Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


A kiépülő diktatúra természete

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Lesz honvédelmi alap, és fel kell tölteni a rezsivédelmi alapot. Ezt mondták az emberből gyúrt fideszes fejek a választások után. Szomszédunkban háború dúl, és a honvédelmi képesség megerősítése fontos. A rezsivédelem is egy jópofa szociális intézkedés, sok háztartáson segít. Kielemezve, hogy mindezt hol mondták, nyilvánvaló, hogy a hazugság az hazugság. Mintha valami genetikai ok állna a háttérben, ami miatt egyszerűen képtelenek igazat mondani. ORBÁNVALLÁS, FIDESZKÖD.

Az ország viszonylag jól működő alkotmányát egy szex- és orgiafüggő, Fodor Gábor által kiemelt, tehetséges politikusnak tartott, később ereszakrobatává vált úriember 2010 után elég hatékonyan és kedvesen nácifikálta. Ebben nyilván elvtársai segítették a magyar jogtörténettel szembemenve, ebből a nagy fércműből lett az Orbán Zrt. alaptörvénye. Maga a csoda. Az elégséges alap a demokratikus jogaink, az emberi és polgári jogaink fokozatos semmibevételéhez. Elkészült a demokratikus berendezkedést megsemmisítő NER illiberális rendszere. Ennek kiépítését végigtapsolta kis nemzetünk, és ujjongott, libernyákozott, sorosozott. Igen, pontosan ez történik ott, ahol ezt megengedi a nép. A demokráciánkból – hogy úgy mondjam – egy bikicsunáj típusú demokrácia lett. Már amennyiben ez még demokrácia, nyilván nem az.

Míg gazdaságunk a német ipari adó és GDP egy részének megtermelésére kiválóan alkalmas lett – és ugye ez német gyarmatként elsőrendű fontosságú -, addig szépen épült a bikicsunáj típusú kapitalizmusunk is. Aljas, szerződésszegő módon elvették a magánnyugdíj-megtakarításokat, és azóta is ezt a jól bevált receptet követve tesznek tönkre bármit és bárkit, ami és aki a NER szép világában önerőből gazdasági eredményt ér el. Mert akkor az a valami vagy valaki azonnal kell nekik. Megzsarolják, megveszik, tönkreteszik, megszerzik. Mondanám, hogy maffia-módszerekkel, de korántsem olyan kegyetlen, de létező bájjal, ahogy ezt a klasszikus olasz maffiák teszik (kedvencem e tárgykörben természetesen a nápolyi maffia, a Cosa Nostra).

Minden döntést a ki mit lopjon, kitől mit lopjon szemlélet határozza meg, nem lehet tervezni semmit, mert látszólag minden működik, de mégse. Mint tudjuk, idióta, hanyatló országokkel tele a Nyugat, ezzel szemben ugye csak az illiberális féldiktatúrák képesek innovációra, azoké a jövő (orbáni állítások évekkel ezelőttről, a tusványosi alkolból). Ez nagyszerű, csakhogy a haldokló Nyugat országaiban, és máshol sem szokás a vállalkozói kedvet pár év alatt a nulla, azaz a mérhetetlen szint alá taposni a teljesen esetleges, kiszámíthatatlan, éjszaka sunnyogó törvénykezéssel, mert tudják, hogy ezzel baromira sokat ártanak a gazdaságnak. A kiszámíthatatlanság súlyos gondokat okoz és inflációt gerjesztő ok is. 1912-ben egy híres bankár mondta ezt az általa nagyrabecsült császárának, utalva arra is, hogy az éppen zajló háborús ki mit tud vereséghez vezet, és az addig ismert Német Császárságnak vége.

De most ezt hagyjuk. Itt és most nekünk az a kihívás, hogy Orbánisztánban jövőt tervezzünk! De sejti bárki, hogy mi fog változni a könyvelésben, a törvényekben, az adók szintjén mondjuk fél év alatt? Nem tudja, de jó eséllyel minden is. Ez a sziklaszilárd alap a semmihez, a gazdasághoz kevés. Diktatúránk azonban kínál jövőt, szó se róla. Lehetsz például Orbán politikai titkosrendőrségének tagja, ahova bőven elég egy érettségi. Ja, egy érettségivel be lehet kerülni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatokhoz. Jó pénzért, és további juttatásokért (+ bruttó 200 ezer forintos cafetéria, közel százezer forintos ruházati illetményt és egyebek). Ez a pénz (a bruttó 660 ezer) mindössze 80.000 nettó forinttal kevesebb, mint a volt főnökömé, aki egy hitelintézet helyi vezetője, és felelősségteljes munkát végzett. Nos, ezeknek a gestapósoknak műveleti felderítőknek nem kell bérmegállapodást sürgetniük, polgári engedetlenségre adni a fejüket, gördülő sztrájkolniuk a megbecsülésért, nekik hivatalból jár. Tökéletesen jelzi ez is a kiépülő diktatúra természetét. Ezek a 660 ezerért toborzott fiúk, lányok, ők Orbánisztán színe és java. Ha netán eszükbe jutna engem is kukkolni, azért remélem, nem fogják a büdös tahó kezükkel összefogdosni a külföldről vásárolt féltett kincseimet (a bankjegygyűjtés a hobbim, leírom, hogy ezzel se kelljen fáradniuk).

Ezen kiépülő paranoid diktatúra szerintem az elnyomásban a legpengébb. Kellett is az árnyékkormány, tapogatni a semmit. Mert kell egy csapat, ahogy Sándor Pál felejthetetlen szatírája szerint is. Kell ez a csapat, jó lesz, pótcselekvésnek kiváló, diktatúra-legitimációs bolhacirkuszból a legjobb. Mondjuk egy általános sztrájk megszervezése esetleg? Minek? Az árnyékkormány a tuti. Semmit nem jelent, semmit nem árt a rezsimnek. Anno a rabszolgatörvény alatti spontán megmozdulásokat is milyen szépen kinyírták. Helyette volt némi fetrengés a Kunigunda utcai nemzeti, közszolgálati agymosodában. Pedig a sajtószabadság is fegyver, bármily hihetetlen, de többször bejött. Egy összellenzéki finanszírozású komolyan vehető, hatékony média is jó lenne, az se kell! Csakazárnyékkormány! Hát legyen.

Különben ez is mindegy. Kerestem valamilyen illusztrációt ehhez a cikkhez, és valamiért (talán azért, mert a másik szenvedélyem a híres hölgyek arcképcsarnoka) a Francia Köztársaság Légierejének tisztje, a hős ellenálló, az afroamerikai születésű Josephine Baker jutott eszembe, aki polgárjogi aktivistaként és a rasszizmus ellen küzdő nőként számos díj és kitüntetés tulajdonosa. Érdemei elismeréseképpen tavaly novemberben egy szimbolikus állami temetés keretében – az első fekete nőként – bekerült a párizsi Panthéonba.

Josephine Baker (1945) Forrás: ullstein bild/Getty Images

Baker, aki foglalkozása szerint énekesnő, táncosnő, előadóművész volt, a Francia Becsületrend Lovagja és a legmagasabb francia katonai érdemrendet, a Croix de Guerre háborús keresztet is megkapta. Róla jutott eszembe, hogy egyáltalán létezik ma Magyarországon olyan ellenzéki politikus, vagy annak látszó figura, aki ebben az egyre konszolidáltabb, paranoid diktatúrában valóban kockáztat, szervez, mer és tesz is valamit a hazáért? Már csak azért, mert meggyőződésem szerint a haza végveszélyben van. Ébresztő, Magyarország!

Karakó Tamás

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.