Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Kórságimázs

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Mimagyarok már megint kitettünk magunkért! II. Erzsébet Királynő elhunyta kapcsán buzog, árad ki a nyelvi és elvi mocsok a kanálisainkból, félresodorva a csatornafedeleket. Jómagam sem vagyok egy királypárti fazon, de nem is akasztgatnám őket. Ezidőtájt nem tudnék hirtelen egyetlen olyan európai uralkodót sem mondani, aki ne őrizte volna meg a hivatalához passzoló méltóságát, tekintélyét, akit ne övezne őszinte tisztelet a nép részéről. Egyetlen monarchiában sem érzi senki magát ganajtúró bogárnak egy trágyadombban – márpedig engem ez az érzés kerülget minden egyes nap, a hazai híreket kommentálva.

Erzsébet sem volt soha a britek Bözsije. Nő létére igazi Államférfi volt.

*

„Te közveszélyes, potenciális tömeggyilkos, nyomorult gazember vagy!” – dicsérte Bayer Zsolt az új brit Miniszterelnök Asszonyt, Liz Trusst.

*

A határvadász-avatást áttették Szegedről Budapestre.

Minden ellenkező híreszteléssel szemben a határt még a régi helyén hagyták.

*

Óriási siker a határvadász-toborzás, elértük hogy még több pénzt égethetünk el így a botorság oltárán. A Kormányra – amely a rezsicsökkentést is legalább oly pazarul megvédte, mint a nyugdíjak értékállóságát – mindenkor, mindenben számíthatunk! Már el is készültek a tervek például egy hatásvadász-zászlóalj felállításáról. Valljuk be, az olyan régi motorosok, mint Kósa, Németh, Kocsis, Rotyis,  már megkoptak kicsinyég, rajtuk a glanc már nem igazán segít. Mindennél fontosabb most hogy az össze-vissza nyökögés helyett egy friss szellemű para-militáris garnitúra ossza az észt a már meglévő százezernyi kommunikációs szakember, habzó tollú troll, vezető és félvezető elemző, intézeti munkatárs, izomagyú ifjúorbánista, álhírgyártó és magyarázó médiamunkás mellett… „Kell egy csapat!” – üzente meg a Legfőbb Focidrukker, akinek azért van egy vitathatatlan erénye. 

Nem ír verseket.

*

Nem vagyok egy avatott ítész, de szerintem Gyurcsány Ferenc nagyon tehetségtelen. Csak egy fokkal jobb, mint egyes volt vagy jelenlegi potentátok, tőlünk keletebbre.

Ezért térdenállva arra kérem: ha ír is még verseket ezután, azt csak a saját és a családja kedvtelésére tegye. Ne vágyjon költői babérokra, ne nehezítse amúgy sem felhőtlen életünket lelkesítőnek szánt rímeivel, gondolatasszóival, politikai poézise futamaival. Tudom: csábító a kísértés, de maradjon meg annak, aki eddig is volt. Mint költészetszeretőt, hálára kötelezne. 

Még az időnkénti gitározását is jobban el tudnám viselni, ha nagyon muszáj.

*

Szálasiékkal ellentétben – akik anno nem spórolták ki a felszólító mód jelét mozgósító felhívásukon – ez a pártvivő a kijelentő igemódot (latinul: indicativus) preferálta. A grammatikában egyedülállóként ez a mód jelöletlen, azaz nincs materiális jele. Másként kifejezve: morfémája zéró. Különböző időalakjai fedik az idő teljes rendszerét. A közlés azt fejezi ki, hogy a cselekvés, történés, állapot amelyre utal valós és bizonyos a jelenben, ilyen volt a múltban és ilyen lesz a jövőben is. Tartalmilag reális, logikailag állító – mondhatni, tényhelyzetet rögzít. Nem igényel választ, megerősítést. Nem egy komplikált mondat egysége, hanem magányosságában is, egyszerűségében is, egyszavassága és ponttalansága ellenére is kész mondat!

Végigolvastad? Na, miről tettél tanúbizonyságot?

Kitartásról, bizony!…

*

„Nem kell avokádót venni, mert nem itt terem.” – sütötte ki és el H. D. gasztroblogger, szakács.

– Kérek egy avokátot! – mondom én. (Ez a rohamosan románosodó Erdélyben ügyvédet jelent.) A világ egyik legegészségesebb gyümölcséről van szó!…

Meg egyébként is, itt már lassan csak a hülyeség terem, semmi egyéb. Abból nem szorulunk importra, annyi bizonyos!

*

Új hangulatjelet vezetett be a fb. „XY népszerűen van” – ez az új beállítási lehetőség.

