Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Itt már senki sem számít

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Kutyaharapást szőrével orvosolna a BKV: a végtelenségig túlóráztatná az egyébként is kimerült járművezetőit, hogy így ellensúlyozza a cégnél mostanra kritikussá vált létszámhiányt” – írja szerdai közleményében az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ). Az EKSZ szerint azoknak, akik hajlandók bevállalni a túlórákat, „a cég havonta bruttó 15 ezer forint ösztönző pénzt ajánlott fel”.

Pontosan arról van itt szó, amit az ember első látásra gondolna, vagyis hogy a BKV már vélhetően egyébként is fáradt, kimerült sofőrjeit még több munkára ösztökélnék egy kis extra jutalom fejében. Nyilván a létszámhiány okozza a legnagyobb problémát, amit azzal lehetne orvosolni, ha megfelelő béreket tudna fizetni a főváros. De mivel a kormány egyszerűen hagyja lerohadni Budapestet, ezért erre semmiféle esély sincs, pláne úgy nem, hogy hamarosan önkormányzati választások lesznek és nem fér bele még egyszer Orbánnak az, hogy ne fideszes főpolgármestere legyen Budapestnek. Karácsonyt ki kell csinálni és el kell érni, hogy a fővárosi szavazók az ellenséget lássák benne, azt, aki miatt nem jut elegendő forráshoz a város.

Kérdés persze, hogy ez a terv beválhat-e, hiszen a fővárosban élőket nem annyira egyszerű megvezetni, mint azokat, akik vidéken szinte csak a propagandával találkoznak úton-útfélen. Az is kérdés, hogy ha Orbán még két évig így folytatja, milyen lesz Budapest helyzete a jövőben. Mert tényleg minden megtesz azért, hogy kivéreztesse a fővárost, aminek súlyos következményei lesznek. Gondoljunk csak bele abba, hogy mi lesz, ha egy túlórázó, kialvatlan, fáradt buszsofőr mondjuk elalszik a volánnál? Egy több tonnás, akár több tucat utast szállító járműről van szó, amely akár katasztrófát is jelenthet egy baleset idején. Ki lesz ezért a felelős: Orbán vagy Karácsony? Mert az tény, hogy Karácsony az, akit a város vezetésével megbíztak a budapestiek, de Orbán az, aki visszatartja a legfontosabb pénzeket, ezért súlyos pénzügyi válság alakult ki, ami akár még csődöt is jelenthet a jövőben.

A BKV valóban nagyon nehéz helyzetben van: az állam – hiába lenne ez szerződésbe foglalt kötelezettsége – még nem fizette ki a 2022-re járó, 12 milliárd forintos normatív támogatást, a főváros ráadásul emellé szeretne 14 milliárd forintnyi működési támogatást is kapni. Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes nemrégiben úgy fogalmazott: akkora bajban van jelenleg a főváros, hogy 2022-ben még a technikai csőd sem kizárt.

Ezt a pénzt nem tudja csak úgy előteremteni a főváros, kormányzati segítségre lenne szükség pláne most, amikor a megemelkedett energiaárak miatt a rezsiszámlák összege megsokszorozódott. Már eddig sem volt keret semmire, de ezt követően a helyzet csak tovább romlik majd. Elég egyértelmű, hogy ki is a felelős ezért, de nyilván a kormánypropaganda megpróbálja ellenkezőleg bemutatni a helyzetet, ami nyilván van akinél működni is fog, de ha a fővárosi vezetés megfelelően kommunikálja a helyzetet, akkor mindenki szembesülhet azzal, hogy nem Karácsony herdálta el a forrásokat, hanem soha nem is volt elegendő forrás ahhoz, hogy normálisan lehessen vezetni Budapestet.

Évről-évre egyre kevesebb forrásból tud gazdálkodni Karácsony, ami oda vezetett, amit Kiss Ambrus is elmondott, miszerint a technikai csőd sem kizárt. Véleményem szerint egy főváros helyzete tökéletesen megmutatja azt, hogy miféle állapotok uralkodnak az országban. Mert lehet, hogy kívülről Budapest egy szép, modern város, de ha az ember nem turistaként látogatja azt meg, hanem mondjuk ott is él egy ideig, akkor szembesülhet a valósággal, azzal a valósággal, amely lesújtó. A folyamatos költségvetési hiány lassan ugyan, de súlyos károkat okoz a fővárosnak, amely évtizedekre visszavetheti azt. Már így sem beérhető sem Bécs, sem Prága, de legalább azt el kellene érni, hogy ne szakadjunk le még jobban már nem csak a Nyugattól, de lassan a Kelettől is. De Orbánt ez nem érdekli, az ő vagyona folyamatosan gyarapszik, a hozzá közel állók pedig biztonságban vannak, ha pedig be kell áldozni a fővárost a politikai céljai érdekében, akkor gond nélkül beáldozza, majd eléri, hogy Debrecen legyen az ország fővárosa, hiszen itt úgyis annyian szavaznak a Fideszre, hogy kérdés sem lehet az ottani győzelem.

Budapest egy sziget az országban, amely az elképesztő fideszes fölény ellenére is megmaradt egy ellenzéki fellegvárnak. Kérdés, hogy van-e olyan módszer, amivel ezen változtatni tud a vezetés. A BKV kivéreztetése csak egy melléktünete ennek az egésznek, de ha emiatt tragédia következik be, akkor meg kell majd találni a felelősöket. Azokat, akik emberek életét kockáztatják azért, hogy két év múlva választási győzelmet arathassanak. Ennél kicsinyesebb – és mondjuk ki: gyilkosabb – vezetése az országnak még nem volt, mióta én élek. Tényleg nem számít semmi és senki, ha arról van szó, hogy megszerezhető a főváros. Ennek a több, mint egy évtizednek szinte csak vesztesei vannak, az egyetlen társadalmi réteg, amely nyert ezen az egészen, nem más, mint az a csoport, amely a legközelebb áll Orbánhoz. Vesztesei viszont milliós számban vannak országszerte, már csak ezért is teljesen felfoghatatlan számomra, hogy mégis hogyan képes négyévente több millió embert meggyőzni arról, hogy ő a megfelelő ember ennek az országnak a vezetésére.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.