Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ezentúl az adrenlin fogja fűteni a tűzoltók laktanyáit?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságról kiszivárgott, szeptember 22-én kiadott utasítás szerint azonnali hatállyal megtiltották az alternatív fűtőeszközök használatát. A vezetőknek soron kívül intézkedniük kell az igazgatóság tulajdonát képező fűtőberendezések szabályozó eszközeinek (klíma távkapcsoló), továbbá az elektromos fűtőberendezések (hűsugárzó, olajradiátor) összegyűjtésére és raktárba történő visszavételére. Intézkedni kell arra vonatkozóan is, hogy a magántulajdonú fűtőeszközöket a tulajdonosaik haladéktalanul távolítsák el a laktanyák épületeiből.

A fenti sorok nem mást jelentenek, mint hogy a tűzoltók a laktanyáikban ezentúl 18 fokban lesznek majd kénytelenek létezni. Ez a kormányrendelet azért született, hogy korlátozzák egyes intézmények áramfelhasználását, amin egyébként Orbán Viktor, a magyar kormány és annak teljes propagandagépezete hetekig nevetgélt és gúnyolódott. Arról beszéltek, hogy idehaza nem kell fagyoskodnia senkinek sem, hiszen a drága magyar kormány elintézte, hogy Magyarországra jusson elegendő gáz. Nos, még ha jut is, akkor sem tudják sokan azt megfizetni, aminek eredményeként emberek ezrei kerülhetnek utcára, ha a kormány nem tesz sürgősen valamit a tragédia megelőzéséért.

Az, hogy a tűzoltók, akik sokszor vizes, átázott ruhában érkeznek meg a laktanyáikba egy-egy eloltott tüzet követően, nemhogy nem nevetséges, hanem borzasztóan veszélyes, hiszen tüdőgyulladást, vagy bármi más ezzel összefüggő betegséget kaphatnak el, ami egyrészről veszélybe sodorhatja az életüket, másrészt pedig olyan hiányt okozhat, ami miatt egyes tüzek eloltása akár lehetetlenné is válhat. Mi lehet a kormány célja, de komolyan? Megértem, hogy egyes területeken le kell tekerni a fűtést, de valóban pont a tűzoltók azok, akiknek a laktanyáiban erre szükség van? Ők azok, akik az életüket is kockáztatják másokért, mindezt nevetséges fizetésekért teszik, erre ezt a kormány úgy hálálja meg, hogy hagyja őket télen megfagyni? Milyen elgondolás ez?

De lehetne mondani, hogy nincsenek kivételek, tehát a tűzoltóknak is le kell nyelni a békát, de pont nemrégiben jött ki a hír, miszerint az MNB-re nem vonatkozik a 18 fokos fűtési korlátozás, mivel törvényben foglalt feladataik végrehajtása és kötelességeik teljesítése során függetlenek, nem kérhetnek és nem fogadhatnak el utasításokat sem a Kormánytól, más szervezettől, vagy politikai párttól. Tehát alaptörvényi védelem jár az MNB dolgozóinak, de a tűzoltóknak nem, akik az életüket kockáztatják másokért. Mennyire beteg világ ez, kérdezem én? Lehet, hogy a felháborodás hatására előállnak majd valamiféle megoldással, és végül nem kell a tűzoltóknak a laktanyáikban fagyoskodniuk, de ez nem változtat azon a tényen, hogy jelenleg valaki ezt konkrétan elfogadható döntésnek tartja.

Az állami közintézmények 18 fokra fűthetőek. A katasztrófavédelem épületei is állami fenntartásúak, így értelemszerűen rájuk is vonatkozik a jogszabály.

Ezt már az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közölte a Lánglovagokkal, amely megszellőztette a hírt. Valaki a legfelsőbb vezetésben tehát nem lát semmiféle problémát a döntéssel, ezért nem gondolja, hogy bármiféle kivételt kellene tenni velük. Ennyire becsülik meg a tűzoltókat, de mint Parragh Lászlótól tudjuk, egy tűzoltót motiválhat a társadalmi megbecsültség és az adrenalin-löket. Ezentúl viszont már nem csak motiválni fogja a tűzoltókat az adrenalin-löket, hanem akár fűtheti is őket, ha már a laktanyáikban 18 fokban lesznek kénytelenek fagyoskodni. A tűzoltók társadalmi megbecsülése persze valódi, de hol marad a kormány megbecsülése? Mert a társadalmi megbecsülés nem több a tiszteletnél és vállveregetésnél, ezek egyike sem látszik meg a számláikon és nem befolyásolja, hogy mennyivel több kenyeret vásárolhatnak a boltban. A kormány megbecsülése kellene ahhoz, hogy a fizetésük megfelelő mértékben emelkedjen és ne éhbérért, fagyoskodva legyenek kénytelenek felkészülni arra, hogy akár az életüket is feláldozzák valaki másért.

Mindeközben a parlamentben továbbra is kellő melegben mereszthetik a valagukat a bársonyszékeken a drága képviselők, akik milliós fizetésekért árulják el Magyarországot. Nekik nincs veszélyben a fizetésük, megélhetésük, mint ahogy attól sem kell tartaniuk, hogy a munkahelyükön megfáznak. A számukra fontos döntéseket mindig időben meghozzák, miközben olyan területeken próbálnak spórolni, amely területek sokkal fontosabbak. Véleményem szerint módosulni fog a szabályozás és lesznek kivételek, de ez akkor sem változtat azon, hogy mennyire a béka segge alatt van a valóban sokszor hősként dolgozó tűzoltók megbecsülése. De megemlíthetném itt az ápolókat vagy épp a tanárokat is, de sajnálatos módon ők nem rendelkeznek semmiféle ütős érdekképviselettel, az pedig elképzelhetetlen, hogy valamiféle spontán megmozdulás alakuljon ki, és kiköveteljék a kormánytól a fizetésemelést.

Persze felmerül a kérdés, hogy a tűzoltók miért nem állnak ki magukért is miért nem tesznek valamit azért, hogy a kormány meggondolja magát, de az igazság az, hogy csupa negatív példát látnak maguk előtt, ami sajnos ragadós. Soha, senki nem áll ki sem magáért, sem másért ebben az országban, miért pont a tűzoltók lennének mások? Nem tudom mikor változhat meg, az emberek felfogása, de ameddig ez nem történik meg, addig sajnos előfordulhatnak további szakmákat érintő megalázások. Tanárok, ápolók, tűzoltók, és ki tudja, ki lesz a következő társadalmi csoport. Jó lenne abban bízni, hogy majd a tűzoltók kiállnak magukért és akár változást érnek el, de véleményem szerint ez hiú ábránd. Nem mintha nem én lennék a legboldogabb, ha tévednék ezen felvetésemmel.