Végre valaki gondolt a nárcisztikusokra, a feltűnési viszketegségben szenvedőkre, az önimádókra, az önteltekre, a celebekre és a politikusokra is!

*

A szar elválik a víztől. Ott lebeg a tetején, mintha nem is létezne a gravitáció.

A macska rúgja meg, ezekre a fizika törvényei sem vonatkoznak?!…

*

A megyék vármegyésítésének elsöprő sikere adtán Pártunk és Orbánunk nagyszabású várépítési programot hirdetett. Mert ugye milyen vármegye az, amelynek nincs is vára?!…Megy-e egyáltalán valamerre?!… 

A stadionosítás mintájára – amikor is az új létesítményeket a korábbiak helyére, azokat jó drágán elbontva álmodták meg -, az új várak is a régiek helyére épülnek fel, azok ledózerolását követően. A haszon kettős: eltűnik a kínosan sok várrom, egyben a NERen belül új formáció üti majd fel a fejét, Várépítők Dac- és Érdekvédelmi Szövetsége (VÁDAÉSZ) néven. Azon települések, amelynek a nevében a „vár” szó benne foglaltatik (pl. Várpalota, Várgesztes, Sárvár, Pécsvárad) előnyben részesülnek az építési helyszínek kiválasztása során.  A várépítés felügyelői magától értetődően a főispánok lesznek, akik ezt a jogkörüket az al- és álispánokra átruházhatják. Az építési anyag egységesen mindenütt a lekvár lesz, elsősorban mert a neve is erre predesztinálja, másodsorban mert az lesz, és punktum. 

A várakat a Várkapitányság működteti majd a Várkapitány vezetésével – amint az a budai várban már prímán működik. A Várkapitányok feleségeit átnevezik Várkonyi Andreává, az ellen megtévesztése, fejbéli megzavarása céljából. Funkcióik szerint a katonainak nem minősülő objektumok lehetnek ispánsági székhelyek, rablólovag-várak, palánkvárak, fellegvárak vagy végvárak. Ez utóbbiak már nem az ország védelmét szolgálják a külső ellenséggel szemben, hanem a rendszer végét váróknak szolgálnak végső menedékül. Továbbá, minden várban épülnie kell egy váróteremnek is, ahol a Godotra, az eltévedt MÁV-vonatokra, a rezsimizéria végére vagy a Megváltóra várók kényelmesen várakozhatnak. Kolozsvár is vár – hát éppen ők ne várhatnánk? 

Mindenik várnak saját himnusszal kell rendelkeznie. Olyan fülbemászó, változatos című dalokat kell választaniuk vagy szerezniük, mint pl.: Nótár Mary: Vártalak, Dj Maxy feat. Jucus: Vártalak, Generál: Vártalak, Nene: Vártalak, Back II Black: Úgy vártalak, Fiesta: Mindig csak vártalak, valamint Kerületi Szakorvosi Rendelő: Várólista.

*

Emlékeztek még a Néptanácsokra? A Hazafias Népfrontra? A Népi Ellenőrzési Bizottságokra? A népi ülnökökre a bíróságokon? A népművelőkre? A népi demokráciára? A Népszabadságra? A Népköztársaságra?

Elnéptelenedve – sőt elnemzetiesedve – sem lett jobb semmi, igazam van?!…

*

A minap volt az Olvasás Világnapja. Ez alkalomból szívből gratulálok Neked, aki ezt a pár sort olvasod! 

Amíg Olvasó van, addig író, újságíró, blogger, költő is lesz. A Világ és a Haza ugyan nem lesz megmentve általuk – de nélkülük sem!…

*

A bűnbakkeresés, az ujjal mutogatás, a mismásolás észfacsaró napjait éljük mindmáig, egy csúfos választási vereség után. Ki a hibás? Vérmérséklet, világnézet, politikai hovatartozás, családi álláspont, nemi identitás szerint ki-ki megadja a választ. Hadd ne legyek én sem kivétel!

A hibás én vagyok. No meg Te is. Valamint mindannyian, magyarok, akiknek volt ugyan annyi sütnivalója hogy átlássuk Orbánnak és rendszerének a miazmás, jövőpusztító, zsebekben matatgató mivoltát, de annál lustábbak voltunk, mint hogy – kilépve a komfortzónánkból – tiltakozzunk, agitáljunk, tüncikézzünk, jólszavazzunk, proaktív, kérlelhetetlen, megalkuvásképtelen ellenzéket produkáljunk. Mi mindannyian hibásak vagyunk, akik a kollektív sötétségben hagytuk kialudni az egyszál gyertyánkat, vagy csak magunknak világítottunk vele, zugvilágunk zug-gyertyatartóiként.

Vajh’ elzúgtak forradalmaink?…

Pandula Dezső

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.