Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Egyelőre az van, hogy Orbán Brüsszelre és az ellenzékre igyekszik kenni a felelősséget, ahogy mindig is csinálta

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Napsugaras szép reggelt kívánok mindenkinek! Mint minden, a nép megsegítésére kifundált kedvezményes tűzifaakció is nagyon bejött. Ez szokott lenni, amikor hatalmasék senkivel nem beszélik meg, senkit nem kérdeznek (mármint olyat, aki ért is hozzá), senkivel nem egyeztetnek, hanem csak bejelentenek. Így lett bejelentve a tűzifa vásárlási lehetőség, és ahogy az már lenni szokott, jött szembe a valóság. Nem volt olyan régen, tehát még emlékezhetünk rá, amikor elkezdték pedzegetni a fával fűtés nagyszerűségét, akkor is voltak olyanok, akik szerint az nem úgy van, hogy kézrátétellel meg lehet duplázni a tűzifa mennyiségét. Aztán jött az a nagyszerű ötlet, hogy akkor lehet tarra vágni mindent, majd ezt módosították – nem önként, hanem elég nagy volt a felháborodás -, és volt kedves, mélyérzésű fideszes, aki elmagyarázta a pórnépnek – emlékeim szerint a mezőgazdasági miniszter vagy mi a hivatalos beosztása neki -, hogy nem kell annyira rinyálni, bőven van fa, van egy csomó tartalék, lehet indulni az erdészetekbe. A népek indultak – én pont nem indultam, mertmivel a kondenzációs kazánon nem leltem olyan nyílást, ahová be lehetne tömködni a fát -, aztán azzal szembesültek, hogy várni kell, ameddig fához juthatnak. Már ha jutnak egyáltalán. És akkor én megint nem értem, hogy mi a helyzet. Az sem segít, hogy magyarázzák a szakik: kevés a munkaerő az erdőgazdaságoknál. Ezt értem, csak azt nem értem, hogy ennek mi köze van mihez? Hiszen arról volt szó, hogy frissen vágott fa nem alkalmas tüzelésre, annak száradnia kell minimum fél évig. Tehát annak a fának, amivel a miniszter úr kampányolt, már régen kivágva kell pihengetnie valahol Nem?

Ártunk és ormányunk nem győz eléggé örülni az olaszországi kormányváltásnak. Én igazán nem akarom senki kedvét elrontani, csak úgy ide teszek egy statisztikát az olasz politikai viszonyokról:

  • A kormányok átlagos időtartama: 361 nap
  • A kormányok száma a második világháború vége óta: 70

Szóval aki akar, az gyorsan örüljön, mert ha elmélázik, már lehetséges, hogy másik kormány lesz, mire észbe kap. A lakájmédia jellemzően most díszbe van borulva, nagyon elégedettek a fejleményekkel. Gúnyosan hirdetik, hogy Brüsszel tombol a választási eredmények miatt. Ezzel párhuzamosan Meloni, Orbán és Salvini összefogásával jöhet az új európai reneszánsz. Nekem erős kétségeim vannak, de persze távolról sem az én érzéseimen fog múlni a szélsőjobb virágba borulása, sokkal inkább a szavazók többségének akaratán. És persze azon, hogy sikerül-e felnőni a feladathoz.

A  Závecz Research friss kutatása szerint 3,7 millióról 3 millióra csökkent a Fidesz szavazótábora. A felmérés szerint jellemzően az alsó-középosztály és az alsó társadalmi osztály tagjai, az alapfokú és a szakmunkás végzettségű, nem túlságosan jól kereső, főként vidéken élő szavazók fordultak el a párttól. Ez nem különösebben nagy csoda szerintem, hiszen ők adják a szavazóbázis gerincét. Akik a társadalom legalján nyomorognak, azok kevéssé érzik a bajokat, eddig sem az volt a legfőbb gondjuk, hogy takarékosabb megoldást találjanak a gázkazán helyett. A nagyon kevésből nyomorgók nem tudnak min spórolni, eddig is akkor fűtöttek, ha találtak valami éghetőt, azt és annyit ettek, amit meg tudtak vásárolni, akkor kapcsolták fel a villanyt, ha nem volt kikötve (vagy ha fel tudták tölteni az órát valamennyi pénzzel), akkor volt új ruha, konyhaszekrény, gyógyszer, tartós élelmiszer, ha a segélyszervezetek vittek. Azon a szinten már nem jelent sokat, hogy mindaz, amit eddig sem tudtak megfizetni, amihez eddig sem jutottak hozzá, mennyivel drágult. Akinek még van mit veszítenie, az bizony érzi a bőrén a bajokat és ilyen esetben mindig a kormányon lévőt teszik felelőssé, mert ki mást is lehetne? Ez azonban nem jelent önmagában kormányváltó hangulatot.

Úgy hiszem, két esetben lehet veszélyben Orbán hatalma. Az egyik, ha valamelyik ellenzéki párt meg tud erősödni, meg tudja szólítani, és meg tudja győzni az embereket. Ugyanennek a B verziója, ha létrejön egy új ellenzéki párt, amelyik hiteles, eljut az emberekhez, van mondanivalója és azt jól meg is tudja fogalmazni. A másik lehetőség az, ha annyira reményvesztett és dühös lesz sok ember, hogy elérik a kritikus tömeget. Ez nem annyira kormányváltásról szól, mint a jelenleg hatalmon lévők elzavarásáról, mindegy, mi lesz aztán. Jelenleg még egyik verzió sem tűnik közelinek, de a dolgok elég gyorsan meg tudnak változni, amikor olyan tempóban romlanak a dolgok, hogy a kormánypropaganda nem tudja időben átprogramozni a szavazókat. Majd meglátjuk, mi lesz.

Egyelőre az van, hogy Orbán Brüsszelre és az ellenzékre igyekszik kenni a felelősséget, ahogy mindig is csinálta. A diadal mindig az övé, a hiba mindig a másikban van. Közben reménykedik, hogy csak időt kell nyernie, és elmúlik ez is, ahogy elmúlt a járvány is. Az a kérdés, hogy képes lesz-e fenntartani a rendszerét ilyen körülmények között. Ehhez pénz kell, tehát alapvető kérdés, hogy az unió kihúzza-e a szarból a rezsimet. Megint. Majd meglátjuk.

Most azonban vár ránk egy újabb dolgos nap. Jó ébredezést, lehetőleg kellemes napot kívánok mindenkinek! Mi szokás szerint hamarosan jövünk vissza az első beszólással.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.