiállna a kormány. Mint ahogy az is üdvözlendő lenne, ha Orbán az állandó picsogás helyett inkább azon dolgozna, hogy helyreállítsa a magyar gazdaságot. Nem úgy, hogy külföldi multiknak ad pénzt lényegében azért, hogy ideköltöztessék a tevékenységüket, hanem úgy, hogy segíti a magyar vállalkozókat pályafutásuk elején.

Valódi vállalkozókról beszélek itt, nem NER lovagokról, akik Orbán kegyéből leuralhatták a fél magyar piacot. Olyanokról, akik vidéken esetleg egy kisebb cégként munkát tudnak adni a helyieknek, ezzel is megállítva azt a tendenciát, amelynek hatására a városokba költözik lassan mindenki, a vidéki kistelepülések pedig teljesen elnéptelenednek, bezárnak az iskolák, megszűnik az orvosi ellátás és még lehetne sorolni. Nem vádaskodni kellene, meg arról beszélni, hogy más országok miként küzdenek a válság ellen, hanem tenni kellene azért, hogy itthon javuljon a helyzet. Nem azért vagyunk gondban most, mert egy kis ország vagyunk, amelynek gazdasága jelentéktelen, hanem azért, mert Orbán ellopta az ország jövőjét az elmúlt 12 évben és arra vállalkozott, hogy a következő négy évben is ezen dolgozzon. Ehhez sajnálatos módon megkapta a szavazók bizalmát is, ami számomra a mai napig érthetetlen, de mégis ez történt. De be kellene ismerni, hogy azért nincs pénz a kasszában, mert azt a kormány szépen kilopta és még csak titkot sem csinált belőle.

A stadionok, a templomok nem fillérekből újultak meg, mint ahogy a sportra és az egyházakra elköltött több ezer milliárd forint sem az ország gazdaságát segítette. Pontosan ki lehet számolni, hogy hova áramlottak el ezek a pénzek, amelyeket ha az ország fejlődésére költött volna el a kormány, akkor az elmúlt 12 évet követően ma már bőven eredménye lehetne. Ha az oktatásra jóval többet költöttek volna, ha a kisvállalkozásokat jobban segítették volna, vagy ha a kutatás-fejlesztést fontosnak tartották volna, akkor ma egy fejlettebb, stabilabb ország polgárai lehetnénk mindannyian. De nem, Magyarországon az egészségügy, a szociális ellátás és az oktatás is romokban hever, miközben a templomok és stadionok csillognak. Itt a külföldi multik ezermilliárdos fejlesztéseket hajtanak végre, a nyereség nagy részét viszont kiviszik az országból, miközben a kisvállalkozások most mennek tönkre mindannyiunk szeme láttára az emelkedő rezsiszámlák miatt.

A baj megelőzhető, de legalábbis mérsékelhető lett volna, de nyilvánvalóan könnyebb utólag picsogni és arról beszélni, hogy nem fair az, ha a hatalmas német gazdaság a sajátjait támogatja egy válság idején, ahelyett, hogy a szegényebb nemzetekért tenne valamit. Az EU nem egy segélyszervezet, arról nem is beszélve, hogy az utóbbi időszakban konkrétan százmilliárdoktól esett el az ország azért, mert a kormány képtelen volt változtatni a viselkedésén. Sem az EU-s, sem pedig a Norvég Alap pénzei nem érkeztek meg, amelyek egyébként óriási segítséget nyújthattak volna. De persze ez is a gazdag országok hibája, nem Orbáné és kormányáé.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.